Master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn

M Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn, Master, voltijd

Master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn: word dé innovatiespecialist in eHealth en eSocialWork.

Wil jij meedenken over een app die verpleegkundigen coacht bij onregelmatige werktijden? Heb jij vernieuwende ideeën voor een serious game die revalideren leuker maakt? Of ben jij het creatieve brein achter een virtual reality omgeving die patiënten met chronische pijn helpt? Dan is de opleiding master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn (DIZW) jou op het lijf geschreven!

 • Je volgt een praktijkgerichte opleiding die zich richt op vernieuwing in het werkveld.
 • Je gaat aan de slag met thema’s als design thinking, eHealth en social technology.
 • Je werkt aan real-life cases van opdrachtgevers in de zorg- en welzijnssector.
 • Je combineert inhoudelijke colleges, groepsopdrachten en online learning.
 • Je krijgt persoonlijke begeleiding van je studiecoach.

Wat staat je te wachten?

Bij de masteropleiding Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn ga jij aan de slag met slimme digitale oplossingen voor praktijkvraagstukken uit de zorg- en welzijnssector. Dat kan bij een van onze praktijkpartners, maar je kunt ook zelf op zoek gaan naar een leuke praktijkwerkplek, zoals bijvoorbeeld een zorg- en welzijnsorganisatie. Ook een andere werkplek is mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een lectoraatsproject, waarbij je samen met lectoren en onderzoekers van onze hogeschool onderzoek doet binnen jouw eigen domein. De perfecte manier om je kennis te vergroten en nieuwe deuren te openen.

Studiekenmerken

Diploma

 • Master

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Wat kan ik met deze opleiding?

Met het diploma op zak kun je aan de slag als adviseur en regisseur van vernieuwingsprocessen in de zorg- en welzijnssector. Jij bent naast inspirator vooral ook innovator, die met slimme innovatieve oplossingen komt voor op de werkvloer.

m_dizw_vt_sfeer

Toelatingseisen

Voor toelating tot de opleiding heb je een bachelordiploma nodig. Bij voorkeur is dit diploma van een opleiding die aansluit bij het programma van de master. Dit kan bijvoorbeeld een bachelor in het zorg-, welzijns- of agogische domein zijn. Of een diploma van een creatieve of technische opleiding. Daarbij is ervaring en affiniteit met het zorg- en welzijnsdomein een pré. Twijfel je of jouw opleiding voldoende aansluit bij het programma van de master? Dan nodigen we je graag uit voor een kennismakingsgesprek. Neem hiervoor contact met ons op via masterdizw@nhl.nl.

studeren_lwd

Leren in de praktijk

De praktijk staat centraal tijdens deze master. De theorie die je krijgt, kun je direct toepassen op real-life cases uit het werkveld. Hiervoor hebben wij een uitgebreid netwerk aan praktijkplekken waar jij aan de slag kunt.

Studieduur

De reguliere studieduur van de voltijdopleiding is 1 jaar. Het aantal lesuren voor de opleiding is 16 uur per week. Je hebt twee vaste lesdagen per week, op maandag en vrijdag. Binnen de opleiding wordt er veel vanuit een ontwerpgerichte manier gewerkt. Je gaat aan de slag met het (her)ontwerpen van innovatieve oplossingen, maar richt je ook op het (her)ontwerpen van de sociale context waar de toepassing voor bedoeld is. Design Research biedt de leidraad voor de inhoud van de master, maar ook thema’s zoals veranderkunde, creativiteit en ethiek komen aan bod.

Werk en studie combineren? Kies voor de deeltijdopleiding

Wil je werk en studie combineren, dan kun je deze opleiding ook in deeltijd volgen. Deze flexibele deeltijdopleiding is goed te combineren jouw werk- en privésituatie.

Opbouw studie

Fasen

De opleiding is verdeeld in 3 fases, waarvan de eerste twee bestaan uit 15 studiepunten, en de laatste fase uit 30 studiepunten.

Fase 1: Mini-cases (10 weken)

Je maakt kennis met ontwerpgericht onderzoek. Je leert wat er komt kijken bij het ontwerpen van innovatieve toepassingen. Je gaat aan de slag met diverse ontwerpmethodes en methodieken aan de hand van mini-cases. Dit doe je op school en in een atelier. Deze mini-cases worden aangeleverd door partners uit het werkveld. Iedere twee weken presenteer je jouw resultaten aan deze opdrachtgever uit de praktijk.

In deze fase maak je een start in de praktijk en ga je aan de slag met een praktijkvraagstuk bij een organisatie. Je leert rekening te houden met de organisatorische en sociale context waarbinnen de (technologische) vernieuwing een duurzame plaats moet krijgen.

Tijdens de laatste fase van de opleiding ga je aan de slag met jouw masterpiece. Hier ga je verder met het praktijkvraagstuk. Hoe dit ontwerp eruitziet, bepaal je in overleg met je praktijkleerplek en de opleiding. Je maakt concrete afspraken over wat je aan het einde van de opleiding oplevert.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Onderwijsconcept

NHL Stenden. Grensverleggend.

Door grenzen te verleggen bereik je meer. Daarom dagen wij je uit om jouw vaardigheden te versterken en nieuwe talenten te ontdekken. Deze uitdaging vindt niet alleen plaats in onze hogeschool; alles wat je leert pas je meteen toe op de werkvloer.
In kleine teams van studenten, docenten en onderzoekers werk je aan real-life vraagstukken. Je doet dit samen met andere disciplines en de gevonden oplossingen gebruik je direct in de praktijk. Je hebt zelf de regie over je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Je wordt onderdeel van het uitgebreide netwerk dat we hebben opgebouwd in het Nederlandse en internationale bedrijfsleven. Onze innovatieve opleidingen sluiten aan bij wat het werkveld nodig heeft, nu en in de toekomst.
​Als ondernemende en vindingrijke professional zet jij straks jouw kennis om in grensverleggende oplossingen. Je ontwikkelt een doordachte visie en kijkt verder dan je eigen vakgebied. Daarom kies je voor NHL Stenden; in een steeds sneller veranderende wereld maak jij straks het onmogelijke mogelijk

Nieuwsgierig hoe de opleiding Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.