Afbeelding
Playing-2-gether
Afbeelding
Playing-2-gether

Playing-2-gether: Sensitiviteit als basis voor inclusie in de groep

Projectleider
UCLL Leuven
Looptijd
september 2017 t/m januari 2020
Domeinen
Educatie

Het project Playing-2-gether heeft als doel de sensitiviteit van pedagogisch medewerkers en leerkrachten in zowel de voorschoolse periode/kleuterklas als in groep 1 en 2/kleuterklas 2 en 3 te verbeteren. Daarbij ligt de nadruk op hun interacties tijdens het spelen met jonge kinderen in de groep of in de klas.  

Wat is de aanleiding voor het project?

De dagelijkse praktijk van ontwikkeling en leren van jonge kinderen in groepen toont kwetsbare jonge kinderen die door hun gedrag laten zien dat ontwikkeling en leren ingewikkeld voor ze is. Dit roept telkens weer de vraag op: hoe bouw je een kwaliteitsvolle professional-kindrelatie op met jonge kinderen (2-8 jaar) die gedragsmatig voor grote uitdagingen zorgen. Uitdagend gedrag is omschreven als gedrag dat leerkrachten ertoe brengt hun onderwijspraktijk in twijfel te trekken en waarvoor leerkrachten weinig zelfvertrouwen hebben om ermee om te gaan (bv. kinderen die de klas verstoren, geen contact maken met de leerkracht). Op die manier vormt uitdagend gedrag een bedreiging voor de kwaliteit van de leerkracht-kind relatie (bv. Doumen et al., 2008). 

Welk probleem lost het project op?

Recent onderzoek heeft het belang aangetoond van de sensitiviteit van pedagogisch medewerkers en leerkrachten voor de huidige en latere cognitieve, gedrags- en sociaal-emotionele ontwikkeling van jonge kinderen (bijv. Hamre, Hatfield, Pianta, & Jamil, 2014; Spilled, Hughes, Wu, & Kwok, 2012). Bovendien is gebleken dat de gevoeligheid van de pedagogisch medewerkers en leerkracht compenserende effecten heeft voor de ontwikkeling van kinderen met een risico op achterstand in de ontwikkeling (bijv. Sabol & Pianta, 2012). In België heeft een online Playing-2-gether cursus zijn positieve effecten op de sensitiviteit van Belgische opleidingsdocenten aangetoond (Vancraeyveldt et al., 2015). Bij Playing-2-gether ligt de focus op het versterken van de relatie tussen de pedagogisch medewerker / leerkracht en kleuter door samen met het kind te spelen.

Projectteam

Zes hogescholen uit vijf landen hebben deelgenomen aan het project, namelijk België (waar de originele Playing-2-gether is ontwikkeld), Nederland, Slowakije, Griekenland, en Denemarken. Op deze manier bestreek het project een grote verscheidenheid aan culturele en educatieve achtergronden in de voorschoolse onderwijssystemen in Europa (zie Europese Commissie/EACEA/Eurydice/Eurostat, 2013, 2014). In elk land (behalve België) zijn professionele leergemeenschappen gestart  bestaande uit 2 lerarenopleiders, 10 leraren en 5 voorschoolse professionals verbonden aan 5 partners van de hogescholen met een verschillende populatie van jonge kinderen. Al deze scholen hebben gemeen dat ze een inclusieve klas willen uitbouwen voor alle kleuters, gebaseerd op leerkracht-kind interacties van hoge kwaliteit.

Projectaanpak

Dit project resulteerde in vier producten die een belangrijke bijdrage leveren in termen van impact en overdraagbaarheid voor de deelnemende en de niet-deelnemende Europese landen. Ten eerste zijn interactieve video's ontwikkeld over leerkrachtgevoeligheid, kwalitatieve videofeedback, en inclusie (output 1). Deze dienen als input voor de professionele leergemeenschappen. Ten tweede experimenteren de PLC's met het maken van good practice video's over leerkracht-kindrelaties als basis voor inclusieve kleuteromgevingen (output 2). Ten derde vormden de aangepaste moovlys en good practice video's de basis van een Massive Open Online Course (MOOC) voor leerkrachten (in opleiding) en voorschoolse professionals (output 3). De MOOC is beschikbaar in het Nederlands, Slowaaks, Grieks, Deens, Engels en Frans. Ten slotte zijn de gebruikers van Playing-2-gether opgeleid als coaches voor andere leerkrachten in opleiding en leerkrachten in opleiding, met behulp van de videofeedbackmethode. Daarom is een coaching handleiding (output 4), samen met de MOOC, verspreid.

Voornaamste opbrengsten en resultaten

Dit project heeft vier grote producten opgevelerd:

  • Interactieve videos
  • Good practice video's
  • Een Massive Open Online Course voor leerkrachten in opleiding en voorschoolse professionals
  • Een coaching handleiding

Sustainable Development Goals

Dit project draagt bij aan de volgende Sustainable Development Goals:

Afbeelding
SDG 4
Afbeelding
SDG 10