Pedagogisch Didactisch Getuigschrift voor docenten (PDG)
Afbeelding
vrouw die voor de klas staat
Afbeelding
vrouw die voor de klas staat
Cursus

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift voor docenten (PDG)

Wil of ben jij docent in het mbo, maar ben je niet officieel bevoegd? Haal dan je didactisch getuigschrift.
Start in
februari
Locatie
Groningen, Leeuwarden & Zwolle
Lesdag
Dinsdag, Donderdag & Vrijdag

Heb jij een baan op een mbo of zoek je er een? En wil of ben je er aan het werk als docent, maar mis je nog je didactische bevoegdheid? Dan kun je dit halen door de cursus Pedagogisch Didactisch Getuigschrift te volgen.

Naast je overstap naar het mbo heb je passie voor jouw vak en beschik je over een dosis werkervaring. Het onderwijs spreekt je aan en je bent misschien zelfs al in tijdelijke dienst bij een middelbare school. Met het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift voor Docenten (PDG) leer je alle pedagogische en didactische vaardigheden om studenten te begeleiden en ze een vak te leren.

  • Je werkt met reële situaties uit de mbo-praktijk.

  • Verschillende rollen van jou als docent komen aan bod. 

  • Je krijgt les van ervaren docenten en kunt het combineren naast je werk en privé-situatie.

Kenmerken cursus PDG

Diploma
Diploma
Start in
februari
Locatie
Groningen, Leeuwarden & Zwolle
Taal
Nederlands
Studieduur
2 jaar
Opleidingstype
Post-hbo
Lesdag
Dinsdag, Donderdag & Vrijdag

Wat kun je verwachten?

Elke cursist neemt zijn eigen kennis en ervaring mee en heeft zijn eigen vertrekpunt. Bijvoorbeeld: Je hebt nog nooit voor de klas gestaan als docent: hoe overleef ik de eerste lessen? Daarvoor bieden wij onderdelen aan die gaan over je houding voor de klas, regels en afspraken, klassenmanagement, leerdoelen en lesvoorbereiding. Of misschien heb je al wel meer ervaring met lesgeven. Wat heb jij nodig binnen de mbo-context? We bespreken aspecten als: Welke taken voer ik uit in mijn functie en hoe geef ik hier vorm aan? Wat heb ik te doen voor het PDG-traject; welke kaders en eisen liggen er wettelijk? 

Tijdens de opleiding verbind je je eigen praktijk met de niveaueisen van de zes basistaken van de mbo-docent. Je levert hiervoor zes eindproducten op, eventueel aangevuld met een extra eindproduct naar eigen voorkeur. 

Na afronding van de cursus

Als je de opleiding succesvol afrondt, krijg je het getuigschrift Pedagogisch-didactische scholing. Het getuigschrift is één van de voorwaarden voor een benoeming als docent in het mbo. Mocht je later nog een bachelor/hbo lerarenopleiding gaan volgen, dan kun je met het getuigschrift mogelijk vrijstellingen krijgen en verkort studeren.

Deze cursus wordt aangeboden door het ECNO

Deze cursus wordt aangeboden door het ECNO. Het ECNO is een organisatie binnen NHL Stenden voor advies, opleiding en training, coaching, interim-management, mediation en onderzoek voornamelijk binnen het onderwijswerkveld.

Meer informatie over het ecno