Ralph Knol

Afbeelding
Ralph Knol
“Op die bergtop in Nieuw-Zeeland, heel cliché, ontdekte ik dat ik iets anders moest doen”
Ralph Knol
Alumnus master International Leisure, Tourism & Events Management

Na de hotelschool werkte Ralph Knol een tijd in de sales, maar dat gaf geen voldoening. Een lange reis naar Nieuw-Zeeland en Australië gaf hem uiteindelijk het inzicht dat hij nodig had om het roer om te gooien. 

Een maatschappelijke bijdrage 

“Toen ik de hotelschool had afgerond, was ik een beetje zoekende wat ik precies wilde qua carrière. Ik heb wat baantjes in de saleswereld gehad, maar dat werkte niet voor me. Toen besloot ik eerst maar eens op reis te gaan, naar Nieuw-Zeeland en Australië. En ik weet dat het heel cliché klinkt, maar op een bergtop na een lange hike kreeg ik ineens een heel helder beeld welke kant het op moest. Ik wilde de switch maken van commercieel naar maatschappelijk, en daarvoor had ik een andere opleiding nodig. Het werd uiteindelijk de master International Leisure, Tourism & Events Management, omdat ik veel affiniteit heb met de hoofdthema’s uit de opleiding, het ‘maar’ 14 maanden duurt en je zowel een MA als MSc kon halen via een dual degree-traject.” 

Ambtenaar?! Ik?! 

“Toen het tijd werd om mijn scriptie te schrijven, heb ik het er wel een beetje op aan laten komen. Een dag voor de deadline die er was om je scriptieonderwerp door te geven, zat ik nog te brainstormen met een docent. Hij gaf aan dat hij zelf geschreven had over toeristisch gemeentebeleid, en vroeg me of ik dat niet interessant vond. Er was een mogelijkheid om met dat onderwerp aan de slag te gaan voor Ameland, Terschelling en Texel, en daar werd ik enthousiast van! Het doel van mijn onderzoek was om de verhoudingen tussen gemeenten, VVV en Staatsbosbeheer te onderzoeken, en uiteindelijk heeft dat ervoor gezorgd dat ik voor de lokale overheid ben gaan werken. Als je me 10 jaar geleden had gezegd dat ik ambtenaar zou worden, had ik je waarschijnlijk uitgelachen. Maar ik heb 4,5 jaar met heel veel plezier als gemeenteambtenaar gewerkt. Eerst was ik beleidsmedewerker Recreatie & Toerisme in Rhenen, toen beleidsadviseur Toerisme & Recreatie voor de gemeente Noordwijk. En binnenkort ga ik op het beleidsdossier Toerisme aan de slag bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Je kunt dus gerust zeggen dat ik mijn roeping heb gevonden, en dat komt echt door deze master!” 

Flexibiliteit alom 

“Misschien denk je bij International Leisure, Tourism & Events Management niet direct aan de publieke sector, en dat kan ik me ook wel voorstellen. Maar bijna elk evenement heeft te maken met een economische factor en een overheidsinstantie die op de een of andere manier betrokken is. Aan de andere kant is er natuurlijk ook heel vaak juist een commerciële kant, en dat maakt deze master volgens mij zo interessant: je kunt er echt nog alle kanten mee op, en kunt tijdens de master nog gerust de richting zoeken die je het meest trekt. En wie weet rol jij dan ook de ambtenarij in!”

Noot: de master International Leisure, Tourism & Events Management duurt tegenwoordig 12 maanden.