Twijfels over je werk? 5 signalen dat het tijd is om actie te ondernemen

Woelend lig je in je bed. De wekker naast je tikt maar door. Rusteloos lig je te scrollen op je telefoon. Morgen begint de werkweek weer. En jij? Jij ziet er als een berg tegenop. Herkenbaar? Grote kans dat je toe bent aan iets nieuws. Dit zijn 5 signalen dat jij wel een uitdaging kunt gebruiken. 

1. Je verveelt je  

Kijk je vaker op de klok dan naar je werk? En lijken je taken op een eindeloze herhaling van de dag ervoor (en die daarvoor, en die daarvoor etc.)? Dan is het tijd om uit die comfortabele maar oh-zo-saaie comfortzone te stappen. Vraag jezelf af hoe je dat kunt doen? Is het met een nieuwe functie? Of misschien met een nieuwe taak of verantwoordelijkheid? Onderzoek wat je nodig hebt en ga ervoor!

2. De vonk is weg

Ken je het nog? Die opwinding die je ooit voelde toen je net begon met je werk. Alles was nieuw en spannend. Iedere dag gevuld met frisse kennis en kleine overwinningen. Net als bij je eerste kalverliefde is die vonk als sneeuw voor de zon verdwenen. Tijd om weer verliefd te worden op wat je doet en te starten met iets nieuws. Met een deeltijd opleiding of een cursus bijvoorbeeld.

3. Je wilt méér

Misschien zit je al een tijd in je functie of ben je gewoon een ambitieuze carrièretijger die snakt naar meer: genoeg redenen om die ladder op te willen klimmen. Sterker nog: groei is een van de belangrijkste beweegredenen waarom mensen switchen van baan. Merk je dat je het hogerop wilt zoeken? Ga dan eerst eens het gesprek aan met je werkgever om te kijken op welke manier je kunt doorgroeien. Zoals samen een opleiding bekostigen bijvoorbeeld. 

4. Je maakt je zorgen

Misschien is het die ene collega die opeens meer projecten binnen hengelt. Of je baas die tegen je zegt dat je werk gaat veranderen. Redenen genoeg om je bij te willen blijven in je werk. En zorgen zijn helemaal niet nodig. Pak de regie en ga aan de slag!  Er zijn zat mogelijkheden om nieuwe dingen te leren. Bijvoorbeeld door een workshop of cursus te volgen. Of te kiezen voor een flexibele deeltijd- of duale opleiding. 

5. Je doet aan 'quiet quitting’ 

De vacaturesites staan in je favorieten en de spreekwoordelijke ontslagbrief ligt al in je la. Je motivatie is ver te zoeken en je klapt om stipt vijf uur je laptop dicht. Quiet quitting betekent niet dat je stopt, maar dat je alleen dat doet wat echt broodnodig is. Herkenbaar? Tijd om jezelf af te vragen of dat komt door een gezonde werk- en privébalans, of dat je éigenlijk toe bent aan iets nieuws. 

Herken je (een van) deze signalen?

Jij kan dit! Zet de stap en start met een (deeltijd) studie.