Studieopbouw Bachelor Chemie - Locatie Emmen
Hieronder vind je een omschrijving van de opbouw en de mogelijkheden van de studie Bachelor Chemie in Emmen.
Kennismaken met vakgebied
Studenten van de twee bacheloropleidingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en Chemie volgen het eerste anderhalf jaar hetzelfde studieprogramma. Daarna maak je een definitieve keuze.
In het eerste jaar van de opleiding krijg je vakken als scheikunde, wiskundige functies, organische chemie, onderzoek en communicatie. Je werkt aan projecten rondom de thema's water, levensmiddelen en medicatie & organische synthese. Studenten Chemie en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek volgen het eerste jaar hetzelfde studieprogramma en maken voor jaar 2 een definitieve keuze.
Verdieping leerstof
In jaar 2 van de opleiding Chemie in Emmen volg je vakken als analytische chemie, organische chemie, molecuul spectrometrie en statistiek. Je leert algemene vaardigheden zoals Engels, communicatie en werken met Excel. Je doet projecten om deze kennis gelijk toe te passen in de praktijk. Het hele jaar is er studieloopbaanbegeleiding.
Stage en praktijk
Nu is het tijd om je kennis en ervaring nog meer in praktijk te brengen. Het eerste half jaar Chemie volg je een minor, bijvoorbeeld Sustainable Polymers, en voer je onderzoek uit op het hightech lab van Emmtec Industry & Business Park. Hierdoor is er een directe samenwerking met de beroepspraktijk. Je volgt vakken als molecuul spectrometrie, fysische chemie en werkt aan algemene vaardigheden zoals literatuurresearch en management skills.
NHL Stenden biedt in Leeuwarden ook een opleiding Chemie aan, in samenwerking met Van Hall Larenstein. Op deze locatie kun je de specialisatie Applied Chemistry volgen.
Je rondt de Chemie opleiding Emmen af met een zes maanden durende praktische afstudeeropdracht. Deze opdracht voer je uit bij een bedrijf of organisatie, misschien wel je toekomstige werkgever!
Bijvoorbeeld bij:
Atelier
De opleiding Chemie heeft de beschikking over een uitgebreid Kunststoflab. In het kunststoflab staan diverse spuitgietmachines waar onder andere producten van duurzame kunststoffen mee gemaakt kunnen worden. Naast deze ruimte beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab. Daar kun je jouw ideeën verwezenlijken door ze te printen op een van de vele 3D-printers. Of werk met een fermentor waarin je zelf bacteriën kunt kweken en kunststoffen kunt produceren.
Kenniscentrum
Binnen de opleiding Chemie in Emmen werken we nauw samen met het Kenniscentrum Duurzame Kunststoffen, dat gespecialiseerd is in duurzame kunststoftechnologie. Een andere partner is GreenPAC, het open innovatiecentrum voor groene kunststoffen, vezels en composieten en het centre of expertise Watertechnology.
Biobased economy
We koersen af op een biobased economy. De industrie en maatschappij vragen erom. De opleiding Chemie van NHL Stenden heeft dan ook een belangrijke focus op onderzoek naar en de ontwikkeling van duurzame kunststoffen. Voor jou als Chemie-student betekent dit dat je bijvoorbeeld nieuwe materialen ontwikkelt en kwaliteitscontroles uitvoert van nieuwe en bestaande (duurzame) kunststoffen.
Minors
Het derde jaar kun je kiezen voor minors: keuzevakken waarmee je je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. Zo geef je je eigen studie vorm.
Minor Sustainable Polymers (English)
In het derde jaar Chemie kun je kiezen voor de minor Sustainable Polymers. Biologisch afbreekbare verpakkingen en frisdankflessen gemaakt uit planten: toekomstmuziek of realiteit? Realiteit! Deze producten zijn zelfs al in de supermarkt te vinden. Ben jij geïnteresseerd in dit soort groene kunststoffen, dan is de minor Sustainable Polymers iets voor jou. Je verdiept je in allerlei duurzame materialen die deel gaan uitmaken van de circulaire economie, waarin fossiele grondstoffen worden uitgebannen en vervangen door hernieuwbare, afbreekbare of recyclebare materialen. 3D-printen met frituurolie, plastic maken uit bacteriën of een bierfust recyclen: je kunt het zo gek niet bedenken of het het kan in deze minor.
Tijdens de minor Sutainable Polymers ga je samen met onderzoekers van het lectoraat Duurzame Kunststoffen aan de slag met een concreet vraagstuk uit het bedrijfsleven. Om te komen tot een oplossing word je hierin ondersteund met workshops, practica en (gast)colleges. Aan het eind presenteer je de oplossing in een paper, op een poster, en aan het publiek tijdens het afsluitende symposium.
Wil je een dagje meelopen?
Wil je weten of deze opleiding bij je past? Meld je aan voor een Meeloopdag. Meelopen is alleen mogelijk van oktober tot juni.
Het onderwijsconcept van de opleiding Chemie
Design Based Education is het unieke onderwijsconcept van NHL Stenden. Zo ga je aan de slag met real-life vraagstukken, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Zowel binnen als buiten de hogeschool werk je samen met de medestudenten, docenten en onderzoekers. Je leert door te doen en te reflecteren.
Lees meer over ons onderwijssysteem
Internationale mogelijkheden
Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.
X-Honours
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Onderwijscatalogus
Is dit de opleiding die je zoekt?
Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!