Afbeelding
m-international-leisure-tourism-and-events-management-vt-lwd.jpg

Sustainability in Hospitality and Tourism

Bedrijven van allerlei soorten en maten hechten steeds meer waarde aan de 3 P's: People, Profit en Planet. Dit geldt ook voor de horecasector. Deze bedrijven erkennen het belang van duurzaamheid. Daarbij komt dat het maatschappelijk bewustzijn van hun gasten ook groter wordt.

Het lectoraat Sustainability in Hospitality and Tourism voert praktijkgericht onderzoek uit met het doel om duurzaamheid in toerisme en horeca te verbeteren.

De belangrijkste vraagstelling van dit lectoraat is hoe horeca en toerisme in de toekomst duurzaam kunnen zijn en aan de belofte kunnen voldoen om de levenskwaliteit van mensen te verbeteren. De hoofddoelstelling van het lectoraat is het ondersteunen van de inzet van de toerisme- en horecasector op het gebied van duurzaamheid door gedragsinterventies te ontwikkelen, toe te passen en te evalueren die hosts en gasten motiveren om duurzame keuzes te maken.

Het lectoraat is onderdeel van een breder netwerk dat bestaat uit bedrijven, non-profitorganisaties, de overheid en studenten. Studenten die zich dit jaar inschrijven voor een van onze cursussen en geïnteresseerd zijn in duurzaamheid, zijn van harte welkom om te helpen met ons onderzoek. Daarnaast coördineert het lectoraat de minor ‘Future-proof hospitality: the CSR challenge’ en de master module ‘Sustainable Value Creation in Hospitality’ van de Stenden Hotel Management School.

Het lectoraat Sustainibility in Hospitality and Tourism sluit aan bij de Sustainable Development Goal (SDG) “Verantwoorde consumptie en productie”.

Projecten

Het lectoraat Sustainability in Hospitality and Tourism is betrokken bij verschillende projecten. Enkele voorbeelden hiervan worden hieronder genoemd. Elk project sluit aan bij een van de volgende onderzoeksgebieden:

  • 'Geniet!’: Hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid de kern is van je horecaproduct of dienst en in elk aspect daarvan aanwezig is? Met andere woorden: hoe creëer je een dienst die in alle opzichten volledig duurzaam is zonder de klantenbeleving te benadelen?
  • ‘Doe mee!’: Hoe kunnen bedrijven klanten en medewerkers betrekken bij het duurzaamheidsproces?
  • ‘Ondersteun!’: Hoe kan duurzaamheid worden geïntegreerd in het bedrijfsproces?

Gezond voedsel voor People en Planet

Hoe kunnen we hosts en gasten motiveren om gerechten te bedenken en te kiezen die goed zijn voor onszelf en voor de planeet? Deze vraag staat centraal in een driejarig project onder leiding van de Universiteit van Wageningen waaraan ook het lectoraat Sustainability in Hospitality and Tourism, het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) en Accor Nederland meewerken.

Gezond voedsel voor mens en milieu is voedsel dat minder dierlijke eiwitten bevat. Het doel van dit project is het ontwerpen, testen en evalueren van interventies die aan de ene kant het personeel stimuleren gerechten te bedenken die minder vlees en meer groenten bevatten en aan de andere kant gasten stimuleren deze gerechten te kiezen. We kijken vooral of de interventie een langdurig positief effect heeft. Dit houdt in dat de voorgestelde interventies eenvoudig te implementeren moeten zijn door F&B-personeel en dat de tevredenheid van de gasten niet afneemt door de wijzigingen in het menu.

Een van de resultaten van het project is een instrument voor het meten van het CO2-equivalent van gerechten, ontworpen door de pas afgestudeerde Norbert Thijssen.

Circular Hospitality in Friesland

Circulariteit is de nieuwe trend op het gebied van duurzaamheid. Hierbij worden producten en diensten zodanig ontworpen, dat hun componenten eindeloos kunnen worden hergebruikt zonder kwaliteitsverlies, of kunnen worden weggegooid zonder schade toe te brengen aan mens en milieu.

Circulariteit wordt op grote schaal toegepast bij het ontwerpen van producten. Ook de horeca en toerismesector kijkt steeds vaker naar circulariteit als een manier om zichzelf opnieuw uit te vinden, zeker nu de COVID-19 pandemie speelt. Maar wat betekent het als een hotel, een restaurant of een toeristische bestemming ‘circulair’ wordt?

Dit is de centrale vraag in het project 'Circular Hospitality in Friesland'. Samen met zes voortrekkers in de sector probeert het lectoraat deze vraag te beantwoorden door te kijken naar plasticgebruik, koffiedik en sinaasappelschillen, grijswatergebruik en storytelling.

Het project ontving in 2020 een KIEM-subsidie.

In het academisch jaar 2020-2021 zijn er studenten van de minor ‘Future-proof Hospitality: the CSR Challenge’ betrokken bij dit project.

Fabels over jonge vakantiegangers

Als jongeren op vakantie gaan, zijn ze dan vooral geïnteresseerd in gezelligheid? Brengen ze echt al hun tijd online door? Gaan ze voor de goedkoopste optie en hebben ze weinig tot geen interesse in de natuur en de omgeving? Of zijn ze juist geïnteresseerd in natuurroutes en andere buitenactiviteiten als ze dromen over een reis of een vakantie plannen?

Met dit onderzoeksproject wil het lectoraat een antwoord vinden op deze vragen door enkele waarden te onderzoeken die jonge toeristen beïnvloeden. De eerste bevindingen van het onderzoek zijn bemoedigend: het blijkt dat er in Nederland, China en Italië een consistente groep jonge reizigers is die geniet van natuurvakanties, vaak in combinatie met culturele activiteiten. Deze tieners en jongvolwassenen worden, als ze nadenken over waar ze heen willen en als ze hun vakantie boeken, beïnvloed door waarden zoals altruïsme en bescherming van de natuur.

Het lectoraat voert dit onderzoek uit in samenwerking met marktonderzoeksbedrijf TNS NIPO, het European Tourism Futures Institute (ETFI), dr. Nan Chan van Hong Kong Polytechnic, professor dr. Alessandra Fermani van de Universiteit van Macerata en dr. Simona Staffieri van de Universiteit van Rome. Ook studenten van zowel de bachelor- als de masteropleiding van de Stenden Hotel Management School hebben bijgedragen aan dit onderzoek.

Team

Het lectoraat bestaat uit een onderzoeksgroep onder leiding van onze lector dr. Elena Cavagnaro. Leden van de onderzoeksgroep zijn docenten bij NHL Stenden en professionals uit het betreffende werkveld, die ervoor zorgen dat het onderzoek praktisch relevant is. Ze leveren input door onderzoeksthema's voor te stellen en relevante onderzoeksresultaten te delen met bedrijven en andere organisaties, terwijl de docenten de resultaten meenemen in hun lessen.

Contact

NHL Stenden Hogeschool
Stenden Hotel Management School
Postbus 1298

Rengerslaan 8-10
8900 CG Leeuwarden

Secretaresse lectoraat Sustainability in Hospitality: Regina van der Meer
E: regina.van.der.meer@nhlstenden.com
T: (06) 15 31 97 09 

Teamleden