Studieopbouw Bachelor Chemie - Locatie Emmen

Hieronder vind je een omschrijving van de opbouw en de mogelijkheden van de studie Bachelor Chemie.

Afbeelding
sfeer

Atelier

De opleiding Chemie heeft de beschikking over een uitgebreid Kunststoflab. In het kunststoflab staan diverse spuitgietmachines waar onder andere producten van duurzame kunststoffen mee gemaakt kunnen worden. Naast deze ruimte beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab. Daar kun je jouw ideeën verwezenlijken door ze te printen op een van de vele 3D-printers. Of werk met een fermentor waarin je zelf bacteriën kunt kweken en kunststoffen kunt produceren.

Kenniscentrum

Binnen de opleiding werken we nauw samen met het Kenniscentrum Duurzame Kunststoffen, dat gespecialiseerd is in duurzame kunststoftechnologie. Een andere partner is GreenPAC, het open innovatiecentrum voor groene kunststoffen, vezels en composieten en het centre of expertise Watertechnology.

Biobased economy

We koersen af op een biobased economy. De industrie en maatschappij vragen erom. De opleiding Chemie van NHL Stenden heeft dan ook een belangrijke focus op onderzoek naar en de ontwikkeling van duurzame kunststoffen. Voor jou als Chemie-student betekent dit dat je bijvoorbeeld nieuwe materialen ontwikkelt en kwaliteitscontroles uitvoert van nieuwe en bestaande (duurzame) kunststoffen.

Minors

Het derde jaar kun je kiezen voor minors: keuzevakken waarmee je je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. Zo geef je je eigen studie vorm.

Minor Sustainable Polymers (English)

In het derde jaar kun je kiezen voor de minor Sustainable Polymers. Biologisch afbreekbare verpakkingen en frisdankflessen gemaakt uit planten: toekomstmuziek of realiteit? Realiteit! Deze producten zijn zelfs al in de supermarkt te vinden. Ben jij geïnteresseerd in dit soort groene kunststoffen, dan is de minor Sustainable Polymers iets voor jou. Je verdiept je in allerlei duurzame materialen die deel gaan uitmaken van de circulaire economie, waarin fossiele grondstoffen worden uitgebannen en vervangen door hernieuwbare, afbreekbare of recyclebare materialen. 3D-printen met frituurolie, plastic maken uit bacteriën of een bierfust recyclen: je kunt het zo gek niet bedenken of het het kan in deze minor.

Tijdens de minor Sutainable Polymers ga je samen met onderzoekers van het lectoraat Duurzame Kunststoffen aan de slag met een concreet vraagstuk uit het bedrijfsleven. Om te komen tot een oplossing word je hierin ondersteund met workshops, practica en (gast)colleges. Aan het eind presenteer je de oplossing in een paper, op een poster, en aan het publiek tijdens het afsluitende symposium.

Onderwijscatalogus

De onderwijscatalogus bevat gedetailleerde informatie over de inhoud van deze opleiding. Zo kun je opleidingen vergelijken en weet je welke onderdelen aan bod komen.