Afbeelding
cur-beeldbegeleiding
Afbeelding
cur-beeldbegeleiding
Post-hbo

Beeldbegeleiding

Leer effectief coachen door het gebruik van camerabeelden en opnames.
Start in
januari, april, september & november
Locatie
n.t.b.
Lesdag
Woensdag

Bij beeldbegeleiding wordt je opgeleid om docenten, teams en leerlingen in het onderwijs en de zorg te begeleiden met behulp van (camera)beelden. Er worden korte opnames gemaakt tijdens het dagelijks werk van de persoon die gecoacht wordt. Vervolgens analyseer jij als coach samen met de docent of leidinggevende in kwestie de beelden.

  • Een zeer effectieve en leerzame vorm om kritisch naar je eigen ontwikkeling te kijken.
  • Je wordt opgeleid door ervaren Beeldbegeleiders uit het onderwijs. 
  • Goed te combineren met je werk en privésituatie.
  • Beeldbegeleiding opent je ogen doordat je jezelf van een andere kant bekijkt en daar anderen in coacht.

Kenmerken cursus Beeldbegeleiding

Diploma
Certificaat
Start in
april, november, september & januari
Locatie
n.t.b.
Taal
Nederlands
Studieduur
2 jaar
Opleidingstype
Post-hbo
Lesdag
Woensdag
Incompany
Nee

Wat kun je verwachten?

  • Je formuleert jouw ondersteuningsvraag door middel van een intakegesprek.
  • Je leert analyse vaardigheden. Je herkent patronen en kunt deze analyseren a.d.h.v. basiscommunicatie, interactie, didactiek en klassenmanagement.
  • Je krijgt kennis over ethische aspecten en deze leer je toepassen.
  • Je verdiept je in jouw rol als begeleider waarbij respectvol, probleemoplossend en handelingsgericht begeleiden de basis zijn.
  • Je coacht docenten vanuit de positieve psychologie.
  • Je maakt een digitaal portfolio met daarin jouw ervaringen en de betekenis daarvan voor de begeleidersrol binnen de school.

Voor wie is deze cursus?

De cursus Beeldbegeleiding is geschikt voor docenten (met of zonder begeleidende functie), leidinggevenden en teams uit het basis, voortgezet en middelbaar onderwijs, orthopedagogen en psychologen uit de zorg- of welzijnswereld die willen leren hoe ze collega's en andere vakgenoten kunnen coachen door middel van (camera)beelden. Ervaring is niet vereist, maar ervaring met coaching is wel van meerwaarde.  

Docenten

Kerndocent van deze cursus is Inge Dekker. Zij werkt als intern begeleider en innovator in het basis- en hoger onderwijs. Inge heeft meer dan 20 jaar ervaring als beeldbegeleider en heeft de Master Learning and Innovation afgerond. Het werken met beelden is haar passie. Deze zet ze zowel in haar eigen werkveld in, als bij studenten van hogescholen. Het doel daarvan is naast bewustwording en reflectie, het ontwikkelingsgericht coachen dat leidt tot professionalisering van leerkrachten en docenten. Daarnaast is Inge Dekkervoorzitter van de kwaliteitskring Friesland van de LBBB, de landelijke beroepsvereniging voor beeldbegeleider

De leergang maakt gebruik van gastdocenten. Dit zijn ervaren beeldbegeleiders uit het werkveld.