Studenten MCMS van NHL Stenden winnaar Rookvrije Generatie Award Fryslân 2023

Afbeelding
Vape campagne winnaar Rookvrije Generatie Award Fryslân 2023

Studenten Natalia Tarkowska, Leonie Ballner en Celina Dalebout van de master Content & Media Strategy van NHL Stenden hebben de Rookvrije Generatie Award Fryslân 2023 gewonnen voor hun ontwerp van de anti-vapecampagne van #ArtsenSlaanAlarm.

Leonie Ballner (student Master Content & Media Strategy) en Dr. Bianca Harms (lector Transformational Media) van NHL Stenden in Leeuwarden namen afgelopen vrijdag de Rookvrije Generatie Award Fryslân in ontvangst voor het beste Friese initiatief dat bijdraagt aan een rookvrije generatie in 2023. Ze kregen een award en een cheque van €500,- die te besteden is aan een gezonde leefomgeving.

Het doel van de Rookvrije Generatie Award is om iedereen die in Fryslân enthousiast bezig is met het organiseren en het creëren van rookvrije omgevingen in het zonnetje te zetten. Door mooie voorbeelden onder de aandacht te brengen raken anderen geïnspireerd om ook mee te helpen aan een Rookvrije Generatie. Iedereen kan iets doen en dat laten we op deze manier zien. Het uiteindelijke doel is om opgroeiende kinderen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en te voorkomen dat kinderen op termijn gaan roken.

Het beste initiatief van 2023
Het lectoraat Transformational Media heeft samen met studenten Natalia Tarkowska, Leonie Ballner en Celina Dalebout van de master Content & Media Strategy van NHL Stenden Hogeschool bijgedragen aan de ontwikkeling en uitvoering van de landelijke anti-vapingcampagne van #artsenslaanalarm en WeFilm. In opdracht van het lectoraat hebben de studenten onderzocht hoe vapegedrag onder jongeren in Nederland kan worden ontmoedigd met de inzet van media. Op basis van de onderzoeksresultaten ontwikkelden de studenten prototypes voor een campagneboodschap die als inspiratie diende voor de uiteindelijke campagne op TikTok. Natalia, Célina en Leonie waren uitgenodigd voor de brainstormsessie van WeFilm en hebben actief meegewerkt aan de uitvoering van de campagne.

De campagne ging op 21 maart van start en bleek zeer succesvol. De 35 video’s die op TikTok werden geplaatst genereerden in totaal 1,3 miljoen views. In slechts twee weken tijd kreeg het account 8.000 volgers en bijna 100.000 likes. Bovendien was de algemene ontvangst van de campagne overwegend positief met veel gebruikers die de boodschap steunden en de artsen die deze vertegenwoordigden. Meer dan de helft van de makers die in de campagne werden aangesproken, heeft de video’s verwijderd waarin ze vapes lieten zien en enkele anderen toonden hun steun voor het initiatief.

Meer weten over de campagne? Ga naar de pagina van het lectoraat Transformational Media.