NHL Stenden komt met primeur: een minor over podcasts

Afbeelding
Podcasting, Creative Business

Wie heeft er niet van gehoord? Podcasts. Ongeveer de helft van alle Nederlanders heeft er wel eens eentje op staan, zo blijkt uit onderzoek. Hoog tijd voor een plek in het onderwijs, vinden docenten Hidde Bruinsma en Elin Derks. In februari start bij NHL Stenden ‘hun’ minor 'The Business of Podcasting', het eerste volledige onderwijsprogramma over podcasts voor hbo-studenten in Nederland.

Weinig platformen die zo’n hoge vlucht nemen als podcasts. Overgewaaid vanuit de Verenigde Staten schieten ze de afgelopen jaren – en nog steeds – als paddenstoelen uit de grond. Podcasts gaan over belangrijke zaken en bijzaken. Van de laatste showbizzroddels tot geschiedenisonderwerpen, van voetbalanalyses tot (on)opgeloste moordzaken. Uren en uren aan monologen, gesprekken, verhalen en andere vertelvormen staan klaar om afgespeeld te worden.

De podcast – een samentrekking van ‘iPod’ en ‘broadcast’ – is in relatief korte tijd enorm populair geworden. 49 procent van alle Nederlanders luistert wel eens naar een podcast, blijkt uit onderzoek van Markteffect. “Het aantal beschikbare podcasts is geëxplodeerd en adverteren in en rondom podcasts wordt steeds populairder”, concludeert het onderzoeksbureau.

Een eigen plek voor podcasts

Hidde Bruinsma is docent bij de opleiding Creative Business van NHL Stenden en zelfstandig podcastmaker – recent bij onder meer BNR Nieuwsradio. Niet gek dus dat bij hem een jaar geleden het idee ontstaat om podcasts een eigen plek te geven in het onderwijs. “Toen ik daarover ging nadenken, verbaasde het me eigenlijk dat er in Nederland nog geen volledig programma gericht was op podcasts.” Hij besluit de handschoen op te pakken. Met collega-docent Elin Derks ontwikkelt hij de hele minor The Business of Podcasting, die vanaf februari 2024 voor het eerst is te volgen voor alle hbo-studenten in Nederland.

Afbeelding
Hidde Bruinsma en Elin Derks

Waarom biedt NHL Stenden straks een minor aan over het maken van podcasts?

Hidde: “Omdat de ontwikkeling van podcasts en de populariteit ervan nog lang niet op hun hoogtepunt zijn. Er liggen ontzettend veel kansen. Onze studenten gaan na hun studie de arbeidsmarkt op en nemen dan de kennis en kunde van podcasts maken mee. Zo zijn ze nog beter voorbereid. Een podcast maken is zoveel meer dan het opnemen en publiceren van audio: er zit een hele business aan vast. Op die manier leveren we met de minor een impuls aan het bedrijfsleven in de regio.”

Waarom zijn volgens jullie podcasts zo populair?

Hidde: “Het is iets wat je gemakkelijk kunt doen tijdens een andere activiteit. Als je nu je hond uitlaat of aan het stofzuigen bent, zet je tegelijkertijd een podcast op. Daarnaast voorziet de podcast in een specifieke informatiebehoefte. In tien minuten ben je helemaal bijgepraat over dat wat jou interesseert. Anders dan de radio, waarbij je hoopt dat er iets interessants voorbijkomt. Coronatijd heeft het nog eens een boost gegeven: veel mensen die tijd een andere invulling moesten geven, gingen podcasts maken of luisteren.”

Elin: “De generatie van nu vindt het een fijne, ontspannen manier om content te consumeren. Podcasts zijn heel authentiek. Makers staan dicht bij de luisteraar. Het is soms alsof de spreker het alleen tegen jou heeft. Als luisteraar ga je als het ware een band aan met de maker. Wat een podcast anders maakt dan andere media is dat het veel intiemer is: de kracht van audio.”

Wat kunnen studenten verwachten als ze voor de minor kiezen?

Elin: “Ze gaan meteen zelf aan de slag. Meteen zelf een podcast maken. Vanaf dat moment is het doel om met elke aflevering een betere maker te worden. En ondertussen duiken we met hen in de verschillende, aanverwante onderwerpen. Wat is jouw onderwerp? Wat is jouw niche? Wat is je doelgroep? Wat wil je met je podcast bereiken? Hoe kun je onderscheidend zijn? En jouw podcast moet beluisterd worden, dus marketing. Wat is je plan? Hoe haal je data op? Hoe bouw je je community?”

Hidde: “Naast het maken van de podcast zelf is er de business. Podcasts bieden ook financiële kansen. Je kunt er een heel verdienmodel aan hangen. Dat kan heel interessant zijn voor bedrijven: voor nu en in de toekomst. Daar gaan we mee aan de slag. Ook zullen bestaande podcastsmakers gastcolleges geven. En uiteraard AI: hoe kun je kunstmatige intelligentie inzetten bij het maken van podcasts? Hoe kan dat jou helpen?”

Voor wie is de minor bedoeld?

Elin: “Voor studenten van alle hbo-opleidingen in Nederland. Niet alleen Creative Business en Communicatie waar je misschien in eerste instantie aan denkt, maar ook voor studenten van de lerarenopleidingen, Commerciële Economie en Verpleegkunde. Podcasts zijn interessant voor iedere sector: overal zijn verhalen op te halen en liggen kansen. En studenten uit zoveel mogelijk interessegebieden is ook goed voor de diversiteit binnen de minor. Samen kom je tot meer.”

Jullie spelen in op de actualiteit, op een trend. Zijn jullie niet bang dat de populariteit van podcasts binnenkort overwaait?

Hidde: “Zeker niet. Ik denk dat de wereld van podcasts over vijf jaar nog vele malen groter is. We staan nog maar aan het begin. Er is nog zoveel te ontdekken en te winnen. Als hogeschool moeten onze studenten de mogelijkheid geven zich hierin te ontwikkelen. Ik was echt verbaasd dat er in Nederland nog geen specifiek onderwijsprogramma bestond over podcasts. Ik ben blij dat we dit als NHL Stenden nu gaan aanbieden. De eerste studenten hebben al aangegeven de minor te willen volgen: we kunnen niet wachten om te beginnen.”

Interesse en aanmelden

Vanaf februari 2024 wordt The Business of Podcasting bij NHL Stenden aangeboden als minor: een verplicht half jaar onderwijs naar keuze van in totaal 30 EC’s. Met een minor geef je je eigen en unieke draai aan jouw studie en krijg je nieuwe inzichten.

Ben je geïnteresseerd geraakt in The Business of Podcasting? Kom dan naar de Minormarkt van NHL Stenden op dinsdag 31 oktober (fysiek) in Leeuwarden om je definitieve keuze te maken (of op woensdag 1 en donderdag 2 november digitaal). Ook kun je de minor volgen als je aan een andere hogeschool studeert dan NHL Stenden.