Pedagogisch Didactisch Aantekening (PDA)
Afbeelding
cur-pedagogische-didactisch-aantekening.
Afbeelding
cur-pedagogische-didactisch-aantekening.
Cursus

Pedagogisch Didactisch Aantekening (PDA)

Start in
februari & september
Locatie
Meerdere locaties
Lesdag
Dinsdag & Vrijdag

Instructeurs, praktijkexperts en ondersteuners geven instructie aan leerlingen met uiteenlopende achtergronden, interesses en motivaties. Aansluiten bij wat leerlingen bezighoudt en hen interesseren en motiveren om te leren, is een grote uitdaging. Wil jij die uitdaging aangaan? Dan is de cursus Pedagogisch Didactische Aantekening (PDA) iets voor jou.

  • Je bent werkzaam in het onderwijs en/of in een context waarin aan studenten van een beroepsopleiding instructie wordt gegeven
  • Jouw dagelijkse praktijk staat centraal tijdens de opleiding
  • Uitgangspunt zijn de zeven SBL-competenties voor docenten

Studiekenmerken

Lesdag: dinsdag (Leeuwarden) en vrijdag (Groningen)

Diploma
Certificaat
Start in
februari & september
Locatie
Groningen & Leeuwarden
Taal
Nederlands
Studieduur
1 jaar
Opleidingstype
Cursus
Lesdag
Dinsdag & Vrijdag

ECNO

Deze cursus wordt aangeboden door het ECNO. Het ECNO is een organisatie voor advies, opleiding en training, coaching, interim-management, mediation en onderzoek voornamelijk binnen het onderwijswerkveld.

Wat kun je na de opleiding PDA?

Als je de opleiding succesvol afrond, krijg je een Pedagogisch Didactische Aantekening.

Na afronding van de cursus Pedagogisch Didactische Aantekening kun je gaan werken als instructeur in het (v)mboonderwijs, praktijkonderwijs en bedrijfsleven. De instructeur is in staat zijn kennis en kunde te leren aan de (v)mbo-leerlingen. 

Studiebelasting

De studiebelasting is gebaseerd op de contacttijd, de zelfstudie en het eindassessment. Zelfstudie is daarbij een variabele factor die afhangt van iemands kennis, ervaring en vaardigheden. De totale studiebelasting wordt gesteld op 550 uur inclusief minimaal 120 uur werkplekleren verspreid over 30 weken. 

Toelatingseisen

  • Je beschikt over een mbo- of gelijkwaardig werken denkniveau  
  • Je hebt een aanstelling/stageplaats als instructeur bij een onderwijsinstelling of leerrijke werkomgeving 

Nieuwe wetgeving

Voor de werkzaamheden van instructeur in het mbo zijn bekwaamheidseisen ingevoerd. Dit betekent dat er nieuwe wetgeving is (juli 2018) voor het opleiden van instructeurs in het mbo. Instructeurs die na augustus 2018 benoemd worden in het mbo, moeten een opleiding gaan volgen. Deze nieuwe opleiding sluit de deelnemer af met een getuigschrift waaruit blijkt dat de instructeur is opgeleid tot de pedagogisch-didactische bekwaamheden als bedoeld in de wet. Voor instructeurs werkzaam in alle andere soorten onderwijs (of in het bedrijfsleven), is de situatie ongewijzigd.