Zeg je duurzame horeca dan denk je waarschijnlijk aan de tomaat uit eigen tuin, de worteltjes van de streekboer en melk van de koe die om de hoek staat te grazen. Het idee heerst dat het serveren van lokaal voedsel in restaurants goed is voor milieu, economie en sociale omgeving. Maar klopt dit wel?

Op woensdag 27 maart vindt de conferentie ‘Local Food for Vital Regions: Facts and Myths’ plaats. Elena Cavagnaro, lector Sustainability in Hospitality and Tourism, geeft als voorproefje vast drie mythes op het gebied van lokaal voedsel:

Mythe 1: Lokale producten zijn altijd beter voor het milieu

Dat een product van de boer uit de regio afkomstig is, maakt het nog niet per definitie duurzamer. Soms gaat een product namelijk naar een centraal punt in Nederland voor verdere distributie. Het kan dus zijn dat de bloemkool bij de akkerbouwer om de hoek vandaan komt, maar deze eerst nog naar het midden van het land wordt verplaatst voor hij bij het restaurant wordt geleverd.

De producten voor een restaurant komen daarnaast niet altijd vanaf één punt. Het kan zo zijn dat er producten van meerdere velden nodig zijn. Eén veld geeft niet altijd genoeg producten. Als transport dan niet goed is geregeld, worden er meer kilometers gereden dan als de levering van producten vanuit een centraal punt plaatsvindt.

Mythe 2: Lokaal voedsel is automatisch goed voor de lokale economie

Lokale fabrieken zorgen voor werkgelegenheid en een betere economie in de regio. Toch? Niet altijd. Wanneer producten uit de omgeving komen, ontstaat er inderdaad meer werkgelegenheid. Dit betekent alleen niet automatisch dat er ook meer geld wordt besteed in de regio. Medewerkers kunnen ook buiten de regio wonen en daar hun geld uitgeven. En als de fabriek van bijvoorbeeld een internationaal concern is dan kan de winst natuurlijk ook naar buiten de regio gaan.

Mythe 3: Lokale producten zijn altijd lokaal 

In Fryslân is men trots op de Fryske dúmkes. Maar waar komt de suiker of het anijs vandaan? Oftewel, moeten alle ingrediënten van een lokaal product ook lokaal geproduceerd zijn? Gasten verwachten vaak van wel. Maar is dit ook haalbaar?

Een lokaal product dat toeristen aanspreekt, kan bijdragen aan de trots van de bewoners uit een regio. Maar toerisme kan het karakter van een lokaal product ook veranderen. Is een stroopwafel met Nutella bijvoorbeeld nog wel typisch Nederlands? Elena Cavagnaro: “De lokale cultuur wordt soms gedwongen om in de smaak van de massa te passen. Het lectoraat juicht het gebruik van lokale producten in de horeca toe, maar we vinden ook dat dit wel met zorg moet gebeuren als je de regio duurzaamheid wilt brengen.”

Meer nieuws