Voel jij je wel eens onzeker over je werk? Omdat je jongere collega je omverblaast met nieuwe kennis en je niet weet of jouw kennis nog wel genoeg is voor je huidige werk? Bijblijven in je vakgebied hoeft niet moeilijk te zijn en kan op veel meer manieren dan je denkt. Zes tips om bij te blijven in je vakgebied:

1. Bekijk de (sociale) media

Of het nu door het lezen van de krant of het volgen van je favoriete influencer of vak goeroe is; media kunnen je helpen om te zien wat er speelt. Van politieke ontwikkelingen tot de nieuwste producten. Volg bijvoorbeeld je vakblad over de bouw ook via de website én LinkedIn of bekijk waar die techjournalist die altijd up-to-date is, op internet te vinden is.

2. Ga naar the good old events

In vrijwel elke branche worden regelmatig events georganiseerd. Van zorg tot techniek en van marketing tot logistiek. Speur eens de evenementenagenda’s af en neem je collega mee op sleeptouw naar die ene beurs vlak in de buurt. Of kijk eens over de grens! Bijkomend voordeel? Bij een event zijn mensen met diezelfde interesses en dat is dan weer fijn voor punt 3: je netwerk.

3. Je netwerk

Die studiegenoot van zes jaar geleden, de goede vriend van je buurman en je baas van vroeger. Het zijn allemaal mensen die mogelijk super interessante dingen aan het doen zijn. Voeg ze toe op bijvoorbeeld LinkedIn of spreek weer eens af voor een kopje koffie. Kun je niet alleen kijken hoe het met ze gaat en wat ze doen, je kunt er ook weer veel van leren.

4. Bekijk tutorials en volg trainingen

Of je ze nu live volgt of via internet bekijkt; een tutorial of training kan wonderen doen voor de kennis in je vakgebied. Als vormgever is het bijvoorbeeld goed om te weten hoe de nieuwe versies van programma’s als Indesign en Photoshop werken, terwijl je in de retail misschien wilt weten hoe je een product tegenwoordig het best(e) aan de man brengt. Het leren van nieuwe dingen kan ook via een opleiding, Youtube en livestreams. Opties te over!

5. Neem eens een kijkje in de keuken bij een collega

Misschien niet de meest voor de hand liggende maar wel een hele leuke; kijk eens bij de buren. Ben jij communicatiespecialist bij een ondernemer en nieuwsgierig hoe dit bij de overheid gaat? Fan van een bedrijf? Of juist werkzaam bij een groot bedrijf en benieuwd hoe een éénpitter dit doet? Trek de stoute schoenen aan en benader degene op de functie waar jij nog veel meer van wilt weten. Nodig hem of haar ook eens bij jou uit, dat kan nog wel eens een mooie wisselwerking worden.

6. Houd je oren open

Ben jij al bekend in de wereld van de podcasts? Podcastmakers nemen je mee in de gekste en meest interessante onderwerpen. Wat dacht je van de wetenschap van nu, afvallen, programma’s over de economie of hele series op het gebied van storytelling? Je kunt het zo gek niet bedenken of je hebt er een podcast van, waar je vaak leert waarvan je nog niet wist dat je het wilde weten.

Geïnspireerd?

Getriggerd door heb je trek gekregen naar kennis? Benieuwd welke (flexibele) deeltijd-, duale opleiding of cursus van NHL Stenden jouw vakkennis verder kunnen brengen?

Bezoek onze events en laat je inspireren

Afbeelding
studie_deeltijd_ad.jpg