Nederland streeft naar een volledige circulaire economie in 2050. Om deze ambitie te verwezenlijken zijn specifieke maatregelen geformuleerd voor de transitie naar circulaire kunststoffen, als één van de meest impactvolle productieketens. We onderscheiden vier strategieën om grondstoffengebruik circulair te maken:
- Vermindering van grondstoffengebruik
- Vervanging van grondstoffen
- Levensduurverlenging
- Hoogwaardige verwerking
Door aan deze vier knoppen te draaien is het mogelijk het grondstoffengebruik terug te brengen binnen de draagkracht van onze planeet.
De drie noordelijke overheden onderschrijven de ambitie om in het komende decennium een toonaangevende circulaire regio te zijn met een voorbeeldfunctie in Europa. In Noord-Nederland bestaat een uniek ecosysteem om van de circulaire en biobased transitie een succes te maken. Een sterke agrosector, twee chemische clusters en een grote haven, een innovatief MKB, opschalingsfaciliteiten en meerdere kennisinstellingen verenigd onder de vlag van de Universiteit van het Noorden. Alle partners dragen bij aan de beschikbaarheid van (bio)grondstoffen, chemicaliën, polymeren en hoogkwalitatieve recyclingmethodes voor de circulaire regio, hetgeen nauwe domein-overstijgende samenwerking bevorderd.
Praktijkgericht onderzoek binnen het hoger onderwijs heeft op dit vlak een cruciale rol te vervullen. Het onderzoek dat wordt uitgevoerd in lectoraten kan oplossingen bieden voor complexe maatschappelijke opgaves, zoals de circulaire transitie van kunststoffen. Hierin is co-creatie tussen onderwijs, onderzoek en de beroepspraktijk kenmerkend.
Het lectoraat Circular Plastics van NHL Stenden zet zich via toegepast onderzoek én onderwijs in voor duurzame productie, gebruik en hergebruik van kunststoffen. Op die manier levert het een belangrijke bijdrage aan de Europese en landelijke doelstellingen rondom circulariteit en duurzaamheid. Het lectoraat is verbonden met het Centre of Expertise GreenPAC, een initiatief van NHL Stenden en Windesheim.