

Future Ready Business
De major Future Ready Business is een vast onderdeel van de opleiding Bedrijfskunde. Het wordt in twee verschillende semesters gegeven. Studenten kunnen kiezen uit diverse bedrijven uit het werkveld die een probleem hebben. De problemen zijn divers en dat maakt het project van Future Ready Business ook zo interessant. Dat vond ook student Eline Ras die een marketingplan schreef voor de Buurtkok, een non-profit organisatie uit Heerenveen. De Buurtkok verkoopt maaltijden tegen de prijs van twee. Daarmee wordt er altijd één maaltijd gedoneerd aan mensen met een zeer laag inkomen of aan de Voedselbank.
Design Based Research
De start van dit project ligt bij verschillende bedrijven met een probleem. ‘’Ik mocht zelf aangeven waar de voorkeur naar uit ging en zo kwam ik bij de Buurtkok. Ik vind marketing interessant en ik vond het wel een uitdaging om te kijken naar hun marketingvraagstuk. De Buurtkok wilde graag hun zichtbaarheid vergroten en meer klanten aantrekken. Al snel kwam ik erachter dat dit niet het echte probleem was, maar dat het echte probleem vooral zat in de communicatie naar de klant toe.
Volgens Eline werkt het goed om zo’n project op te starten aan de hand van Design Based Research methode. Gedurende 3 ‘onderzoek rondes’ werk je een idee steeds verder uit naar een echte oplossing die geïmplementeerd kan worden door de opdrachtgever. Belangrijk daarbij is dat je de keuzes goed kunt beargumenteren. ‘’Ik vond het in het begin een hele uitdaging omdat ik werken met deze methode niet gewend was. Ik kom van het vwo en daar is het niet gebruikelijk. Maar als snel kwam ik erachter dat het juist heel goed werkt. Je maakt prototypes en die test je. Werkt het niet wat je hebt bedacht? Dan kun je het idee bijstellen en een nieuw prototype maken. Zo weet je gelijk of iets werkt of niet. Het fijne hieraan is dat je mag falen want het is niet erg als iets niet werkt. Ik ben soms wel eens bang om dingen fout te doen dus dan is deze methode gewoon wel heel fijn.’’
Uit je comfortzone
Bij ieder project wat je doet, zit wel een element waarbij je uit je comfortzone moet stappen. Voor Eline was dat duidelijk. ‘’Je bent echt zelf de leider in het project en je onderzoek. Jij bepaalt waar je heen gaat en dus moet je ook zorgen dat je goede keuzes maakt. Zeker als je een opdracht doet voor een echt bedrijf, zul je de verantwoordelijkheid moeten nemen om te doen wat je moet doen. Dat doet de docent bijvoorbeeld niet voor je. Ik vind wel dat je daar veel van leert. Evenals de communicatie bijvoorbeeld met het bedrijf, in mijn geval dus de Buurtkok. Ik ben gewend om vrij formeel te communiceren maar de Buurtkok is heel informeel. Zo zijn er meer dingetjes die je in het begin van elkaar moet weten maar ook daar leer je heel veel van.’’
De major is er dus op gericht een bedrijfskundig onderzoek te doen voor een bestaand bedrijf waarbij je zelf de leiding neemt over het verloop. Je duikt in een verdiepende laag op bedrijfskundige vakgebieden die je in de praktijk leert brengen. De kennis vanuit de opleiding wordt geboden in zogenaamde communities of learning (COL). Hierin word je als student gecoacht om zelf de kennis te vinden die relevant is in het vakgebied en dus voor de specifieke opdracht en oplossing. Er wordt in de COL’s extra aandacht gegeven aan de drie P’s: People, Planet en Profit. Hierbij gaat het om de impact die de het onderzoek en de oplossing hebben op zowel mensen als het milieu, als ook op de financiële kant.