Voortaan lokaal geproduceerde melk in de cappuccino bij de coffeecorners in Leeuwarden

Afbeelding
Cappuccino

NHL Stenden Hospitality Group heeft de handen ineen geslagen met Food Application Centre for Technology (FACT) van Van Hall Larenstein en de Dairy Campus. Voortaan krijg je als je een cappuccino bestelt bij een van de coffeecorners op NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden melk die lokaal geproduceerd is. Een initiatief dat bijdraagt aan de transformatie van de zuivelketen, duurzaamheid bevordert en studenten betrekt bij landbouwkundig onderzoek.

Tijdens de aftrap van de samenwerking deze week werd een proeverij georganiseerd waarbij aanwezigen de eerste batch melk geproduceerd in FACT konden proberen. FACT is een kleine zuivelfabriek gerund door studenten van Van Hall Larenstein. De eerste reacties zijn lovend. Niet alleen is de melk veel voller van smaak, maar ook het duurzaamheidsaspect spreekt aan.

De melk is afkomstig van Holstein-Friesian koeien van de Dairy Campus, vlak bij Leeuwarden. Gewoonlijk wordt de melk die de koeien produceren verwerkt door Friesland Campina. Hier wordt nu een aparte melkstroom aan toegevoegd van zo’n 200 liter per week die verwerkt wordt door FACT en richting NHL Stenden gaat. Deze melk wordt gebruikt in de melkkoffies bij de coffeecorners van de hogeschool in Leeuwarden.

Afbeelding
FACT, Van Hall, Dairy Campus

Het project geeft studenten van de betrokken hogescholen unieke kansen. Zo biedt het studenten van Van Hall Larenstein de mogelijkheid om nieuwe plantaardige en hybride producten te ontwikkelen, zoals melk en yoghurt op basis van haver en soja die uitvoerig worden getest. De studenten werken samen aan het bedenken van strategieën die duurzame keuzes bij consumenten aanmoedigen. Tenslotte wordt de melk opgeklopt tot heerlijk schuimende cappuccino's door studenten van Hotel Management School.

De samenwerking is de start van een veelzijdig partnerschap tussen de betrokken partijen.