Afbeelding
cur-vakspecialist-muziek
Afbeelding
cur-vakspecialist-muziek
Cursus

Vakspecialist Muziek

Wordt dé kenner van muziek en muziekles op jouw basisschool.
Start in
september
Locatie
Groningen
Lesdag
Woensdag

Met de Post-hbo-opleiding Vakspecialist Muziek wordt je opgeleid tot de muziekspecialist voor het basisonderwijs. Je hebt al enige affiniteit of kennis van muziek en wilt je hier verder in ontwikkelen. Je leert hoe en waarvoor je muziek allemaal kunt inzetten en hoe je dit toepast in de lesstof. 

 • Binnen 1 jaar haal je een erkend post-hbo-diploma.
 • Werken en leren combineren.
 • Je deelt kennis en ervaring met mede-cursisten.
 • Je bent breder inzetbaar binnen het basisonderwijs of jouw basisschool.

Wat staat je te wachten?

Tijdens de opleiding verhoog je je instrumentale en vocale musiceervaardigheden. Je leert leiding geven aan samen muziek maken, doet nieuwe muziekkennis op, leert componeren en arrangeren met computerprogramma's, krijgt harmonieleer aan de piano en les in gitaar- of piano spelen gericht op improvisatie en akkoordenschema’s en leert hoe dit alles is toe te passen in jouw lessen. Omdat muziek onderdeel is van cultuur, wordt ook aan kunstparticipatie aandacht besteedt. Een werkplek of stageplaats is een vereiste om deze opleiding te volgen. Daarnaast:

 • Leer je de methodiek en didactiek voor zingen, spelen, luisteren, bewegen, lezen & noteren, componeren & improviseren.
 • Leer je leiding geven aan musicerende kinderen.
 • Leer je leerlijnen voor het vak muziek ontwikkelen voor jouw eigen school.
 • Leer je muziekonderwijs verrijken met nieuwe inzichten en werkvormen.
 • Krijg je meer plezier in het geven van muzieklessen aan kinderen.
 • Krijg je eigentijds muziekonderwijs van hoog niveau.

Voor wie is deze post-hbo-opleiding?

De post-hbo-opleiding Vakspecialist Muziek is geschikt voor leerkrachten in het basisonderwijs en Pabo-studenten die affiniteit hebben met, of al enige kennis hebben van muziek. Je bent zelf bijvoorbeeld actief (geweest) in de (amateur)muziek, in staat het traditionele notenschrift te gebruiken, of hebt talent voor en interesse in muziekonderwijs.

Voor Pabo-studenten geldt een speciale regeling (informatie bij de docenten beschikbaar).

Met iedere cursist wordt een intakegesprek gehouden om te ontdekken of deze opleiding is wat jij zoekt en of wij kunnen bieden wat jij nodig hebt. In dit gesprek komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Affiniteit met kunst en cultuur;
 • muzikaal getalenteerd is;
 • actief muziek beoefent;
 • muzikaal-didactische kwaliteiten heeft; 
 • gemotiveerd is om muziekles te geven aan alle kinderen in de basisschoolleeftijd.

Méér muziek in de klas

Om de kwaliteit van het cultuuronderwijs op basisscholen te verbeteren werken scholen en culturele instellingen sinds 2013 samen aan het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit. Hierbij hebben de provincies Friesland, Groningen en (vanaf juni 2019) Drenthe d.n.v. een convenant aangegeven zich de komende jaren gezamenlijk in te zetten voor structureel muziekonderwijs op de basisschool. 

Studiekenmerken

Diploma
Diploma
Start in
september
Locatie
Groningen
Taal
Nederlands
Studieduur
1 jaar
Opleidingstype
Post-hbo
Lesdag
Woensdag

Wat kun je na de post-hbo-opleiding Vakspecialist Muziek?

Na het behalen van de post-hbo-opleiding Vakspecialist Muziek kun je als bevoegd leraar basisonderwijs binnen de school aparte muziektaken vervullen. Je ruilt bijvoorbeeld met collega’s van klas om muziekles te geven. Maar het kan ook zijn dat je alleen wordt aangesteld om muzieklessen aan verschillende groepen te geven of binnen een cluster op verschillende scholen werkzaam te zijn als vakdocent muziek. Tevens zijn er alumni van de opleiding die buiten het onderwijs muzieklessen verzorgen.

De opleiding is geregistreerd bij de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland. Je ontvangt na afronding van de registeropleiding Vakspecialist Muziek het diploma Post HBO Nederland en wordt ingeschreven in het Abituriëntenregister van de Stichting Post HBO Nederland (SPHBO).

ECNO en HanzePro

Deze cursus wordt aangeboden door het ECNO in samenwerking met HanzePro, onderdeel van Hanzehogeschool Groningen. ECNO is onderdeel van NHL Stenden en is een organisatie voor advies, opleiding en training, coaching, interim-management, mediation en onderzoek voornamelijk binnen het onderwijswerkveld.