NHL Stenden studenten en medewerkers bezochten grootste jaarlijkse evenement van RUN-EU in Finland, en bespreken de toekomst van de Europese Universiteit

Van 7 - 11 november 2022 bezochten meer dan 120 studenten (waaronder 28 studenten van NHL Stenden) de Häme University of Applied Sciences (HAMK) in Finland. Ook rectoren, voorzitters, onderzoekers, docenten en regionale partners reisden af naar Hämeenlinna.

RUN-EU (Regional University Network-European University), opgericht in 2020, houdt eens per jaar haar Algemene Vergadering om stil te staan bij de resultaten van het afgelopen jaar én plannen te maken voor de toekomst. Tegelijkertijd wordt ook de Studentenweek gevierd, waarin de studentenvertegenwoordigers van de hogeronderwijsinstellingen van RUN-EU bijeenkomen. Dit jaar reisde een delegatie van studenten en medewerkers namens NHL Stenden naar de Algemene Vergadering in Finland.

Studenten staan centraal

‘Our students inherit the future’ is de slogan van RUN-EU. Logisch dus, dat dit een belangrijke doelgroep is voor de Europese Universiteit. Voor studenten maakt RUN-EU onder andere Short Advanced Programmes (SAP’S) mogelijk. Deze bestaan vaak uit een online lesweek en een fysieke lesweek op één van de partneruniversiteiten. Door deze korte studieprogramma’s aan te bieden wordt een internationale ervaring toegankelijker, zelfs voor bijvoorbeeld studenten met kinderen of studenten die naast hun werk studeren en niet kunnen deelnemen aan langere uitwisselingsprogramma’s. Ook is het mogelijk om een studiebeurs aanvragen die ervoor zorgt dat alle studenten, ongeacht hun financiële status, mee kunnen doen aan een SAP.

Tijdens de studentenweek in Finland namen de studenten deel aan SAP’s waarin ze meer leerden over de financiële, ecologische en sociale perspectieven van welzijn.

“Ik zou echt iedereen aanbevelen om eens mee te doen aan een SAP. De SAP’s geven je een bredere visie op de toekomst door innovatie, creativiteit en saamhorigheid van studenten met verschillende culturele achtergronden, levens en ervaringen. Het idee van de SAP’s is om het perspectief van alle studenten in te zetten om zo samen een nieuw product of manier van kijken naar de wereld te bedenken. Dit kan bijvoorbeeld ingezet worden in het hoger onderwijs om relevant te blijven,” zegt Jean Oliviera, masterstudent International Leisure and Tourism die deelnam aan de SAP ‘financial path’.

Technology and Innovation student Bonne Sijbesma vult aan, “Deelnemen aan een SAP zorgt niet alleen voor persoonlijke ontwikkeling en ervaring, maar brengt ook geweldige herinneringen en nieuwe vriendschappen met zich mee. Deze herinneringen zal ik voor altijd bij me houden!”

Het is duidelijk dat jongeren - na de pandemie - echt een pauze nodig hadden van hun dagelijkse routines thuis, en dat is precies wat de jaarlijkse studentenweek tijdens de algemene vergadering van RUN-EU in Finland hen vorige week bood.

Uitbreiding in het vizier van de Europese universiteit

In Hämeenlinna werden de resultaten van het project tot nu toe besproken. De blik is echter al op de toekomst gericht, nu RUN-EU zich van 7 naar 9 partners uitbreidt en er de komende weken en maanden hard wordt gewerkt aan het ontwerpen en schrijven van de verlengingsaanvraag.