Sexy&Safe-toolkit voor in het onderwijs

Voor een veilige online seksuele ontwikkeling

Online seksuele weerbaarheid is enorm belangrijk voor kinderen en jongeren van nu. Maar hoe maak je dit bespreekbaar als docent? Woensdag 12 oktober presenteerde Sexy&Safe een nieuwe, digitale toolkit met (les)materialen, tools en tips. De toolkit werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met leerkrachten uit het primair, voortgezet (speciaal) onderwijs.  

De digitale toolkit kwam tot stand door het Lectoraat Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn van NHL Stenden Hogeschool in opdracht van Sociaal Domein Fryslân. Ook waren de populaire Sekszusjes aanwezig om te praten over (shame)sexting.

Supporten niet veroordelen 

De sekszusjes deponeerden een aantal stellingen waar het publiek op kon reageren. Een aantal belangrijke zaken kwamen voorbij zoals victim blaming en shame sexting. Laat jongeren inzien dat het ongevraagd doorsturen van foto’s niet cool is. Veroordeel het sturen van blootfoto’s niet door te zeggen: hoe kon je dat nou doen? Maar vang jongeren op. Ze hebben het meeste last van het commentaar van hun naasten. Stop met victim blaming. Sexy selfies horen bij een normale seksuele ontwikkeling, maar er kleven ook risico’s aan. Het is belangrijk dat jongeren zich realiseren dat als ze slachtoffer worden van (shame)sexting het niet hun schuld is maar dat ze om hulp durven te vragen.

Sexy&Safe  

Het Project Sexy & Safe is gericht op de veilige (online) seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren. In het project is extra aandacht voor seksuele veiligheid online. Zodat jongeren, ouders én docenten erachter kunnen komen hoe online flirten en sexting leuk én veilig kan. In nauwe samenwerking met leerkrachten in het primair en voortgezet onderwijs werd de digitale toolkit ontwikkeld. Deze toolkit - met (les)materialen, tools en tips – helpt docenten om zaken als (shame)sexting en grooming beter bespreekbaar te maken op school. De toolkit wordt nog verder doorontwikkeld door het lectoraat in samenwerking met de opleidingen Pedagogiek en de pabo van NHL Stenden.

Sfeerimpressie