
Wil je een Ad of Bachelor opleiding volgen, maar heb je geen toelaatbaar diploma? Via een 21+ toelatingsonderzoek kun je mogelijk toch toegelaten worden tot de opleiding van jouw keuze. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent bij de start van de opleiding. Wil je een Master gaan volgen, dan is deze informatie niet op jou van toepassing.
Op deze pagina vind je alle informatie over de toetsen die je gedurende het studiejaar 2024-2025 kunt maken. Het kan zijn dat je toetsen maakt omdat je per 1 februari 2025 of per 1 september 2025 wilt beginnen.
Kijk bij de opleidingsinformatie over de geldende toelatingseisen. Met de 21+ toelatingsprocedure zorg je alleen dat je aan de vooropleidingseisen van een opleiding voldoet. Het kan zijn dat de opleiding die jij wilt doen nog aanvullende inschrijfvoorwaarden heeft, dit kun je controleren op de pagina van de opleiding die je wilt gaan doen. (Denk bijvoorbeeld aan de Pabo, kunstvakopleidingen, Hotel Management, vaktherapie)
De 21+ toelatingsprocedure van alle Ad en Bachelor opleidingen bij NHL Stenden bestaat uit drie onderdelen:
Deze drie toetsen dienen elk met een voldoende te worden afgesloten om te slagen voor het 21+ toelatingsonderzoek. Voor alle toetsen geldt dat je deze maximaal twee keer per studiejaar mag doen. Je dient je voor elk onderdeel afzonderlijk aan te melden.
Deelname
Deelname aan de toetsen is alleen mogelijk op de data die daarvoor zijn vastgesteld. Doe je de toets voor het eerst op het laatst beschikbare toetsmoment binnen het studiejaar, dan is er geen herkansing meer mogelijk.
Een studiejaar loopt van 1 september tot 1 september.
Aanmelding voor de studie
We adviseren je om voor de opleiding van je keuze een aanmelding te doen via Studielink.nl voordat je je aanmeldt voor één of meerdere toetsen.
Je ontvangt doorgaans één werkdag na je aanmelding via Studielink je studentnummer via de mail.
Een aanmelding voor een opleiding zorgt ervoor dat wij de behaalde toetsen direct kunnen registreren. Wanneer je alle drie de toetsen voor de juiste opleiding hebt behaald, kunnen wij je vooropleidingsgegevens afvinken. Eventueel aanvullende eisen (zoals een selectieprocedure) wordt door de opleiding afgehandeld.
Je kunt pas definitief worden ingeschreven als je aan alle voorwaarden van de aanmelding hebt voldaan (zolang je geen betaalgegevens invult, kun je ook niet worden ingeschreven).
Indien je je liever niet aanmeldt, dan moet je zelf de certificaten van de behaalde toetsen bewaren en na je aanmelding naar onze Centrale Student Administratie (CSA) mailen.
We behouden ons het recht voor om data, tijdstippen en eventueel toetsvormen te wijzigen, wanneer daar aanleiding voor is (bij een situatie zoals Corona).
Kosten
De kosten bedragen € 75,- per toets. Zowel voor de eerste keer als je deelneemt als voor de herkansing.
Informatie over de betaling van de taal- en kennistoetsen vind je op www.toelatingstoetsen.nl. Let erop dat je de juiste toets(en) betaalt. Je bent zelf verantwoordelijk voor een tijdige betaling, controleer daarom tijdig of de betaling is gelukt.
Betaling capaciteitentest
In het schema hieronder kun je zien vanaf wanneer je de capaciteitentest kunt betalen en tot wanneer je uiterlijk de tijd hebt om deze toets te betalen. De betaalmodule sluit op de laatste betaaldag om 23.59 uur. Na sluiting van de betaalmodule is betaling niet meer mogelijk en kun je ook niet deelnemen aan de toets.
Toetsdatum | Betaalmodule open | Betaling uiterlijk |
di 3 december 2024 | ma 11 november 2024 | ma 25 november 2024 |
di 21 januari 2025 | wo 18 december 2024 | ma 13 januari 2025 |
di 25 maart 2025 | ma 3 maart 2025 | ma 17 maart 2025 |
di 17 juni 2025 | ma 26 mei 2025 | ma 9 juni 2025 |
di 19 augustus 2025 | ma 28 juli 2025 | ma 11 augustus 2025 |
Uitslag
De uitslagen van alle toetsen worden zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen 15 werkdagen (weekenden, feestdagen en schoolvakanties tellen niet mee), verstuurd naar het e-mailadres dat je op het aanmeldformulier hebt opgegeven.
Geldigheidsduur toets(en)
Elke individueel behaalde toets is minimaal 4 jaar geldig. De combinatie van de drie toetsen samen (voor toelating tot de opleiding) is minimaal 2 jaar geldig.
E-mailadres
Wij communiceren via het opgegeven e-mailadres. Eventuele correspondentie kan in je spamfolder terechtkomen. Controleer of je mailbox voldoende ruimte bevat om mailtjes te ontvangen. Zit je mailbox bijna vol? Schoon hem dan op om te voorkomen dat je belangrijke informatie mist.
Capaciteitentest
De capaciteitentest beoordeelt of je leervermogen en algemene vaardigheden voldoende zijn om een hbo-opleiding te kunnen volgen. Je hoeft je niet voor te bereiden op de capaciteitentest, omdat je leervermogen en inzicht getest wordt.
Taal capaciteitentest
De capaciteitentest kun je in het Nederlands of in het Engels maken. De taal is een eigen keuze en staat los van de voertaal van de opleiding. Bij aanmelding kun je de taalkeuze doorgeven.
Toestemming voor deelname
Omdat we via NOA deze mogelijkheid aanbieden, hebben we je toestemming nodig om je e-mailadres te gebruiken voor het toezenden van de link. Door het aanmelden voor de capaciteitentest geef je hiervoor toestemming.
Deze test wordt digitaal via proctoring afgenomen. Meer informatie over proctoring vind je in dit document. Je legt de toets thuis af.
Voor de testafname
Ongeveer een week tot een aantal dagen voor de test ontvang je een aantal mailtjes. Eén mail komt vanuit NHL Stenden en geeft je informatie over de capaciteitentest. Daarnaast ontvang je mail vanuit Noa over o.a. de systeemcheck. Deze mailtjes kunnen mogelijk in je spamfolder terechtkomen.
Testafname
De toets bestaat uit vijf onderdelen. Elk onderdeel wordt voorafgegaan door 2 oefenvragen. Deze moet je goed beantwoorden voordat je aan de het onderdeel kunt beginnen. Aan elk onderdeel zit een bepaalde tijdsduur gekoppeld. Beantwoord elke vraag zo goed mogelijk. Het is niet gek als je het onderdeel niet binnen de gestelde tijd af hebt, maar probeer wel zo ver mogelijk te komen. Tussen de onderdelen door loopt er geen tijd, maar ga niet bij je PC weg.
In de bijlage vind je een aantal voorbeelden. Deze zijn slechts een illustratie van de manier van vraagstelling en geven geen indicatie van het niveau van de toets zelf.
Heb je technische problemen bij de start of tijdens de test? Zoek hulp via de chatfunctie (in het Engels). Kunnen zij je niet helpen of je beheerst het Engels niet goed, stuur dan een e-mail naar Noa waarin je aangeeft tegen welk probleem je aanloopt en op welk telefoonnummer je eventueel bereikbaar bent. Vermeld in de onderwerp regel dat je een technisch probleem hebt: : support@noa-vu.nl. Noa neemt spoedig per e-mail of telefonisch contact met jou op.
Er is voldoende tijd om je te helpen. Toch last van stress gekregen? Neem dan even wat tijd om tot rust te komen voordat je met de test start of verder gaat met het volgende onderdeel.
Voorbeeldvragen capaciteitentest
Data capaciteitentest
Toetsdatum | Aanmelden kan t/m |
di 3 december 2024 | ma 18 november 2024 |
di 21 januari 2025 | ma 6 januari 2025 |
di 25 maart 2025 | ma 10 maart 2025 |
di 17 juni 2025 | ma 2 juni 2025 |
di 19 augustus 2025 | ma 4 augustus 2025 |
De toets start om 10.00 uur.
Aanmelden capaciteitentest
Aanmelden voor de capaciteitentest doe je via dit formulier. Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld, ontvang je direct een automatische ontvangstbevestiging op het e-mailadres dat je hebt ingevuld op het formulier. Deze mailtjes kunnen eventueel in je spamfolder terechtkomen.
Hulpmiddelen capaciteitentest
Tijdens de test mag je pen en papier gebruiken. Het gebruik van een rekenmachine of andere hulpmiddelen is niet toegestaan.
Vrijstellingsprocedure capaciteitentest
Heb je al eens een (Noa MCT-H) capaciteitentest afgelegd en kwamen (vrijwel) dezelfde onderdelen op je test voor? Of ben je in het bezit van een propedeuse of Ad-diploma (van een geaccrediteerde opleiding)?
Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een vrijstelling van de capaciteitentest. Stuur de rapportage inclusief de uitslag of een scan van je getuigschrift/diploma met cijferlijst naar toelating@nhlstenden.com.
Om het vrijstellingsverzoek tijdig te kunnen behandelen, dient het verzoek uiterlijk twee weken voor de toetsdatum bij ons binnen te zijn. Wanneer je het later mailt, kan het zijn dat de uitslag pas volgt na de toetsdatum.
Om een toegekende vrijstelling te kunnen registreren is het belangrijk dat je een aanmelding hebt gedaan via Studielink.nl.
Extra tijd bij de capaciteitentest
Is er bij jou sprake van een functiebeperking, dan kun je voor de capaciteitentest in aanmerking komen voor extra tijd. Andere voorzieningen zijn bij deze test niet mogelijk.
Om in aanmerking te kunnen komen voor extra tijd, moet je een officieel bewijsstuk kunnen overleggen. Denk bijvoorbeeld aan een dyslexieverklaring of iets vergelijkbaars. Je kunt dit bewijsstuk mailen naar toelating@nhlstenden.com.
Stuur het bewijsstuk dan mee als bijlage bij de e-mail. In verband met de administratieve afhandeling dient je verzoek uiterlijk 2 weken voor de toetsdatum bij ons binnen te zijn. Je verzoek wordt vertrouwelijk behandeld en zal 6 weken na bekendmaking van de uitslag worden verwijderd/vernietigd. Indien je wegens privacy redenen geen bewijsstuk wilt mailen, meld dit dan. In overleg gaan we op zoek naar een oplossing.
Heb je extra tijd toegewezen gekregen en moet je de capaciteitentest herkansen, mail dan na je nieuwe aanmelding dat je eerder extra tijd hebt gekregen, zodat we dit weer kunnen noteren. Je hoeft in dat geval niet het bewijsstuk opnieuw te mailen. Wij kunnen controleren of je eerder extra tijd hebt gehad.
Een eventuele toezegging geldt alleen voor het afleggen van de toelatingstoets(en). Maak een afspraak met een decaan om eventuele voorzieningen tijdens de studie te bespreken via studentinfo@nhlstenden.com.
Kennistoets
De kennistoets die je moet maken is afhankelijk van de opleiding die je wilt gaan doen. Elke opleiding legt in zijn Onderwijs- en Examenreglement vast welke kennistoets gedaan moet worden in het kader van het 21+ toelatingsonderzoek. Opleidingen kunnen kiezen uit algemene havo-eindexamenvakken.
Deze lijst wordt per studiejaar opnieuw vastgesteld. Indien je een toets niet voor het einde van een studiejaar hebt behaald, dien je voor het volgende studiejaar te controleren of er geen wijziging heeft plaatsgevonden. Bovenaan de lijst staat het studiejaar vermeld. Een studiejaar loopt van september tot en met augustus.
Taaltoets
Afhankelijk van de voertaal van de door jou gekozen opleiding moet je ofwel een toets Nederlands ofwel een toets Engels doen. De taaltoetsen worden digitaal afgenomen via Hogeschooltaal.
Vanaf ongeveer een maand voor de toetsdatum sturen we vanuit HogeschoolTaal 2x per week naar de nieuwe aanmeldingen een tijdelijke studentlicentie. De mail kan in je spamfolder terechtkomen. Deze licentie moet je activeren. Na activatie kun je gebruik maken van de beschikbare oefenstof. Kijk op www.toelatingstoetsen.nl naar de voorbereidings- en toetsstof voor alle informatie. Deze licentie heb je ook nodig om de toets te kunnen maken en de toets te kunnen inzien. Na de toetsinzage wordt de licentie stopgezet.
Toestemming voor deelname
Omdat we via Hogeschooltaal deze mogelijkheid aanbieden, hebben we je toestemming nodig om je naam en e-mailadres te delen met Hogeschooltaal. Je gegevens worden alleen gebruikt voor de tijdelijke studentlicentie en om je de mail over de systeemcheck en toetsafname te kunnen sturen. Door je aan te melden voor de toets geef je hiervoor toestemming. Twee dagen voor de toets ontvang je een toetscode. Deze wordt vanuit NHL Stenden verzonden.
Data en tijdsindeling taal- en kennistoetsen
De data en tijden van de taal- en kennistoetsen worden vermeld op www.toelatingstoetsen.nl.
Aanmelden kennis- en taaltoetsen
Aanmelden doe je via www.toelatingstoetsen.nl. Na het invullen van het aanmeldformulier krijg je direct een automatische ontvangstbevestiging. Op deze website kun je ook de voorbereidings- en een toetsstof vinden. Vanaf oktober is deze informatie voor dit studiejaar bijgewerkt.
Uitnodiging kennistoets
Een uitnodiging met uitgebreidere informatie krijg je een week voor de toetsdag op het e-mailadres dat je hebt ingevuld op het aanmeldformulier. De uitnodiging voor de kennistoets wordt verzonden vanuit de hogeschool waar je de toets wilt gaan maken.
Toetsniveau en vrijstelling
De kennistoets wordt afgenomen op havo-eindexamenniveau en de taaltoets Nederlands op niveau 3F en Engels is B2. Elke toets moet je met een voldoende afsluiten.
Denk je in aanmerking te komen voor een vrijstelling? Stuur dan een e-mail inclusief bewijsstukken (officiële of gewaarmerkte certificaten, diploma’s en/of cijferlijsten in PDF of Word format) naar toelating@nhlstenden.com.
Ben je in het bezit van een propedeuse of een Ad-diploma van een (geaccrediteerde) opleiding? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor één of meerdere vrijstellingen. Geef in je mail aan welke opleiding je wilt gaan doen (indien de opleiding een Nederlands- en Engelstalige variant kent, geef dan ook aan welke taalvariant je wilt volgen). Stuur je diploma/getuigschrift samen met je cijferlijst mee als bewijslast (in PDF of Word format) naar toelating@nhlstenden.com.
Heb je een mbo-3 diploma, maar staat op je cijferlijst dat je de examens voor Nederlands hebt behaald op niveau 3F? Vraag dan een vrijstelling aan en stuur je officiële examencijferlijst (of een gewaarmerkt kopie van je cijferlijst) mee als bewijslast (in PDF of Word format) naar toelating@nhlstenden.com.
Om het vrijstellingsverzoek tijdig te kunnen behandelen, dient het verzoek uiterlijk twee weken voor de toetsdatum bij ons binnen te zijn. Wanneer je het later mailt, kan het zijn dat de uitslag pas volgt na de toetsdatum.
Om een toegekende vrijstelling te kunnen registreren is het belangrijk dat je een aanmelding hebt gedaan via Studielink.nl.
Toetsvoorzieningen kennistoets
Heb je een functiebeperking? Dan kun je dit aanvinken op het aanmeldformulier op www.toelatingstoetsen.nl. Je ontvangt naast de aanmeldbevestiging een tweede e-mail waarin staat hoe je dient te handelen. Dit is afhankelijk van de door jou gekozen toetslocatie.
Heb je toetsvoorziening(en) toegewezen gekregen en je moet de kennistoets herkansen, mail dan na je nieuwe aanmelding naar info@toelatingstoetsen.nl dat je reeds voorzieningen toegewezen had gekregen. Je mail wordt dan verder in behandeling genomen.
Een eventuele toezegging geldt alleen voor het afleggen van de toelatingstoets(en). Maak een afspraak met een decaan om eventuele voorzieningen tijdens de studie te bespreken via studentinfo@nhlstenden.com.
Toetsvoorziening taaltoetsen
Voor deze toetsen kun je geen toetsvoorzieningen aanvragen. De toets duurt 2 uur (in plaats van de gebruikelijke 1,5 uur).
Vragen?
Heb je na het lezen van deze informatie vragen over de toelatingstoetsen? Neem dan contact op met toelating@nhlstenden.com.