
Studieopbouw Bachelor Accountancy
Tijdens de studie leer jij de wereld van de financiële administratie door en door kennen. Na je afstuderen ben jij een controlerende en adviserende accountant die staat voor kwaliteit. Daarom kloppen bedrijven graag bij je aan.

Binnen onze opleidingen vinden wij vaardigheden erg belangrijk. Zo krijg jij gedurende de gehele studie training in bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden, adviesvaardigheden, ethiek en IT-vaardigheden zoals administratie voeren in ERP en Excel voor gevorderden. Daarnaast ga je vanaf jaar één aan de slag met je portfolio waarbij je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de periodes dat je op werkplek aan de slag bent, ga je één dag per week naar school om workshops te volgen. De workshops zijn zowel gericht op vakkennis als op het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van adviseren, ethiek en persoonlijk leiderschap.
Projecten
Bij Accountancy doe je veel praktijkervaring op, onder andere door projecten. Je gaat meteen aan de slag met het echte werk! In het eerste jaar doe je de volgende projecten:
- Businessplan
Je maakt een businessplan voor een zelf te ontwikkelen product of dienst. Tijdens het project is er veel aandacht voor economie en marketing - Organisatieplan
Om het businessplan uit te kunnen voeren moet je rekening houden met verschillende zaken, bijvoorbeeld de kosten die je moet maken, hoe je die financiert, welke software je nodig hebt en welke mensen het moeten uitvoeren. Dit beschrijf je in je organisatieplan. - Interne Organisatie
Het inkoop- en verkoopproces voor je businessplan staan in deze periode centraal. Je gaat de processtappen in kaart brengen en op basis daarvan een risicoanalyse uitvoeren. Ook ga je je verdiepen in de juridische aspecten van in- en verkoop. - Externe Verantwoording
Een ondernemer moet altijd verantwoording afleggen over het gevoerde beleid. Deze verantwoording bestaat onder andere uit het samenstellen van de jaarrekening en een bestuursverslag.
Vaardigheidstraining
Tijdens het volgen van de projecten krijg je vaardigheidstrainingen, zoals:
- communicatieve vaardigheden
- computervaardigheden (bijv. Excel voor gevorderden)
- voeren van administraties
Vakken
Naast de projecten volg je een aantal modules die een goed beeld geven van het toekomstige beroep van een accountant:
Projecten
In het tweede jaar van de opleiding Accountancy werk je onder andere aan de projecten:
- Interne Beheersing
Je maakt een handboek administratieve organisatie voor een productiebedrijf in de praktijk. Dit handboek is een middel om het bedrijf te beheersen. Hierbij worden het productieproces, de risico’s en maatregelen in kaarten gebracht. - Performance Management
Je ontwerpt en bouwt een digitaal dashboard voor het meten van de prestaties van een organisatie. Daarmee adviseer je de directie over het behalen van de gestelde doelen en verbetering van de bedrijfsvoering. Ook leer je werken met de meest actuele managementinformatiesystemen. - Internationale Groei
Je gaat aan de slag met het schrijven van een exportplan voor een bedrijf. Om hiermee een advies te kunnen geven hoe een product of dienst op een nieuwe markt geïntroduceerd kan worden. Dit doe je onder andere door te kijken naar aspecten als cultuur, toetreding-strategieën, filtermodellen, risico management (financieel en verzekeringstechnisch), internationale wetgeving en het logistieke proces. - Jaarrekening MKB & Fiscaliteit
Samen met medestudenten van F&C en FTA stel je een jaarrekening op van een middelgrote onderneming uit het MKB. Jullie adviseren en ondersteunen de onderneming op financieel- en fiscaal gebied. Naast inhoudelijke doelstelling van dit project, is een belangrijk doel dat je de rol als accountant goed leert kennen.
Vakken
In het derde jaar ga je één semester aan de slag met een project en sluit je deze periode af met het landelijke examen OAT (Overall Toets, landelijke examen Accountancy). Na het eerste semester ga je werkplekervaring opdoen bij een accountantskantoor.
- Controle van de jaarrekening
Tijdens dit project ga je aan de slag met opdrachten uit de praktijk. Je komt bij verschillende accountantskantoren of bij de klanten om opdrachten uit te voeren als voorbereiding op het afleggen van het landelijk examen voor Accountancy, de OAT.
Werkplek 1
In het 2e half jaar ga je op werkplek. Je gaat meewerken in een bedrijf of organisatie die aansluit bij de studie. Tijdens het meewerken ga je gedurende 4 dagen in de week werken aan concrete opdrachten uit de praktijk. Op de vijfde dag volg je workshops op school en werk je aan je werkplekdossier.
Het laatste jaar van de studie staat in het teken van afronden. In de eerste periode van het jaar kan je een vrije minor kiezen, waarna je de twee periode afrond met een project. In het laatste semester rond jij je studie af.
Vrije keuze minor
Je mag zelf kiezen hoe je deze minor inricht, je kunt een periode in het buitenland studeren door middel van Grand Tour naar een van onze buitenlandse vestigingen in Indonesië, Thailand of Zuid-Afrika. Je kan er ook voor kiezen om een minor bij een andere opleiding van NHL Stenden te volgen die aansluit op jouw wensen.
Project: Finance, Tax, Advice en Recht
Tijdens deze periode staan de vakgebieden financiering, belastingrecht en recht centraal in internationale context.
Afstuderen
In het laatste half jaar van je studie ga je voor de tweede keer op werkplek en rond jij je studie af. Je gaat meewerken in een bedrijf of organisatie die aansluit bij de studie. Dit kan bij een accountantskantoor zijn, maar je kunt ook werken op een financiële afdeling van een regulier bedrijf. Tijdens het meewerken ga je gedurende 4 dagen per week werken aan concrete opdrachten uit de praktijk. Op de vijfde dag volg je workshops op school en werk je aan je werkplekdossier.
Onderwijscatalogus
Studeren aan NHL Stenden
Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met veel accountantskantoren en andere partijen uit het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal.
Voorbeelden van deze opdrachten zijn het opstellen van jaarcijfers van een grote horeca-onderneming in Leeuwarden en Sneek, de controle van jaarrekeningen, het toepassen van data-analyses daarbij en het voeren van adviesgesprekken over onderwerpen die jouw klanten bezighouden. Voor jou betekent dit dat je tijdens de opleiding al zo goed mogelijk ervaart wat een accountant doet, zodat je optimaal voorbereid bent op je stage en je afstuderen. Onze docenten kennen jou en coachen je bij deze opdrachten. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.
X-Honours
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Werkplekleren? Dat doe je vanaf jaar 3!
In het derde jaar van de opleiding Accountancy ga je zestien weken, vier dagen per week op je werkplek bij een accountantskantoor leren. Je verricht vaak werkzaamheden op het gebied van de administratieve dienstverlening of werkzaamheden op het gebied van de controle van de jaarrekening.
Waar kun je werkplekleren?
Na je studie kan je werkplekervaring net het verschil maken bij het vinden van je droombaan. Denk daarom goed na over het type kantoor waar je werkplekervaring op gaat doen en welke opdracht je wilt uitvoeren. Maar een berekende keuze maken, is voor jou als accountant vast geen probleem!
Mogelijke werkplekken
Met één been in de praktijk
Tijdens de bacheloropleiding Accountancy doe je veel praktijkervaring op. Je doet projecten die een duidelijke verbinding hebben met de praktijk. Je werkt onder andere aan de volgende projecten:

Externe Verantwoording

Businessplan

Performance Management
