Daan van Rooijen is sinds 15 september 2012 verbonden aan NHL Stenden Hogeschool als associate lector biocomposieten. In 1991 studeerde hij af aan de faculteit industrieel Ontwerpen van de Technische universiteit Delft. Na twee jaar werken voor twee koelmeubelfabrieken waar hij vele innovaties op het gebied van ecodesign realiseerde, startte hij in 1992 zijn eigen ontwerpbureau KIEM.

Afbeelding
onderzoek-daan-van-rooijen

Contactgegevens

Neem voor meer informatie contact op via e-mail.

Bureau KIEM heeft zich in 1992 als eerste ingenieursbureau van Nederland gespecialiseerd in ecodesign.  Een van de eerste klanten was het Rathenau instituut waar KIEM heeft meegeschreven aan de Ecodesign manual die uiteindelijk door de United Nations Development Program en de Europese Commissie zijn overgenomen. Daarna volgde grote industrieën zoals Electrolux, DAF trucks, Volvo en Ahrend maar ook vele MKB bedrijven waar ecodesign werd geïmplementeerd en nieuwe biobased materialen werden geïntroduceerd.

In 1995 heeft hij het eerste grote biocomposiet project van Nederland, het project BIOLICHT, opgezet met Wageningen Universiteit, TU Delft, Wientjes Emmen en de FOCWA/Cintec. Het doel was lichtgewicht carrosserie en trailerbouw onderdelen te ontwikkelen van natuurvezelversterkt composiet. Hierop volgenden nog vele Ecodesign projecten en de ontwikkeling van drie innovatieve biocomposiet productieprocessen waarbij internationale universiteiten en kennisinstituten betrokken waren. De laatste jaren heeft Daan zich toegelegd op het verder door ontwikkelen van biocomposiet productieprocessen om deze technologieën te implementeren in de maakindustrie.

Als Associate Lector houdt Daan van Rooijen zich bezig met onderzoek naar materiaaleigenschappen en nieuwe productieprocessen en toepassingen van verschillende biocomposieten. Daarmee hoopt hij de industrie in de regio en studenten te overtuigen van de vele ontwerp en constructie mogelijkheden van een mogelijk nieuwe generatie bouwmaterialen die in staat zijn milieubelastende materialen, staal, aluminium en glasvezelcomposiet maar ook hardhout te vervangen door deze nieuwe geavanceerde biocomposieten.

LinkedIn

Lectoraat