Scholen uit Heerenveen en Harlingen winnen finaletickets voor FIRST® LEGO® League

Afbeelding
FIRST LEGO League 2023

De spanning was te snijden bij de tweede Friese regiofinale van de FIRST® LEGO® League. Veertien teams, bestaande uit legobouwers van 9 tot en met 15 jaar, streden zaterdag in de centrale hal en de kuil van NHL Stenden om de hoofdprijs: plaatsing voor de landelijke finale. Bornego College uit Heerenveen en Sint Michaëlschool uit Harlingen sleepten de felbegeerde tickets in de wacht.

De FIRST® LEGO® League daagt kinderen uit om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. Vier weken na de eerste regiofinale in Fryslân – in Drachten – verwelkomden organisatoren ROC Friese Poort, CSG Liudger en NHL Stenden ruim 140 jonge LEGO-bouwers op Rengerslaan 10 in Leeuwarden.

's Ochtends begonnen de veertien teams met hun zelf geprogrammeerde LEGO-robot aan de wedstrijden. De uitslag bestond uit de opgetelde scores van de tafelwedstrijden (zoveel mogelijk punten halen door in 2,5 minuut de missies goed uit te voeren), het innovatieproject (beoordeling door de jury), robotpresentatie (beoordeling door de jury) en de core values (samenwerking en presentatie van het team).

Ook veel bezoekers

Op het evenement kwamen niet alleen de fanatieke deelnemers af: het evenement werd ook goed bezocht door supportende ouders, pakes en beppes, broertjes en zusjes. En bezoekers die gewoon van LEGO houden. Zij keken bij de wedstrijden, maar konden ook zelf aan activiteiten meedoen. Van een Xbox, green screen, ozobots en VR-brillen tot het opwekken van energie met een waterstoffiets van de Gasunie.

Foto's: Tortuga Media / Marina Kamminga

Als onderbreking van het wedstrijdelement betraden in de pauze LEGO Masters Ernesto Lemke en Marco ten Hoff (bekend van het tv-programma LEGO Masters) het podium. Het duo gaf een interactieve presentatie en vertelden onder meer over hun LEGO Masters-avontuur.

De winnaars: Bornego College en Sint Michaëlschool

Het was één groot LEGO-feest, maar ondertussen waren de teams ook druk bezig met de wedstrijd zelf. Het team REborn van het Bornego College uit Heerenveen werd uiteindelijk de grote winnaar en plaatste zich daarmee voor de landelijke finale. Samen met de nummer twee, Kaas Cookies van de Sint Michaëlschool uit Harlingen. Deze twee scholen mogen zich meten met de rest van Nederland op zaterdag 18 maart in Delft.

Ook Omrop Fryslân was er zaterdag bij: bekijk hier hun reportage.