Lector NHL Stenden Willem Bantema uitgenodigd door Tweede Kamer

Afbeelding
Willem Bantema

Onderzoeker aan de Thorbecke Academie van NHL Stenden Willem Bantema is uitgenodigd om zijn visie te geven over de aanpak van online ordeverstoringen aan de Tweede Kamer, want wat kan én mag een burgemeester als iemand online oproept om te rellen?

Bantema: “Naast online aangekondigde demonstraties komen ook drillrap-problematiek en pedojagen naar voren. De verspreiding van desinformatie is een ander vaker gehoord voorbeeld. Steeds meer burgemeesters vragen om wetgeving om op te treden tegen online oproepen tot ordeverstoringen. Maar die bevoegdheid is slechts één aspect in dit debat. Voorlopig is er te weinig aandacht voor uitvoering en handhaving. Tijdens en na coronatijd zagen gemeenten ook een toename in het verspreiden van desinformatie.”

Het debat speelt zich inmiddels af tot in Den Haag. Willem Bantema is uitgenodigd om aan Tweede Kamerleden zijn kijk op het onderwerp te geven. “Ik vind het een eer en compliment dat ook landelijk wordt gezien dat wij expertise op dit terrein hebben. Het is goed dat naast juristen ook de inzichten vanuit onafhankelijk onderzoek worden meegenomen in dit debat.”

Want het probleem is groot. Uit de onderzoeken die door Bantema zijn uitgevoerd blijkt dat gemeenteambtenaren aangeven dat online aangejaagde ordeverstoringen vaker voorkomen dan vóór Covid-19 en de huidige regels voldoen niet om deze ordeverstoringen aan te pakken. “Met dit bezoek aan Den Haag hoop ik dat de politiek daarover een visie gaat ontwikkelen, bijvoorbeeld richting nieuwe wetgeving voor burgemeesters of andere maatregelen. Niets veranderen lijkt me onwenselijk op lange termijn.”

De kennissessie waarin Willem Bantema als één van de vier experts in gesprek gaat met de Tweede Kamercommissie Digitale Zaken, is hier op 11 april live te volgen, van 18.30 tot 20.45 uur. Willem spreekt in blok 2, tussen 19.15 en 20.15 uur.