Master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn

M Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn, Master, voltijd

Master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn: word dé innovatiespecialist in eHealth en eSocialWork.

Wil jij je als professional in zorg en welzijn verder ontwikkelen na je bacheloropleiding? Verdiep je je graag in de mogelijkheden van digitale innovaties in jouw werk? Dan is de voltijdmaster Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn iets voor jou.

De wereld van zorg en welzijn verandert ingrijpend. Om goede zorg en ondersteuning te blijven bieden, wordt de inzet van technologieën en digitale middelen zoals domotica, robotica, digitale platformen en online begeleiding steeds belangrijker. In deze masteropleiding leer je een brug te slaan tussen technologie en de sociale kant van deze ontwikkelingen.

 • Praktijkgerichte opleiding
 • Vaste lesdagen en onderwijs met digitale ondersteuning
 • Goede begeleiding, ook naast de vaste lesdagen

Tijdens deze masteropleiding verdiep je je in de mogelijkheden die digitale innovaties binnen het domein zorg en welzijn bieden. Denk daarbij aan de inzet van domotica in de zorg, het mede-ontwikkelen van een online cliëntenplatform of het implementeren van apps voor het vergroten van de eigen regie van de cliënt. Tijdens je gehele studie werk je aan een praktijkvraagstuk in opdracht van een organisatie uit het werkveld. Dit is tevens je afstudeerproduct.

Je gaat aan de slag met de volgende thema’s:

 • Design Thinking
 • Design Science Research
 • Simulation games
 • Change behaviours
 • E-Health
 • Social technology

 

Studiekenmerken

Diploma

 • Master

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2.060,-
Bekijk alle kosten

Wat kan ik met deze opleiding?

Met een masterdiploma Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn ben je in staat om een voortrekkersrol te nemen als ontwerper en regisseur van vernieuwingsprocessen. Met knowhow vanuit de praktijk en de opleiding ben je de verbinder en vertaler tussen alle partijen die betrokken zijn bij deze ontwikkelingen. Je bent in staat om belangrijke elementen te implementeren die nodig zijn voor een technologische of digitale innovatie. Met aangereikte theorieën leer je vraagstukken te bekijken en daarvan een vertaling te maken naar een ontwerp, en je onderbouwt dit ontwerp door praktijkonderzoek. 

Studieduur / belasting

De reguliere studieduur van de opleiding is 1 jaar. Het onderwijsprogramma bestaat uit 3 fasen, waarvan de eerste twee bestaan uit 15 studiepunten en de laatste fase uit 30 studiepunten. In totaal moet je 60 EC’s halen voor een diploma.

Het aantal lesuren voor de opleiding is gemiddeld 16 uur per week. Het aantal uren dat je aan zelfstudie besteedt, verschilt per persoon.

Kies je voor deze voltijdmaster, dan heb je twee vaste lesdagen per week. Daarnaast werk je één dag in een atelier en twee dagen in de praktijk. 

m_vt_digitale_innovatie_in_zorg_en_welzijn_sfeer

Toelatingseisen

Voor toelating tot de opleiding heb je een diploma nodig van een verwante bacheloropleiding in het zorg- en/of agogische domein of op het gebied van zorgmanagement. 

studeren_lwd

Opbouw studie

Fasen

Deze 1-jarige masteropleiding is verdeeld in 3 fases, waarvan de eerste twee bestaan uit 15 studiepunten en de laatste fase uit 30 studiepunten.

Fase 1: Mini-cases (10 weken)

Je maakt kennis met ontwerpgericht onderzoek. Je leert wat er komt kijken bij het ontwerpen van innovatieve toepassingen. Je gaat aan de slag met diverse ontwerpmethodes en methodieken aan de hand van mini-cases. Dit doe je op school en in een atelier. Deze mini-cases worden aangeleverd door partners uit het werkveld. Iedere twee weken presenteer je jouw resultaten aan deze opdrachtgever uit de praktijk. 

Naast twee dagen op school ga je twee dagen aan de slag met een echt praktijkvraagstuk op je praktijkleerplek bij een van de partners. Je leert rekening te houden met de organisatorische en sociale context waarbinnen de (technologische) vernieuwing een duurzame plaats moet krijgen binnen de organisatie. 

Tijdens de laatste fase van de opleiding ga je aan de slag met jouw eindwerk. Hier is het ontwerp voor de praktijk een onderdeel van. Hoe dit ontwerp eruitziet, bepaal je in overleg met je praktijkleerplek en de opleiding. Je maakt concrete afspraken over wat je aan het einde van de opleiding oplevert.

Specialisaties

onderwijsconcept

NHL Stenden. Grensverleggend.

Door grenzen te verleggen bereik je meer. Daarom dagen wij je uit om jouw vaardigheden te versterken en nieuwe talenten te ontdekken. Deze uitdaging vindt niet alleen plaats in onze hogeschool; alles wat je leert pas je meteen toe op de werkvloer.
In kleine teams van studenten, docenten en onderzoekers werk je aan real-life vraagstukken. Je doet dit samen met andere disciplines en de gevonden oplossingen gebruik je direct in de praktijk. Je hebt zelf de regie over je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Je wordt onderdeel van het uitgebreide netwerk dat we hebben opgebouwd in het Nederlandse en internationale bedrijfsleven. Onze innovatieve opleidingen sluiten aan bij wat het werkveld nodig heeft, nu en in de toekomst.
​Als ondernemende en vindingrijke professional zet jij straks jouw kennis om in grensverleggende oplossingen. Je ontwikkelt een doordachte visie en kijkt verder dan je eigen vakgebied. Daarom kies je voor NHL Stenden; in een steeds sneller veranderende wereld maak jij straks het onmogelijke mogelijk

Nieuwsgierig hoe de opleiding Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.