Het roer om

English

Gerda Elzinga (38):

‘’Als je iets wilt, dan kan je het bereiken. Daar geloof ik in.’’

Droom jij stiekem van een carrièreswitch, maar twijfel je nog of een deeltijdstudie iets voor jou is? In deze rubriek laten we je zien dat een flexibele deeltijdstudie bij iedereen past. Zo ook bij Gerda Elzinga (38) die nu in haar derde jaar van de opleiding Leraar Biologie zit: ‘’Ik haalde geen voldoening meer uit mijn werk; ik wilde nieuwe dingen leren en mezelf ontwikkelen.”

Soms heb je het gevoel dat er ‘iets’ moet veranderen in je leven. Voor Gerda betekent dit dat ze op een gegeven moment besluit het roer compleet om te gooien. Ze werkte als administratief medewerker en receptioniste en koos daarna voor iets totaal anders. “Ik wist al een poosje dat er iets in mijn leven zou moeten veranderen. Ik haalde geen voldoening meer uit mijn werk en wilde meer. Na jaren van twijfel wist ik het op een gegeven moment gewoon zeker: om verder te kunnen komen moet ik blijven ontwikkelen. Ik ga studeren!”

Gezinsleven en studeren

Gerda vindt uitleggen leuk en ze heeft ook altijd al een passie voor biologie gehad. ‘’Ik ben dan ook ontzettend blij met mijn keuze, alle puzzelstukjes vallen nu op zijn plek. Het combineren van werk, de kinderen en studie is natuurlijk niet altijd makkelijk maar ik ben ontzettend gemotiveerd. Als je iets wilt, dan kan je het bereiken. Daar geloof ik in.”

Nodige verandering

Gerda was vroeger altijd erg verlegen en dacht dat een lerarenopleiding daarom niet voor haar was weggelegd: “De stap van receptioniste naar biologiedocent maak je niet zomaar. Om bij de toelating goed beslagen ten ijs te komen, heb ik heel erg veel YouTube video’s gekeken. Er zijn hele kanalen van wiskundeleraren en biologieleraren die je nieuwe kennis bijbrengen over bijvoorbeeld biologie op havoniveau. Daar heb ik uren naar gekeken.”

Op de juiste weg

Inmiddels staat Gerda als onderwijsassistente voor de klas. ‘’Ik vind de omgang met kinderen zo fijn. Ik kan niet wachten om ze enthousiast te maken over het vak en de informatie door te geven’’. Naast lesgeven, vindt Gerda het ook leuk om zelf weer in de schoolbanken te zitten: ‘’Het contact met de andere studenten is erg goed, ik voel me helemaal niet oud en heb het gevoel dat we er met zijn allen voor gaan. Ik ben gelukkiger en weet dat ik op de juiste weg ben.”