Renate de Boer

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Studenten krijgen een persoonlijke benadering. Dat zie je terug in de goede sfeer.”
Renate de Boer
Docent Toerisme

“Als docent voor voornamelijk eerstejaars vind ik het belangrijk dat studenten hier hun weg kunnen vinden. Iedereen heeft een andere achtergrond: je hebt bijvoorbeeld bachelorstudenten die net van de middelbare school komen en Ad studenten die al een mbo-opleiding hebben gedaan. Voor hen allemaal is het hier anders dan ze gewend zijn, en iedereen moet zich op zijn gemak voelen. Bij NHL Stenden werk je veel zelfstandig, daar ondersteun ik in het eerste moduul extra in. We hebben kleine klassen en studenten krijgen een persoonlijke benadering. Dat zie je terug in de goede sfeer.”

Aan de slag voor echte bedrijven

“Je werkt veel met praktijkopdrachten, bijvoorbeeld voor het Waddencentrum of Kazemattenmuseum. Daarvoor ga je op zoek naar een innovatief idee aan de hand van de customer journey. Dat begint met een dag ernaartoe om zelf te ervaren hoe de plek eruitziet. Op basis van je eigen ervaringen kom je met ideeën en die pitch je aan de eigenaren. Als je een goed voorstel hebt, gebeurt er ook echt iets mee. Studenten bedachten voor het Kazemattenmuseum bijvoorbeeld dat ze met een virtual-realityomgeving konden werken, om daarmee het museum te promoten op andere locaties. Dat zagen die eigenaren wel zitten. Studenten hebben vaak een heel andere kijk op dingen. Die verfrissende ideeën zijn goed te gebruiken.”

Beeldende verhalen in de les

“Zelf heb ik als standplaatshostess gewerkt voor TUI op Mallorca, Gran Canaria en de Dominicaanse Republiek. Ik deed daar hoofdzakelijk sales door excursies te verkopen, hielp de toeristen bij problemen en verzorgde dingen als de welkomstbijeenkomst en ontvangst en vertrek op de luchthaven. Eigenlijk zorgde ik er vooral voor dat toeristen zorgeloos van hun vakantie konden genieten. Je komt dan allerlei onverwachte situaties tegen. Bijvoorbeeld: een hotel geeft aan overboekt te zijn, en je weet dat er die dag nog nieuwe gasten aankomen. Wat doe je? En een vliegtuig moest eens een noodlanding maken en kon niet doorvliegen om onze gasten op te halen. Daar sta je dan, met tweehonderd gasten… Ook heb ik ervaring als mysteryguest bij bed and breakfasts, iets wat ik nog steeds doe naast mijn werk als docent. Dit vind ik leuk om te doen, omdat je vanuit een professioneel én gastenoogpunt kijkt naar een kleine onderneming. Als je in je lessen de persoonlijke verhalen deelt die je meemaakt, kun je op een interessante manier aan studenten laten zien hoe het in het werkveld gaat.”