Nij Smellinghe onderzoekt 'virtual reality' en simulatie-onderwijs bij NHL Stenden

De zorg staat onder druk: meer vraag, minder personeel en ook minder tijd voor stagebegeleiding op de werkvloer. De opleiding Verpleegkunde wil haar studenten optimaal voorbereiden op de praktijk en werkt daarom met simulatie-onderwijs en 'virtual reality' (vr) om de praktijk nog meer naar binnen te halen. Medewerkers van ziekenhuis Nij Smellinghe uit Drachten kwamen bij NHL Stenden op bezoek voor een workshop om meer te weten te komen over de vr-mogelijkheden binnen het vak.

Met veel enthousiasme ontdekten de medewerkers van Nij Smellinghe bij NHL Stenden de mogelijkheden van virtual reality. Judith Falkena, opleidingsadviseur Nij Smellinghe: “Het was een erg leuke workshop. Je ervaart dat je direct in je rol als verpleegkundige zit. Het is echt net alsof je in een echte praktijksituatie zit. Helemaal ook omdat er een casus uit ons eigen ziekenhuis werd gebruikt.”

Nij Smellinghe gaf als een van de stagebedrijven van de opleiding Verpleegkunde input voor het maken van een vr-scenario. Sommige situaties kun je goed oefenen in een vr-simulatie, zodat je beter voorbereid bent als je het in de echte beroepspraktijk tegenkomt. Ervaring opdoen door simulatie wordt al jarenlang succesvol ingezet als training bij piloten bijvoorbeeld. Falkena onderschrijft de kansen van vr-onderwijs: “Virtual reality is zeker een meerwaarde voor studenten om voorafgaand aan stages in een veilige omgeving te leren van elkaar en met elkaar vanuit realistische situaties uit de praktijk.”

Vlieguren door simulatie  

Met virtual reality kun je levensecht ervaren hoe het is om aan het bed van een patiënt te staan. Met reallifecases uit de praktijk maakt de opleiding Verpleegkunde simulatie-onderwijs, zodat de studenten alvast binnen de hogeschool ervaringen opdoen die de praktijk evenaren. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij studenten blokkeren, aan het bed bij de patiënt door stress of spanning.

Virtual reality maakt echt een verschil: de verpleegkundigen zijn fysiek aanwezig en investeren emotioneel in hun patiënten. Daarbij kun je de simulaties eindeloos herhalen, totdat je de kunst echt beheerst, zodat de studenten nog beter voorbereid de praktijk in kunnen. De hogeschool werkt als eerste binnen Nederland met UbiSim, waarmee nog meer zeer geavanceerde vr-simulaties beschikbaar komen voor de studenten Verpleegkunde.