Binnen deze cursus wordt dieper ingegaan op de technische, elektrotechnische en automatiseringsaspecten binnen de scheepvaart. Door de snelle ontwikkelingen binnen de scheepvaart en industrie op het gebied van (groene) energieopwekking en automatisering van processen neemt de vraag naar specialisten op dit gebied toe.
Het volbrengen van deze cursus en het bijhouden van specifieke taken gedurende vaartijd in combinatie met een geldige vaarbevoegdheid scheepswerktuigkundige, geeft de mogelijkheid om de STCW vaarbevoegdheid voor ‘Electro-Technical Officer’ aan te vragen. In september 2022 ontvingen de eerste studenten deze vaarbevoegdheid.
Als ETO ben je betrokken bij het oplossen van complexe storingen in scheepsinstallaties die vaak onderling verbonden zijn via netwerken of andere communicatiebussen. Het ene moment ben je bezig met de elektronica van een geïntegreerd brug systeem, het andere moment sta je bij een generator met een vermogen van 10MW die niet meer online komt.
De cursus heeft een sterk maritiem karakter, met een duidelijke focus op de elektrotechnische achtergrond van scheepsinstallaties. Er wordt gewerkt vanuit een hands-on mentaliteit, ondersteund door een solide theoretische basis.
Na het succesvol afronden en het behaalde kennisbewijs, kan in combinatie met een geldige vaarbevoegdheid als werktuigkundige de STCW-vaarbevoegdheid ETO A-III/6 worden aangevraagd.
Wat staat je te wachten
- De cursus is gericht op wachtwerktuigkundigen uit het beroepenveld, met een Bachelor diploma Maritiem Officier zoals vastgelegd in de toelatingseisen.
- Het programma bestaat uit een combinatie van theorielessen met daarnaast veel practica en zelfstandige opdrachten.
Er wordt in het traject gebruik gemaakt van verschillende softwarepakketten, praktische metingen op elektrische installaties en opdrachten waarbij regelgeving en praktische data worden toegepast. - Om de inhoud van de theorie op afstand beschikbaar te maken wordt deze ook gedeeld op een elektronische leeromgeving.
- Aangeboden practica of toetsing dienen op locatie te worden uitgevoerd, waarvoor aanwezigheid moet worden ingepland.
Aan het leertraject zijn diverse competenties gekoppeld, die aantoonbaar aan boord moeten worden verworven en ondertekend. Voor het behalen van deze competenties geldt een minimale vaartijd van 60 dagen, mits de deelnemer voldoet aan de gestelde toelatingseisen. Deze vaartijd kan worden opgebouwd tijdens de reguliere diensttijd aan boord.
Na het succesvol afronden van de cursus en het aantonen van het behaalde kennisbewijs, in combinatie met een geldige vaarbevoegdheid als werktuigkundige kan de STCW-vaarbevoegdheid ETO A-III/6 worden aangevraagd.