Floor Kremer

Afbeelding
Floor Kremer
“Het is hard werken in de horeca. Maar het sfeertje? Dat bevalt me wel!”
Floor Kremer
Center for Entrepreneurship

Floor Kremer (20) droomde altijd al van een eigen restaurant. Dat deze eerst op wielen zou rijden? Dat had ze nooit verwacht. Met haar duurzame foodtruck won ze de tweede prijs tijdens het Hayo Apotheker Stimuleringsfonds (HAF). “Dankzij HAF heb ik niet alleen superveel kennis opgedaan, maar ook een geldbedrag van €1.000,- gewonnen. Dat was echt een fijne kick-start voor mijn onderneming!” 

Van afwas naar een eigen foodtruck  
“Op 15-jarige leeftijd wilde ik graag aan het werk en geld verdienen. Ik besloot om te solliciteren op een baan in de afwas en werd aangenomen. Ik kwam erachter dat het hard werken is in de horeca. Maar het sfeertje? Dat beviel me wel! Na een tijdje liep ik mee in de bediening en sprong ik af en toe bij in de keuken. Ik dacht: oh, wat zou ik later graag een restaurant van mijzelf runnen. De keuze om te studeren aan de hogere hotelschool in Emmen lag dus al best snel voor de hand. Toen ik als schoolopdracht broodjes met knakworst verkocht en ervaarde hoe goed dat liep, zag ik daar wel handel in.”  

Zaken achter de schermen 
“Ik besloot samen met mijn vriend een foodtruck te kopen. En regelde alle zaken achter de schermen. Hoe moet je je inschrijven? Hoe bereid ik me financieel voor? Hoe kom ik aan de juiste papieren? Hoe kan ik dit zo duurzaam mogelijk doen? Allemaal vragen die je ook kunt stellen als je je aansluit bij het Center of Entrepreneurship (CfE). Zij organiseren onder andere het tweejaarlijkse HAF-event. Dus toen ik iemand sprak van het CfE tijdens een evenement op school, twijfelde ik geen seconde en melde ik mij direct aan.” 

Hayo Apotheker Stimuleringsfonds 
“Mijn HAF-avontuur begon met een deelnamefilmpje. Er mochten namelijk maar 40 mensen mee doen en daar werd ik gelukkig voor uitgekozen. Het HAF bestaat uit 8 workshops, waarvan ik bij de laatste workshop mijn idee, een duurzame foodtruck die op eigen kracht kan rijden, mocht pitchen voor een jury. Ik werd vervolgens uitgenodigd voor de finale en mocht in het theater voor een publiek nog een keer pitchen. Ik was zo zenuwachtig, want ik had nog nooit eerder een stap op zo’n groot podium gezet. Maar toen ik eenmaal was begonnen, gleed de spanning van me af en ging het harstikke goed. Als kers op de taart won ik een geldbedrag van €1.000,- welke ik in mijn onderneming kon gebruiken.” 

Studeren en ondernemen 
“Inmiddels zijn we een jaar verder en is mijn foodtruck uitgegroeid naar veel meer dan alleen dat. We verzorgen nu ook hamburgers, patat, barbecues, drinken en zit- en staplaatsen op locatie voor bijvoorbeeld een trouw- of verjaardagsfeest. Eigenlijk is het soms net een klein festival wat we organiseren, zó leuk. In de zomer is het wel echt even aanpoten, maar het is zeker te doen in combinatie met mijn studie. Ik kan zelfs mijn werkuren wegschrijven voor bepaalde schooluren. En klasgenoten mogen ook uren bij mij werken, zodat ze weer studiepunten kunnen pakken. Dus eigenlijk is deze combi van ondernemen en studeren perfect. Ik kan met elk vak wel een raakvlak vinden met wat ik doe voor mijn werk. En in de toekomst hoop ik mijn eigen restaurant te openen.” 

Werkuren omzetten voor studiepunten 
“Mocht je twijfelen om een onderneming te starten naast je studie dan zeg ik: doen! Dit is juist het moment om het te proberen. Vanuit school zijn er zoveel mogelijkheden. Wie weet kan je net zoals ik werkuren omzetten voor studiepunten. Daarnaast kan je gratis businessadvies krijgen via het Center of Entrepeneurship. En ook mooi meegenomen: je wordt direct omringt door andere leeftijdsgenoten die ook gemotiveerd zijn om te ondernemen. Zo kun je elkaar inspireren, hoe fijn is dat.” 

Meer weten of het CfE? Check deze pagina