Studieopbouw
De opleiding richt zich op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs en de daarmee verbonden competenties van de intern begeleider, zoals deze zijn opgesteld door de landelijke beroepsvereniging LBBO.
Community of Learners (Col)
Met een aantal deelnemers uit de groep vorm je een leerteam of Community of Learners (Col). Binnen deze groep is er ontmoeting, intervisie en er wordt gewerkt aan de verwerking van opdrachten en het bespreken en verdiepen van vraagstukken. Je bespreekt en ondersteunt elkaars ontwikkelpunten, bent elkaars vraagbaak voor casussen uit de praktijk en er wordt feedback gegeven op elkaars werk en ontwikkeling. De feedback is gericht op het eigen leer- en onderzoeksproces en dat van de ander. Er wordt verwacht dat de groep elkaar op een professionele manier ondersteunt en uitdaagt om tot dieper leren te komen.
Vijf IB-competenties
1. Professionele competentie
Leerdoelen: De intern begeleider gaat uit van de eigen professionele ontwikkeling, lerend vermogen, ethisch en moreel handelen.
2. Interpersoonlijk handelen
Leerdoelen: De intern begeleider duidt belangrijke complexe situaties samen met en vanuit verschillende disciplines, stakeholders, belanghebbenden, perspectieven en invalshoeken
3. Resultaat gericht
Leerdoelen: De intern begeleider bevordert planmatig en doelgericht van schoolteam en de individuele leraar teneinde de (leer) resultaten van alle leerlingen in de school te versterken
4. Onderzoekend vermogen
Leerdoelen: De intern begeleider onderkent en analyseert complexe vraagstukken en weet te handelen om op een strategische, tactische en creatieve wijze tot evidence informed oplossing(en) te kunnen komen
5. Schoolontwikkeling mede-regisseren, bevorderen, monitoren en verankeren
Leerdoelen: De intern begeleider initieert en organiseert activiteiten in het licht van de ontwikkeling naar een professionele leercultuur. Het ontwikkelen en uitvoeren van een integraal schoolbeleid gericht op het in samenhang afstemmen van visie op onderwijs naar doelen, activiteiten, middelen en tijdspad.
De post-hbo-opleiding Intern begeleider bestaat uit 12 opleidingsdagen verspreid over 15 maanden. Dit komt neer op een totale studiebelasting van 476 uur, waarvan 84 contacturen.
De studiebelasting blijft beheersbaar doordat de opdrachten direct aansluiten bij jouw dagelijkse onderwijspraktijk. Dit betekent dat je de nieuw opgedane kennis en vaardigheden meteen kunt inzetten om de kwaliteit op jouw school te verbeteren. Het is essentieel dat je voldoende ruimte krijgt om aan de opdrachten te werken.
Gemiddeld ben je ongeveer 10 uur per week bezig met de opleiding. Deze tijd besteed je aan literatuuronderzoek, contacturen, samenwerken in je leerteam en het uitvoeren van praktijkgerichte opdrachten op je werkplek. Om het maximale uit de opleiding te halen, is het sterk aan te raden om op je werkplek begeleid te worden door een ervaren IB’er.
Deelnemers aan de post-hbo-opleiding Intern begeleider beschikken over een diploma van de (academische) pabo.
Daarnaast ben je werkzaam in het onderwijs en heb je minimaal 3 jaar ervaring als leerkracht.
We vragen je vooraf een intake formulier in te vullen.
Na het succesvol afronden van de opleiding, ontvang je je diploma post-hbo Intern Begeleider vanuit NHLStenden/ECNO in samenwerking met CPION.
Deze Post-HBO opleiding is opgenomen in het CPION Register. Alleen opleidingen die voldoen aan strenge kwaliteitscriteria, komen in aanmerking voor het predicaat ‘Registeropleiding’. Deelnemers die met goed gevolg deelnemen aan deze Registeropleidingen, worden opgenomen in het Abituriëntenregister en ontvangen een officieel, erkend diploma.

Docent/trainers
Onze docenten en trainers zijn specialisten in hun vakgebied. De meesten werken al jaren voor het ECNO en zijn betrokken bij jouw leerproces en begeleiden je op maat. Ze hebben meer dan tien jaar ervaring in hun vakgebied en daardoor een breed netwerk en kennis.
De kerndocenten van de post-hbo-opleiding Intern begeleider zijn Inge Dekker en Annemiek Kauffmann. Beiden werken in het onderwijs en hebben ervaring in PO/VO als intern begeleider, gedragsspecialist, specialist hoogbegaafdheid en beeldbegeleider.
Inge Dekker is een ervaren trainer en coach met specialisme in verandermanagement, pedagogiek, didactiek en coaching. Zij is kerndocent van verschillende HBO+ opleidingen. Sinds 2010 is zij werkzaam als hogeschooldocent bij NHLStenden en tot voor kort werkzaam als Intern Begeleider en Beeldbegeleider in het primair onderwijs. Haar expertise ligt in het initiëren, signaleren en ontwikkelen van (zorg) beleid en het ondersteunen van scholen in het verbeteren van onderwijskwaliteit.

Docent/trainers
Annemiek Kauffmann is een ervaren specialist in hoogbegaafdheid en gedrag, met uitgebreide ervaring in zowel het primair als voortgezet onderwijs. Als projectleider voor hoogbegaafdheid in het VO en onderzoeker in het PO, richt Annemiek zich op het begeleiden van teams in het herkennen en signaleren van hoogbegaafdheid. Haar expertise ligt in het ontwikkelen van zorgbeleid en het ondersteunen van scholen in het verbeteren van onderwijskwaliteit.
In de post-hbo-opleiding Intern Begeleider begeleidt Annemiek deelnemers met haar kennis van hoogbegaafdheid en gedrag, en helpt ze hen bij het ontwikkelen van zorgplannen en het coördineren van zorgoverleggen. Haar focus ligt op het versterken van de samenwerking binnen teams en het bevorderen van duurzame schoolontwikkeling, met speciale aandacht voor het ontwikkelen van innovatieve benaderingen in het onderwijs.