Digilink Drenthe richt zich met name op de kleinere mkb-bedrijven en helpt ze in de bewustwording, organisatie en uitvoering van digitalisering, automatisering en data-projecten. De economie in Drenthe kenmerkt zich door relatief veel klein mkb.
Wat is de aanleiding voor het project?
De gemiddelde arbeidsproductiviteit in Nederland neemt al een aantal jaren af, maar in Drenthe is de afvlakking van de arbeidsproductiviteit nog sterker. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat mkb-bedrijven, en met name micro- en klein-mkb met het aantal arbeidsplaatsen tussen twee en vijftig en ouder dan vijf jaar, minder innovatief zijn. Digitalisering is een belangrijke aanjager voor innovatie en groei en biedt kansen om de productiviteit te verhogen en daarmee efficiënt en vernieuwend te ondernemen. Digilink Drenthe is opgezet om een handreiking te bieden aan micro mkb-bedrijven met maximaal tien werknemers, omdat zij veelal de financiële mogelijkheden ontbreken om te investeren in digitalisering.
Projectaanpak
Digilink Drenthe gidst de Drentse mkb’er naar een volgende stap in het digitale landschap door mbo- en hbo-studenten op de juiste manier te koppelen aan vragen van bedrijven op het gebied van automatisering en data. De ondernemer krijgt een advies en wordt ook in de gelegenheid gesteld zelf duurzame kennis tot zich te nemen in een learning community. Het project richt zich met name op drie plaatsen in Drenthe, te weten Emmen, Assen en Hoogeveen. Het doel is om vijfhonderd mkb’ers te bereiken en 250 zogenoemde prescans voor de aangesloten bedrijven uit te voeren. In de uitvoering wordt nauw samengewerkt met het bestaande platform van Ik Ben Drents Ondernemer.
Projectpartners
Digilink Drenthe is een samenwerkingsverband tussen:
- NHL Stenden Hogeschool (penvoerder)
- Hanzehogeschool Groningen
- Provincie Drenthe
- Drenthe College
- Alfa-college
- Ik Ben Drents Ondernemer (IBDO)
Digilink wordt ondersteund door VNO-NCW MKB Noord en de Rabobank en alle Drentse gemeenten via IBDO. Het project komt voort uit een landelijk initiatief van het Ministerie van Economische Zaken om door het verstrekken van subsidies het mkb laagdrempelig te laten ervaren wat de mogelijkheden zijn op het gebied van digitalisering voor met name het klein-mkb.
Voornaamste opbrengsten en resultaten
Het beoogde effect van Digilink Drenthe is dat het mkb in de provincie Drenthe digitaliseert en vervolgens gebruik maakt van applied data science om hun bedrijfsprocessen te verbeteren, efficiënter te maken en daar waar mogelijk duurzamer in te richten en meer circulair. Studenten helpen de ondernemers bij de bewustwording, organisatie en uitvoering. Daardoor leren de studenten hoe zij in de toekomst hun verworven competenties kunnen gebruiken voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Gelijktijdig kan de mkb’er een ‘trapje hoger op de digitale ladder’ komen. Digilink Drenthe bouwt onder andere voort op de opgedane kennis en ervaring in Futures by Design.