Maritieme Techniek
Maritiem Instituut Willem Barentsz

Studieopbouw Maritieme Techniek

Hieronder vind je een uitleg over de opbouw en de mogelijkheden van de opleiding Scheepsbouwkunde/Maritieme Techniek. Tijdens de opleiding Maritieme Techniek leer je over verschillende onderdelen die komen kijken bij het ontwerp en bouw van een schip.

Afbeelding
sfeer-ad-maritieme-techniek-du-lwd-1.JPG

Deze onderdelen die centraal staan tijdens de opleiding zijn

  • Ontwerpen

Je doorloopt alle stappen van een scheepsontwerp. Deze stappen samen noemen we de ‘ontwerpspiraal’. Dit omvat o.a. het ontwerp, het lijnenplan, de hoofdafmetingen, prijsbepaling, gewicht, stabiliteit, trimmen (hoe een schip in het water ligt), weerstand en voortstuwing van een schip.Hydromechanica

Je leert waarom een schip drijft, wat een schip stabiel maakt en houdt, en over weerstand, voortstuwing en scheepsbewegingen.

  • Constructieleer

Je krijgt ook les over maritieme constructieleer. Net als woningen en gebouwen, bestaat een schip ook uit een bepaalde constructie. Deze vormt de romp van het schip. Je maakt constructieplannen en ontwerpt specifieke constructies.

  • Maritieme Werktuigkunde

Tijdens de ontwerpfase kies je ook de maritieme systemen voor het schip. Afhankelijk van de functie van het schip moet de motor groot of klein, zuinig of juist snel zijn. Ook maak je keuzes in welk drinkwatersysteem en koel- en vriessystemen geschikt zijn.

 

Hbo Maritieme Techniek per jaar uitgelegd

Onderwijscatalogus

De onderwijscatalogus bevat gedetailleerde informatie over de inhoud van deze opleiding. Zo kun je opleidingen vergelijken en weet je welke onderdelen aan bod komen.

Wil je een dagje meelopen?

Wil je weten of  deze opleiding bij je past? Meld je aan voor een Meeloopdag. Meelopen is alleen mogelijk van oktober tot  juni

Aanmelden meeloopdag

 

Terschelling

Tijdens de opleiding ga je af en toe naar het MIWB op Terschelling om te werken aan projecten. In het eerste jaar ga je hier een week naartoe voor het practicum elektrotechniek en hydrauliek. In het tweede jaar ga je een dag naar Terschelling voor het project ‘Offerte Ontwerp’. Je werkt dan samen met studenten van de opleiding Maritiem Officier. Als ontwerper is het namelijk belangrijk om te weten wat de wensen zijn voor een schip vanuit de gebruiker (zeevarenden). Door ervaringen uit te wisselen met de zeevarende studenten van het MIWB, kun je nog betere schepen ontwerpen! Je kunt in het laatste jaar van je studie ook kiezen om een minor van een half jaar te volgen op het eiland.

Stage lopen vanaf jaar 2

In het tweede jaar volg je een zogenaamde werkvloerstage. Hier maak je intensief kennis met het beroepenveld. Je werkzaamheden variëren van lassen tot monteren. Deze stage is bij een werf of een ander bedrijf dat maritieme (deel) producten maakt. In het derde jaar volg je een kantoorstage. Je kijkt over de grenzen van de opleiding heen en leert samenwerken met collega’s die een andere achtergrond hebben.

Wil je meer? Dan kun je vanaf jaar 2 een Scholarship volgen; je werkt dan één dag in de week bij een maritiem bedrijf. Je krijgt daarvoor betaald en bouwt direct aan je cv!

Doorstuderen? Doe een master!

Wil je na deze opleiding verder studeren? Dat kan! Je kunt tijdens de studie een pre-master volgen aan de Technische Universiteit Delft. Je kunt dan binnen twee jaar je masteropleiding afronden. Als je een paar jaar werkervaring hebt, kun je ook onze tweejarige deeltijd masteropleiding Marine Shipping Innovations op Terschelling volgen. Hier leer je alles over het bedenken en ontwikkelen van maritieme innovaties.

Het onderwijsconcept van de opleiding Maritieme Techniek 

Design Based Education is het unieke onderwijsconcept van NHL Stenden. Zo ga je aan de slag met real-life vraagstukken, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Zowel binnen als buiten de hogeschool werk je samen met de medestudenten, docenten en onderzoekers. Je leert door te doen en te reflecteren.

Lees meer over ons onderwijssysteem

Internationale mogelijkheden

Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.

Meer over onze internationale mogelijkheden

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Met één been in de praktijk

Tijdens de bacheloropleiding Maritieme Techniek staat de praktijk centraal. Je werkt onder andere aan de praktijkprojecten:

Rompontwerp

In teamverband ontwerp je een strokend schip met de ontwerpsoftware Maxsurf. Na het ontwerpen, bouw je je eigen schip in de NHL Stenden-werkplaats. Om te kijken welk team het slimste ontwerp heeft gemaakt, testen jullie de schepen met een sleepproef.

Bedrijfsproject

Je kunt kiezen uit een aantal bedrijfsprojecten. Bedrijven van verschillende branches (offshore, jacht-, scheeps- en waterbouw) dragen hiervoor projecten aan.

Zeiljacht Ontwerp

Tijdens dit project doorloop je het volledige proces van het zeiljacht-ontwerp. In dit ontwerp moet je naast creativiteit en esthetica ook denken aan stabiliteit, weerstand en voorstuwing, constructie en sterkte-aspecten.

ScholarSHIP

Wil je meer, dan heb je de kans om vanaf het tweede studiejaar de een scholarship plek te zoeken in het bedrijfsleven. Je werkt dan één dag in de week in een maritiem bedrijf. Zo bouw je direct je cv op!

Detail Engineering project

Tijdens dit project leer je werken met 3D scheepsbouwconstructie-software en je leert alles over goed communiceren met de klant of de opdrachtgever (vaak een werf). Bij oplevering moet er een overzichtelijk bouwpakket liggen.

Maritiem Instituut Willem Barentsz

Deze opleiding is onderdeel van Maritiem Instituut Willem Barentsz.

Afbeelding
Logo MIWB

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!