Daniël Outhuijse

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Studenten voelen zich snel thuis en zijn gemotiveerd”
Daniël Outhuijse
docent Communicatie en Creative Business

Daniël Outhuijse is audiovisueel docent bij de Academie voor Communicatie en Creative Business. Zelf studeerde hij ook aan NHL Stenden Hogeschool. Na een aantal jaar ervaring bij de publieke omroep keerde hij terug naar het noorden.

“Goed onderwijs begint met een goede sfeer. NHL Stenden is een vrij grote school, maar je vindt hier een warme, persoonlijke studieomgeving. Mensen voelen zich hier snel thuis. Voor ik begin met inhoudelijk lesgeven, zorg ik voor een open werksfeer. Ik wil dat iedereen zich goed voelt in de groep en durft te zeggen wat hij wil. Bijna iedereen die hier aan een opleiding begint is wel wat onzeker. Of je nu van de havo komt, van het mbo of begint als internationale student, voor iedereen is dit nieuw. Het is voor iedereen een onbekende groep mensen, vaak in een nieuwe stad, misschien wel op een heel ander niveau dan je gewend bent … We willen alle studenten een persoonlijke benadering geven.”

Werken met praktijkopdrachten

“Ik heb het voorrecht gehad om zes jaar bij de publieke omroep te werken, onder andere voor Man bijt hond. In mijn onderwijs put ik graag uit die werkervaring: ik leg de lesstof uit aan de hand van mijn praktijkvoorbeelden. Ook werken we zo veel mogelijk met praktijkopdrachten. We maken magazines voor echte opdrachtgevers: nadenken over de inhoud, teksten schrijven en dat ondersteunen met passende fotografie. Een andere mooie opdracht voor mijn vak, tijdens een latere module, is recruitmentvideo’s maken voor bedrijven. Dat kunnen best grote bedrijven zijn, zoals Universal Music Group. Dan ga je er op bezoek en probeer je de cultuur en structuur van het bedrijf te vatten, ga je in gesprek met mensen, lees je de theorie erop na en dat alles werk je uit in een video. Zo zie je dat alles bij elkaar kan komen in één opdracht. Studenten maken content voor social media, aftermovies voor poppodium Neushoorn. Je werk wordt dus gebruikt door echte klanten.

Deze klanten weten dat ze zakendoen met studenten, dus fouten maken mag. Het is een veilige leeromgeving en de student doet z’n best, maar het kan niet altijd perfect zijn en dat hoeft ook niet.”

Leuke baan tussen ambitieuze jonge mensen

“Zelf heb ik hier ook gestudeerd. Na mijn afstuderen werkte ik een tijd in Hilversum. Maar ik ben geboren en getogen in Friesland, dus ik wilde al gauw weer terug naar het noorden. Toen dacht ik meteen aan NHL Stenden, omdat ik hier een superleuke tijd heb gehad als student. Werken in het onderwijs trok me ook altijd al. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik geef les, maar houd me ook bezig met het ontwikkelen van nieuwe opleidingsvarianten. Momenteel werk ik zelfs deels in het mbo om ervoor te zorgen dat de diverse opleidingsniveaus goed op elkaar aansluiten. Het is mooi om te werken met jonge mensen met een ambitie. Als ze hier binnenkomen, hebben ze vaak nog helemaal geen ervaring met dit vakgebied. Het is superleuk om ze dan die eerste ervaringen te kunnen bieden. In mijn vak is motivatie nooit een probleem: communicatie- en mediastudenten vínden het leuk om mediaproducties te maken. De eerste keer een camera op statief zetten, laten zien wat je met montageprogramma’s kunt … dat is meteen hartstikke mooi. Je ziet zoveel enthousiasme ontstaan!”