Master Content & Media Strategy

M Content & Media Strategy, Master, voltijd

Heb jij een bachelor op gebied van media, communicatie, marketing of management en ben je klaar voor de volgende stap? Wil jij ontdekken hoe je content en media inzet om de strategische doelen van jouw organisatie te behalen? Wil je de ideale media content zo effectief mogelijk inzetten via de juiste communicatiekanalen? Dan is de Engelstalige master Content & Media Strategy de studie voor jou!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Je studeert aan de enige hbo-master in Nederland die zich richt op content- en mediastrategie.
 • Je volgt een opleiding die samen met het (internationale) werkveld is samengesteld.
 • Je leert door opdrachten in co-creatie te doen met real-life opdrachtgevers.
 • Je ontwikkelt analytische en strategische vaardigheden waar bedrijven om staan te springen.
 • Je ontdekt hoe je verschillende media content en communicatiekanalen effectief inzet.

Wat staat je te wachten?

Tijdens master leer je in één jaar met een strategische bril te kijken naar de inzet van content en media. Je leert hoe je de ideale match vindt tussen de doelstellingen van een organisatie en de vele mogelijkheden van media. Het (online) medialandschap verandert razendsnel en jij leert hoe je in deze fascinerende wereld steeds weer de juiste keuzes maakt. Co-creatie met het werkveld staat centraal tijdens de opleiding. Je doet real-life opdrachten deels in kleine studententeams, waarbij je intensief samenwerkt met vakkundige docenten en enthousiaste opdrachtgevers. Om je masterniveau aan te tonen werk je tijdens het jaar ook individueel aan een content en media strategie voor een echte opdrachtgever. Zo bouw je een persoonlijk portfolio op, waarmee jij laat zien dat jij de strateeg bent waar bedrijven om staan te springen.

Studiekenmerken

Diploma

 • Master

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Loopbaan

Na je opleiding ben je direct van meerwaarde voor uiteenlopende organisaties en bedrijven. Je kunt aan de slag bij creatieve bureaus, mediabureaus of als mediaexpert binnen een organisatie.

 • Brand publisher: je zet organisaties op de kaart door onderscheidende content te produceren namens jouw merk.
 • Contentstrateeg: jij bepaalt welke content je op welk moment inzet en via welk kanaal. 
 • Brand manager: jij draagt de verantwoordelijkheid voor het merk van jouw organisatie in alle vormen van communicatie.
 • Marketingstrateeg: naar aanleiding van marketingdata zet jij producten in de markt en werf je klanten.
 • Online Marketeer: jij analyseert de online data en zet de optimale online middelenmix in om marketingdoelstellingen te behalen.

Toelatingseisen

Voor de Master Content and Media Strategy (MCMS) heb je een bachelor degree nodig. Een bachelor op het gebied van management, media, marketing, communicatie of business geeft een een goede aansluiting op deze master. Heb je een bachelor in een andere richting dan raden we je aan om een aanmelding in Studielink te maken, zodat we jouw documenten kunnen beoordelen en evalueren. Een persoonlijk interview in het Engels kan in dit geval deel uit maken van de toelatingsprocedure.

Algemene afbeelding testimonials

“Bij deze master werken we nauw samen met de praktijk, waar we theorie ook goed kunnen toetsen.”

Opbouw studie

Tijdens de opleiding ga je aan de slag content strategieën die je vanuit de gezichtspunten mediaplanning, content strategie en content marketing bekijkt. Het programma is opgebouwd rond drie thema’s die je in een ontwikkelcyclus van content en mediastrategieën doorloopt:

 • content strategy,
 • content creatie en
 • content implementatie.

Onderzoek en evaluatie een belangrijk thema door de hele studie heen. Je werkt in kleine teams aan echte cases, voor wie jij in de loop van het studiejaar een volledige content- en mediastrategie ontwikkelt. Tijdens de onderwijsblokken krijg je les door middel van seminars, workshops, lezingen, presentaties, groepsopdrachten en gastcolleges.

De opleiding

Elke ‘building block’ begint met een bootcamp, waarin je intensief werkt aan de vaardigheden of onderwerpen die nodig zijn voor het maken van je opdrachten. In drie sprints van een week werk je aan de producten die moeten worden geleverd in je afstudeerportfolio. Hiermee bewijs je aan het eind van het jaar je masterniveau. Het programma eindigt met vijf afsluitende weken, waarin je de tijd hebt om je  afstudeerportfolio af te maken en het definitieve beoordelingsgesprek te voeren.

Daarnaast werk je het hele jaar door met jouw persoonlijke coach aan je persoonlijke ontwikkeling.

Building block 1: Content Strategy (12 EC)

In dit blok maak je kennis met content en mediastrategieën. Je krijgt diepgaand inzicht in de theoretische en strategische basis van content en mediastrategieën. Zowel vanuit het perspectief van jou als organisatie en vanuit het perspectief van de klant.

Building block 2: Content Creation (12 EC)

De kennis van de organisatie en klanten uit blok 1, vertaal je naar een content strategie. Je leert hoe je waarde kunt creëren voor alle organisaties en belanghebbenden via zinvolle media-inhoud. Belangrijke onderwerpen in deze bouwsteen zijn communicatietheorieën, inhoudsanalyse en conceptontwikkeling.

Building block 3: Content Implementation (12 EC)

Tijdens dit blok leer je hoe je content strategieën succesvol implementeert. Daarom leer je hoe je concepten kunt testen en monitoren en hoe je een mediaplan ontwikkelt dat gebaseerd is op strategische, theoretische, creatieve en onderzoeksgedreven overwegingen.

Graduation Portfolio (24 EC)

Je demonstreert je masterniveau op basis van een Full Circle-opdracht (FCA), waarin je een content en mediastrategie voor je eigen organisatie ontwikkelt. Je schrijft ook een reflectieverslag, waarin je laat zien wat je geleerd hebt, wat je leerervaring en je vooruitgang en ontwikkeling is geweest tijdens dit opleidingsjaar.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.