Het roer om

English

Rianne Blokzijl (28): 

“Mijn ontslag was het beste dat me kon overkomen”

Droom jij stiekem van een carrièreswitch, maar twijfel je nog of een deeltijdstudie iets voor jou is? In deze rubriek laten we je zien dat een flexibele deeltijdstudie bij iedereen past. Zoals Rianne Blokzijl (28), die na haar ontslag haar droombaan vond als docente Fries. ‘Achteraf gezien heb ik mezelf jarenlang onderschat.’

Dat je carrière een verrassende wending kan nemen, weet Rianne Blokzijl als geen ander. Haar loopbaan is een wonderlijke aaneenschakelingen van wendingen. "Ik ben na het behalen van mijn VMBO-diploma gestart aan het CIOS. Als bijbaan werkte ik bij een textielwinkel als weekendhulp. Ik kreeg steeds meer uren en bovendien de kans om de opleiding tot zelfstandig ondernemer detailhandel te volgen. Dat ging prima, totdat ik geheel tegen mijn verwachtingen in ontslag kreeg. Dat was een klap in m'n gezicht. Maar als ik er achteraf op terugkijk, was dat ontslag misschien wel het beste dat me kon overkomen."

“Ik was bang dat collega’s zouden denken:
wat weet dat meisje van de onderbroeken er nou van?”

De knoop doorhakken

“Ik wist van mezelf dat ik prima kon leren. Af en toe stond ik bij zo'n bak onderbroeken op te vouwen en dacht ik: is dit wat ik de rest van mijn leven wil doen? De sleur sloeg toe. Ik kreeg wel meer verantwoordelijkheden, maar iedere dag was grotendeels hetzelfde. Ik miste de uitdaging. Zeker wanneer ik mijn collega's enthousiast hoorde praten over hun werk, kwam het besef dat ik er niet op mijn plek zat. Maar om de knoop door te hakken en iets heel anders te doen; dat durfde ik niet."

Uiteindelijk brengt het onverwachte ontslag de doorslag. Het is tijd voor iets nieuws. Op advies van haar moeder kiest Rianne opnieuw voor het onderwijs. Dit keer wordt het de bacheloropleiding Leraar Fries. "Al na een paar weken voelde ik: dit is wat ik al die tijd heb gezocht. Nieuwe dingen leren, afwisseling en bovenal volop uitdaging. Al in het eerste jaar stond ik voor de klas en zat ik in de pauzes in de docentenkamer. Dat was echt een cultuurshock. Ik durfde bijna niets te zeggen, omdat ik bang was dat collega’s zouden denken: wat weet dat meisje van de onderbroeken er nou van? Ik moest mezelf overwinnen.”

Niet meer te stoppen

Ze straalt als ze vertelt over haar baan als docente Fries bij het Leeuwarder Lyceum. “Ik werk nu zes uur per week. Het bevalt van beide kanten uitstekend. Ik krijg een vast contract als ik mijn diploma dit jaar haal. Dat is mijn grootste motivatie. Ieder jaar wordt lesgeven gemakkelijker. Je bent in het begin veel meer bezig met managen. Ik begin nu echt mijn eigen ideeën te krijgen en toe te passen. Ik kom er achter dat een coachende manier van lesgeven me heel goed ligt. Het sociale aspect past bij me.”

Nu ze eenmaal de smaak te pakken heeft, is Rianne niet meer te stoppen. “Ik volg nu alvast vakken voor de masteropleiding Fries, zodat ik straks ook de wetenschappelijke kant op kan. Ik ben een thrill seeker: ik wil weten hoe slim ik ben. Ook op wetenschappelijk gebied wil ik weten wat ik aankan. Wanneer zegt mijn hoofd: ho, dit trek ik niet. Ik weet niet of ik ooit nog stop met leren. Docent geschiedenis of maatschappijleer lijkt me ook leuk.”

Investering in jezelf

In Rianne’s geval was een onverwacht ontslag de reden om weer te gaan studeren. Maar er zijn veel meer mensen die genoegen nemen met een baan die ze eigenlijk niet bevalt, merkt ze in haar omgeving. “Zo ontzettend zonde. Kiezen voor een nieuwe stap is de investering meer dan waard. En een deeltijdstudie is maar vier jaar. Geloof mij: je krijgt er zo veel moois voor terug.”

Ook jouw ambities waarmaken?

Heb jij af en toe ook zo’n knagend stemmetje in je hoofd? Benieuwd of deeltijd studeren iets voor jou is? Kom naar één van onze deeltijd evenementen.

Ben je deeltijdstudent bij NHL Stenden en wil je vertellen over jouw carrièreswitch? Laat het ons weten! Mail naar socialmedia@nhlstenden.com.