Afbeelding
header project Futures by Design
Afbeelding
header project Futures by Design

Futures by Design

Projectleider
Roelof Jorritsma
Looptijd
januari 2019 t/m december 2022
Domeinen
Economie en Management

Wat is de aanleiding voor het project?

Uit onderzoek is gebleken dat zeker de helft van het mkb beseft dat data-analytics hen veel te bieden heeft, maar dat een klein deel daadwerkelijk stappen op dat vlak zet. Daardoor blijven kansen op verbetering van de bedrijfsvoering onbenut. Het is een bekend gegeven dat hoe verder bedrijven van zogenoemde data-hubs in meer stedelijk gebied zitten, hoe minder zicht ze hebben op perspectiefrijke vernieuwingen. Futures by Design ondersteunt het mkb en stimuleert innovatie in de partnerregio’s waar soortgelijke interventies lopen door de opgedane kennis en instrumenten te delen.

Welk probleem lost het project op?

Futures by Design focust op hulp en advies aan kleine mkb bedrijven. Het is de bedoeling dat de kleine ondernemingen door handiger en efficiënter gebruik te maken van digitale mogelijkheden en data-analyse, krachtiger innoveren, groeien en/of hun productiviteit verhogen. Dit genereert een hoger aandeel van micro MKB dat deelneemt aan de digitale transitie en verhoogt innovatie en productiviteit van micro MKB in rurale gebieden.

Projectteam

  • Roelof Jorritsma (projectleider)
  • Aleid Brouwer (onderzoek en instrumentontwikkeling)

Het projectteam heeft workshops ontwikkeld die MKB zelfstandig online kunnen doen, of in samenwerking met Bert Dijkstra (extern) en een groep studenten die dan in samenwerking met het MKB de eerste stappen zet op het pad van Data verwerking.

Projectaanpak

Een team studenten en docenten heeft in elke regio honderd mkb-bedrijven begeleid en hen in verschillende stappen meegenomen in mogelijkheden die digitalisering en data-analytics hen concreet kan bieden. In de terugkoppeling gaf 80 procent van de deelnemende bedrijven aan dat zij innovaties hebben toegepast, de productie is verhoogd en/of dat er een efficiencyslag is gemaakt. Middels workshops en door het projectteam ontwikkelde digitale ‘gereedschappen’  krijgen bedrijven instrumenten aangereikt om zelf stappen te zetten en aan de slag te gaan. Middels workshops en door het projectteam ontwikkelde digitale ‘gereedschappen’  krijgen bedrijven instrumenten aangereikt om zelf stappen te zetten en aan de slag te gaan.

‘Dat 80 procent een verbetering van resultaten meldde na deelname, toont wel aan dat we in een behoefte hebben voorzien. Het betrof niet alleen de inzet van een digitale nieuwsbrief of marketingtools, maar ook daadwerkelijk verdere automatisering en procesverandering.’ lector Aleid Brouwer

Voornaamste opbrengsten en resultaten

De hulpmiddelen blijven op de website van Futures by Design beschikbaar zodat mkb-bedrijven ook nadat het project officieel is beëindigd toegang houden tot verbeterstappen. Deelnemende bedrijven reageerden verrast op de mogelijkheden die data-analytics hen biedt. In het project is de efficiency van de geboden interventies en ontwikkelde instrumenten onderzocht en de barrières voor Nederlands mkb in rurale gebieden om aan te haken bij digitaliseringsprocessen. De lectoren en onderzoeksgroep presenteren de verschillende resultaten van het onderzoek tijdens bijeenkomsten in het najaar van 2022.

Projectpartners

In het Europese project, dat een looptijd heeft van drie jaar en eind 2022 afloopt, is samengewerkt met het mkb in partnerregio’s in Nederland, België, Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. In de regio Groningen, Friesland, Drenthe en de Kop van Overijssel werkten NHL Stenden Hogeschool en de RUG nauw samen onder de paraplu van Futures by Design.

Kijk voor meer informatie op FBD, Interreg VB North Sea Region Programme of Futures By Design.

Afbeelding
partners