Op een creatieve manier afrekenen met arbeidskrapte: zo doen de Jong & Laan en NHL Stenden dat samen

Al jaren is de vraag naar accountants en andere finance professionals groter dan het aanbod, en dat terwijl het vak ontzettend veelzijdig is en er veel ruimte is om in door te groeien. Ook accountancy- en adviesbureau de Jong & Laan heeft uitdagingen op het gebied van arbeidskrapte in hun vakgebied, en besloot het eens anders aan te pakken. Een ingewikkelde vraag vraagt om een creatieve oplossing. Die oplossing is het samen aanbieden van de duale vorm van de opleiding Associate Degree (Ad) Finance & Control

“Hoe krijg je een nieuwe doelgroep zover om zich te interesseren in accountancy?” Dat vroeg Marieke Huisinga zich af. Marieke is vestigingsmanager van het de Jong & Laan kantoor in Groningen en kartrekker van de samenwerking met NHL Stenden. “Toen ik hoorde van de Associate degree (Ad), een tweejarige hbo-studie, wist ik dat we daar iets mee moesten. Wij hebben 24 vestigingen, daar hebben we altijd plek voor nieuw talent. Door deze opleiding vanuit de Jong & Laan als werk-leertraject aan te bieden, kunnen we een – óók voor ons – nieuwe doelgroep kennis laten maken met de wereld van finance.” 

Een eigen klas 

In september 2023 startte de eerste unieke de Jong & Laan-klas met vijftien studenten met een mbo-achtergrond. De Jong & Laan maakt het op deze manier voor de studenten gemakkelijker om de switch naar finance te maken, ongeacht hun achtergrond. Ze krijgen namelijk niet alleen de studie door het bedrijf aangeboden, ze zijn daarnaast ook drie dagen in de week bij de Jong & Laan aan het werk. Miranda Anbergen-van den Berg is het aanspreekpunt voor de studenten vanuit de Jong & Laan. “De welwillendheid van de studenten is heel hoog. Ze moeten meteen aan de slag, maar worden daarom ook gezien als volwaardige collega, met alle bijbehorende voordelen én verantwoordelijkheden.” Marieke: “Zo maken we de stap van werken naar studeren kleiner.”  

Pionieren

In april is het idee tot stand gekomen en in september was er een klas. Dat is vrij snel. Toch had het best wat voeten in de aarde. Marieke: “Iedereen moest aan boord; de recruiter, de andere vestigingsmanagers, het marketingteam – zelfs ons loongebouw hebben we omgegooid.” Toen iedereen om was, is er een gezamenlijke vacature uitgegaan. Dat is vrij bijzonder, zegt Cor Koopmans, docent Finance bij NHL Stenden. “Het duale aspect van de Ad Finance & Control is niet nieuw, maar deze vorm van samenwerken wel. We pionieren binnen het conservatieve financiële domein, en dat werpt z’n vruchten af.” 

 

Cor krijgt veel positieve reacties van collega’s en van andere hogescholen uit Nederland en daarbuiten. “Ik word intern geregeld om advies gevraagd hoe studies en werken en studeren-traject kunnen inrichten. Onder druk van de arbeidsmarkt komen we er nu echt achter dat werken en leren loont. Voor het bedrijfsleven én voor de opleiding zelf, omdat het ons bestaansrecht vergroot. Voor de student is het risico om (duaal) een Ad te volgen klein, omdat je na twee jaar al een diploma op zak hebt en aan het werk kunt. Volgens mij is het een win-win-winsituatie.” 

Geslaagd experiment 

Een geslaagd experiment, dat zeker wordt doorgezet. In september start de tweede lichting de Jong & Laaners. Marieke: “De studenten maken ons echt apetrots. Dat een voormalig installatiemonteur zich nu omschoolt en binnen een accountancy-organisatie haar draai weet te vinden, dat is fantastisch om te zien. Uiteindelijk vind ik dat het belangrijkste, dat we mensen een kans bieden die er anders niet was geweest”. En er zitten meer voordelen aan de samenwerking. Zo ziet Cor hierdoor de interesse in het vakgebied groeien. Terecht, volgens hem, want “het finance vak is veel sexyer dan sommige mensen denken.”