Afbeelding
je hart volgen

Je hart volgen in je werk. Doen waar je écht blij van wordt. Het klinkt zo ontzettend simpel. Maar hoe doe je dat? Soms is het tijd voor iets nieuws, ben je op zoek naar iets beters. Docent Human Resource Management en loopbaancoach Elisabeth Wijbenga ziet deze worsteling vaak in de praktijk en geeft ons handige tips.

Durf te dromen

“Bedenken waar je hart sneller van gaat kloppen, krijgt vaak vorm als je het antwoord weet op deze vraag: ‘Wat zou je het liefste doen als je álle mogelijkheden had?'. Deze stel ik dan ook regelmatig om inzichtelijk te krijgen waar iemand naartoe wil. Ik spreek vaak mensen die vastzitten in hun carrière en iets anders willen. Weten wat je het líefst doet, laat je in mogelijkheden denken. Los van geld, achtergrond, ontbrekende kennis. Als je weet wat je dromen zijn, kun je vanuit daar verder onderzoeken wat bij je past en wat de vervolgstappen zijn om dit te bereiken."

Maak het visueel

"Ik hoor mensen wel eens zeggen dat ze na jaren in loondienst voor zichzelf willen beginnen. Maar is dat dan écht zo, of zoeken ze vrijheid in een functie? En die drang om naar het buitenland te gaan, is het dan Spanje wat je trekt of de behoefte aan rust en ruimte? Daar kun je achter komen door het maken van een moodboard. Je brein werkt visueel namelijk op een andere manier, je laat je gedachten veel makkelijker los. Door in magazines, boeken, tijdschriften te bladeren zie je heel goed wat er bij je past. In een moodboard krijgt je visie letterlijk vorm en dat maakt dat je beslissingen over je carrièrepad makkelijker kunt maken."

Ga terug naar je kindertijd

“Heb je geen idee waar je moet beginnen, maar weet je wel dat het anders moet? Ga dan eens terug naar je kindertijd. Wat vond je als kind leuk? Waar werd je blij van? Vaak ontwikkelen bepaalde kenmerken en vaardigheid zich al als kind. Ik was bijvoorbeeld altijd hutten aan het bouwen. Maar ik zat er minder graag in. Als kind ben je vaak bezig met daar waar je goed in bent. Zorgde jij altijd voor poppen of was je toen ook al creatief? Misschien kun je daar later ook wat mee en geeft dat richting."

Vraag eens rond

“Ja leuk en aardig dat moodboard, maar van dromen en ideeën kun je niet leven hoor ik je denken. Dat klopt. Gelukkig zijn er goede manieren om te onderzoeken welke beroepen er bij jou kunnen passen. Vraag bijvoorbeeld eens bij vrienden of familie wat zij doen in hun werk, wat ze er leuk in vinden, hoe dit er praktisch uitziet. En zit er iets bij wat je leuk lijkt? Vraag dan eens of er mogelijkheden zijn om een dagje mee te lopen. Ook interessant: soms kan een functie bij het ene bedrijf verschrikkelijk en bij een ander bedrijf fantastisch zijn. Misschien past de organisatie waar je zit wel niet bij jou, maar is hetzelfde beroep ergens anders de perfecte baan.”

Bedenk dat leren soms ook pijn mag doen

"Ik hoor van veel mensen dat ze bang zijn dat het mis gaat als ze eenmaal het vertrouwde loslaten. Begrijpelijk. Maar wat heb je nu echt te verliezen? Wanneer je iets nieuws doet, loop je het risico te falen. Daar leer je van. Een verandering in mindset kan dan helpen. Een mooie metafoor vind ik op vakantie gaan. Roep je dan met een treurig gezicht; 'Ik heb zes uur vertraging' of is het een onderdeel van je reis? Baal je er je hele vakantie van, of zie je het als een onderdeel van de reis naar je prachtige vakantiebestemming? Zo werkt het ook met je loopbaan denk ik. Dat hoeft niet altijd vlekkeloos."

Benieuwd waar jouw hart écht ligt?

Maak dan een afspraak met een studiekeuzeadviseur, zij coachen je graag naar een juiste richting die bij je (hart) past.