Manon van der Meulen

Afbeelding
Manon van der Meulen.
“Ik geloof erin dat je soms de stoute schoenen aan moet trekken”
Manon van der Meulen
Deeltijdstudent Leraar Omgangskunde

Al 10 jaar werkt Manon met veel passie in de gehandicaptenzorg. Tot een samenloop van gebeurtenissen ervoor zorgt dat ze vastloopt. Veel gesprekken met haar loopbaancoach later is ze eruit. Nu heeft ze de deeltijd opleiding Leraar Omgangskunde afgerond.

‘Just do it’, met dat motto motiveert Manon zichzelf al jaren. Als ze tijdens haar werk als persoonlijk activiteitenbegeleider van gedragsgestoorde, licht verstandelijk beperkte cliënten merkt dat ze toe is aan meer uitdaging, aarzelt ze dan ook niet. “Tijdens multidisciplinaire overleggen zag ik hoe anders het contact van de maatschappelijk werkers met de cliënten was. Door hun kennis konden ze op een andere manier iets voor ze betekenen. ‘Dat wil ik ook’, dacht ik direct. Daarom besloot ik in 2012 de opleiding Social Work in Groningen te gaan doen.”
 

Op knappen

“Na mijn opleiding werd ik voor 8 uur per week coördinator bij een lab voor e-health producten. Een baan die ik dankzij mijn hbo-diploma kon krijgen. Maar de overige 24 uur was ik nog steeds activiteitenbegeleider, een baan die fysiek en mentaal veel van me vroeg. Dat begon me op te breken. Ik kreeg een korter lontje, sliep slecht, had concentratieproblemen en was ontzettend moe. Kwam ik uit werk, dan moest ik soms eerst drie kwartier slapen voordat ik aan het avondeten begon. Daarnaast werkte ik ook nog met een doelgroep met veel verbale en fysieke agressie. Extra lastig dus. Toen ik vervolgens in een nare situatie terechtkwam met een cliënt en ik er alleen voor stond, knapte er iets. ‘Fuck’, dacht ik. ‘Ik ben er klaar mee’.”

Bore-out

“Ik zat niet lekker in mijn vel en vond geen uitdaging meer in mijn baan: ik had een bore-out. Ik besloot met een loopbaancoach in gesprek te gaan. Wat wilde ik nu écht? Wat vind ik belangrijk in het leven? Daarop wilde ik antwoord. Het onderwijs was voor mij een logische keuze. Ik ben altijd al gek geweest op leren. Die liefde werd aangewakkerd toen ik Social Work deed. Daar had ik docenten die in de praktijk hadden gewerkt. Dan zat ik op het puntje van mijn stoel te luisteren. Ik had inmiddels zelf natuurlijk ook zo’n bak praktijkervaring. Tijdens die gesprekken met mijn loopbaancoach vielen de puzzelstukjes in elkaar: ik wilde het onderwijs in.”
 

Sneltreinvaart

“Toevallig werkte mijn buurvrouw bij Firda*. Met haar heb ik toen een dag meegelopen. Dat vond ik zo leuk, dat ik me aanmeldde voor de kopopleiding Leraar Omgangskunde bij NHL Stenden. Dat is een docentenopleiding waarbij je je bevoegdheid in negen maanden kunt halen als je al een Bachelor-diploma hebt. Een hele fijne opleiding waarin de praktijk centraal staat en waardoor ik me steeds beter kon verplaatsen in de doelgroep. Tegelijkertijd kon ik stagelopen bij Noorderpoort. Superleuk, want wat ik op woensdag leerde kon ik op vrijdag gelijk in mijn lessen gebruiken.”

Relativeren

“Ik begon vol goede moed aan de opleiding. Ik had al een hbo-opleiding gedaan, dus twijfelen aan mijn kunnen deed ik niet. Ik had juist veel zin om te studeren en een nieuw vak te leren. De eerste keer voor zo’n klas vol achttienjarige studenten vond ik spannend. Inmiddels ben ik afgestudeerd en sta ik al een tijdje voor de klas. Maar nog steeds heb ik wel eens een slechte dag of les. Dan pakt iets totaal anders uit dan ik eigenlijk had gewild. En als de klas onrustig is vraag ik mezelf wel eens af wat ik er ook alweer leuk aan vond. Maar ik praat daar gewoon over met collega’s of thuis, met mijn gezin. Dat relativeert altijd!”

Just do it

“Ik twijfel ook wel eens, maar door gewoon te doen leer ik veel. Ook als de uitkomst anders is dan ik had gehoopt. Dus loop een dag mee, ga in gesprek met studenten en docenten of trek ook je buurvrouw aan haar blouse. Zet voor jezelf op een rijtje waar je precies over twijfelt en ga erover in gesprek. En trek af en toe de stoute schoenen aan. Zo stuurde ik onlangs een brief naar een mbo-school voor een vacature waar ik eerder nog te weinig ervaring voor had. En guess what: ik ben aangenomen. Soms moet je het gewoon proberen en kijken wat eruit komt.”

Lees hier meer over de opleiding Leraar Omgangskunde deeltijd

*Firda (voorheen Friese Poort en Friesland College)

Wil jij ook weer blij worden van wat je doet?

Kom naar een van onze voorlichtingsevenementen en ontdek of deeltijd studeren iets voor jou is!