Studieopbouw HBO-ICT

De opleiding HBO-ICT leidt je op tot een ICT’er met een brede kennis op het gebied van software en bedrijfsprocessen. Daarnaast kun jij je specialiseren in diverse richtingen, zoals game development, projectmanagement en kunstmatige intelligentie. Communicatievaardigheden en het ontwikkelen van organisatietalenten zorgen ervoor dat je weet hoe je met mensen moet omgaan. Je leert tijdens de HBO-ICT opleiding diverse computertalen en de bijbehorende theorie kennen. Daarnaast voer je tijdens de opleiding (software)projecten uit voor echte bedrijven. 

Afbeelding
sfeer-ba-hbo-ict-vt-lwd (1).JPG

HBO-ICT per jaar uitgelegd

Tijdens de opleiding HBO-ICT leer je alles over software, programmeertalen, data-analyse en kunstmatige intelligentie. Je ontwikkelt een brede theoretische kennisbasis, maar er is ook veel aandacht voor de praktische toepassing daarvan. Zo werk je al vanaf het eerste jaar aan echte vraagstukken van opdrachtgevers. 

Specialisatie Business & ICT 

De specialisatie Business & ICT richt zich op de bedrijfskundige kant van ICT. Wil jij een bijdrage leveren aan het goed op elkaar afstemmen van mensen en ICT? Wil jij zaken verbeteren of kansen benutten met ICT? Dan is Business & ICT jou op het lijf geschreven. 

Onderwerpen 

Hoe voorkom je dat kosten de pan uit rijzen? Hoe zorg je ervoor dat alle medewerkers de juiste informatie op het juiste moment krijgen? ICT is niet voor iedereen even simpel. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat alle werknemers in een bedrijf op de juiste manier met ICT kunnen én willen werken. 

Voorbeelden van afstudeeropdrachten zijn: 

 • Onderhoudsgegevens van straaljagers van defensie digitaliseren. 
 • Werken aan service security & savings bij financiële of zorginstellingen. 
 • Bij Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) ruimtegebrek aan de hand van big data in kaart brengen. 

Verdiepende modules 

 • Lean governance & compliance 
 • Ondernemen 
 • Information management 
 • Project management 

Wil je een dagje meelopen?

Wil je weten of  deze opleiding bij je past? Meld je aan voor een Meeloopdag. Meelopen is alleen mogelijk van oktober tot  juni

Aanmelden meeloopdag

 

Specialisatie Software Engineering 

De specialisatie Software Engineering richt zich op de de techniek én concepten achter software. Wil jij weten hoe een robot kan lopen, hoe je een website kan beveiligen of hoe je een game maakt? Dan is deze specialisatie iets voor jou! 

Onderwerpen 

Een software engineer is iemand die het ontwerpen, maken, testen en onderhouden van software voor zijn of haar rekening neemt. Binnen deze specialisatie leer je hoe je dit complete proces doorloopt en tot jouw eindproduct komt. 

Voorbeelden van afstudeeropdrachten zijn: 

 • Dynamische aansturing ontwikkelen voor een slimme robotarm. 
 • Het verbeteren van informatiesystemen bij medische centra. 
 • Het verbeteren van de beveiliging bij banksystemen. 
 • Games maken voor de Nintendo Switch, Steam, PS4 of Xbox One 

Verdiepende vakken 

 • BIS 
 • ITIL 
 • LEAN 
 • Procesmanagement 
 • Informatiemanagement 
 • Projectmanagement 

Het onderwijsconcept van de opleiding HBO-ICT

Design Based Education is het unieke onderwijsconcept van NHL Stenden. Zo ga je aan de slag met real-life vraagstukken, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Zowel binnen als buiten de hogeschool werk je samen met de medestudenten, docenten en onderzoekers. Je leert door te doen en te reflecteren.

Lees meer over ons onderwijssysteem

Internationale mogelijkheden

Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.

Meer over onze internationale mogelijkheden

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Haal meer uit jezelf tijdens je opleiding HBO-ICT met X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!

Ontdek X-Honours

Projecten van de opleiding:

 

Software Ontwikkeling

ICT draait om software. In deze module leer je hoe je jouw eigen game kunt programmeren.

Organisatiediagnose

Hoe is een organisatie ingericht? Is de organisatie winstgevend? Worden er innovaties toegepast? Dit zijn vragen om een bedrijf beter te leren begrijpen. In deze module leer je met deze verschillende aspecten rekening te houden.

Webdevelopment

Websites en apps zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In deze module leer je hoe je met behulp van de nieuwste technieken een website of app maakt.

Internet of Things

Een koelkast die er voor zorgt dat de cola nooit op is of een app waarmee je een stereo bedient. In deze module leer je hoe je dit kunt maken.

Bedrijfsprocessen

Het bedrijfsproces verbindt de klant met het aangeboden product of de geleverde dienst. Kunnen bedrijfsprocessen zich aanpassen aan de ontwikkelingen in de markt? In deze module leer je hoe je deze voortdurende innovatie kunt implementeren.

Security en beheer

ICT-systemen zijn constant in de lucht. Hacks en bugs moeten snel opgelost worden. In deze module leer je hoe dit werkt.

3D graphics

Surrealistische werelden voor computergames en fotorealistische werelden voor reclames maak je met 3D computer graphics. Je bouwt de wereld en je programmeert de manier waarop de gebruiker zich in de wereld beweegt.

Big Data

In de gezondheidszorg, in winkelketens, overal gebruikt men geavanceerde zoektechnieken om patronen in grote gegevensverzamelingen te vinden. Hiermee kun je het verloop van ziektes of het koopgedrag van klanten voorspellen.

Game development

GTA, Skyrim, Assassin’s Creed: allemaal games die ontwikkeld zijn door software engineers. Een belangrijk aspect binnen games is hoe tegenstanders reageren op de speler(s).

Robotica

Samen met studenten van de opleidingen Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde ontwerp je een robotspider die allerlei hindernissen neemt, zelfstandig ballonnen lek prikt en een dansje maakt. Je gaat samen met jouw groep de strijd aan met andere robots.

IT Risk & Security

Hoe houd je onbevoegden, hackers, internetcriminelen en bedrijfsspionnen buiten de deur? Hoe zorg je dat na een overstroming, blikseminslag of brand de informatiesystemen weer snel up & running zijn?

Informationmanagement

Bedrijven zijn op zoek naar goed onderbouwde adviezen. Jij gaat aan de slag met een probleem, bijvoorbeeld bij Achmea: ‘Hoe voorspellen we de drukte op de afdeling schademelding?’ Van jou wordt een goed onderbouwd advies verwacht.

Onderwijscatalogus

De onderwijscatalogus bevat gedetailleerde informatie over de inhoud van deze opleiding. Zo kun je opleidingen vergelijken en weet je welke onderdelen aan bod komen.