Lale Gül praat over zelfbeschikking en vrijheid tijdens 10-jarig jubileum ITEps

Afbeelding
Lale

Donderdag 1 september was bestseller auteur Lale Gül (24) te gast bij onze ‘college tour tijdens de ITEps conferentie ter ere van het 10-jarig bestaan van onze opleiding International Teacher Education for primary schools (ITEps), ook wel de internationale pabo genoemd.

Lale vertelde tijdens de college tour over haar bekroonde boek ‘Ik ga leven’, haar leven als jong meisje dat opgroeide in een streng islamitische Turkse familie in Amsterdam en haar strijd om een leven te leiden zonder grenzen en barrières. Na de publicatie van haar boek moest ze breken met haar familie en kreeg ze talloze doodsbedreigingen. Ook sprak ze over zelfbeschikking en vrijheid; onderwerpen die ook centraal staan in onze ITEps opleiding. Net als gelijkheid, diversiteit en de overtuiging dat onderwijs bedoeld is om het beste uit elk kind te halen. Studenten kregen de kans om Lale vragen te stellen over deze onderwerpen, haar leven en haar boek.

Tijdens de college tour beschreef Lale hoe ze zich voelde over het contrast tussen haar niet-religieuze school en de Koranschool waar ze in het weekend naartoe ging. “Ik kreeg Nederlandse vriendinnen die dingen konden doen zoals uitgaan, daten met jongens, naar het strand gaan en op schoolreisje gaan. Ik mocht zulke dingen niet doen van mijn ouders en vanuit de Koran. Op de Koranschool was maar één waarheid die we leerden met normen en waarden en allerlei regels over welke kleding we wel en niet mochten dragen en wat we wel of niet mochten doen, zeggen of denken. Je groeit op in een bubbel. Ik begon kritisch te kijken naar het geloof en trok het in twijfel. Want, iedereen heeft toch het recht op zijn eigen geloof en moet toch de vrijheid hebben om zelf te bepalen wat hij of zij doet? Je bent de enige die voor jezelf kiest. Nu doe ik alleen iets als ik er zelf achter sta.” Lale sloot af met: “Vrijheid heeft soms een hoge prijs, maar het is het altijd waard. Kies altijd voor jezelf.”

De ITEps studenten waren onder de indruk van Lale's verhaal. Sahar Chen, ITEps student, vertelt: “Ik denk dat het in mijn rol als internationale leerkracht heel belangrijk is om de verschillende religies en samenlevingen te verbinden, zodat kinderen en mensen meer waarheden kennen en minder misconcepties en misverstanden krijgen. Het gaat erom hoe we het doen in plaats van te kijken of iets goed of fout is. Iedereen is zichzelf en de wereld aan het verkennen en dat is een leerproces. We leven allemaal op dezelfde aardbol en samen bouwen we de wereld.”

Heb je de livestream gemist? Geen zorgen, je kunt hem hieronder terugkijken!

Meer over ITEps lees je hier