Maritime Innovations (Master) deeltijd
Maritiem Instituut Willem Barentsz

Studieopbouw Master Maritime Innovations deeltijd

Tijdens de studie werk je met behulp van praktijkgericht onderzoek en innovatief ontwerpmethodiek aan vraagstellingen en dilemma’s die in het werkveld centraal staan. De opleiding vraagt een nauwe verbinding met de praktijk. Daarom is het belangrijk dat jouw organisatie of werkgever achter je keuze staat om deze master te volgen.

Onderwijsconcept

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. De master Maritime Innovations wisselt studeren op Terschelling af met studeren op afstand; vanaf je werkplek of thuis. Je gebruikt hiervoor een digitale leeromgeving. Je hebt tijdens de studie nauw contact met docenten, die je (online) begeleiden in het behalen van jouw leerdoelen.

Combinatie studie, werk en privé

De master Maritime Innovations is een deeltijdstudie. Dit biedt de mogelijkheid om de studie te combineren met werk, gezin of andere zaken die je tijd vragen. Je volgt een aantal contactweken op onze locatie op Terschelling. In totaal heb je ieder studiejaar vijf van zulke contactweken, waarin je samen met medestudenten lessen volgt. Maar je bent voornamelijk aan het studeren op afstand. Je kiest dan zelf de momenten waarop jij aan de slag gaat!

Opleiding op maat

Op basis van je vooropleiding, ervaring en beschikbare tijd kun je ook een opleidingstraject op maat laten samenstellen. Denk bijvoorbeeld aan het samenstellen van een programma uit verschillende leerlijnen. Voordat je begint aan de opleiding heb je een intakegesprek met de toelatingscommissie waarin jullie samen bespreken of dit voor jou ook mogelijk is.

Werkplek

De opleiding legt een nauwe verbinding met de beroepspraktijk. Daarom is het belangrijk dat jouw organisatie of werkgever bereid is tot intensieve samenwerking.

Locatie

Je studeert aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB), één van de best maritieme instituten van Nederland. Het MIWB is onderdeel van NHL Stenden Hogeschool en heeft locaties op Terschelling en in Leeuwarden. Ga je deze master volgen, dan krijg je tijdens de contactweken les op Terschelling. Het MIWB heeft alle faciliteiten in huis om je studie zo professioneel mogelijk te doorlopen, zoals:

  • Maritiem Simulator Trainingscentrum (MSTC)
  • High Voltage-simulator
  • DP-simulator
  • Hydrauliek en koel- en vrieslaboratorium
  • Verschillende opleidingsvaartuigen

Projecten

Hieronder vind je een aantal (afstudeer)projecten van onze masterstudenten.

Innovatie om lasverbindingen te verwijderen op heavy-liftschepen Jumbo Shipping.

Onze student Bob Heikoop heeft voor zijn masteropdracht een mooie innovatie opgeleverd aan zijn werkgever Jumbo Shipping. Hij ontwierp een nieuw prototype bandslijpmachine om tijdelijke zeevasten op het dek van heavy-lift schepen te verwijderen. De nieuwe methode is schoner voor het milieu, beter voor de gezondheid van het personeel en werkt sneller. Jumbo is erg blij met deze innovatie en wil het gaan implementeren aan boord. Bekijk hieronder de video waarin Bob uitleg geeft over zijn innovatie en aanpak.

Alumnus Master Marine Shipping Innovations wint derde plek

Graphical Display of XTD

Voor zijn afstudeeronderzoek “Graphical Display of XTD” focuste alumnus Lieuwe Bijkerk zich op een grafische weergave van Cross Track Distance (XTD) in een ECDIS (‘Electronic Chart Display and Information System’.) Hiermee won hij de derde prijs bij de verkiezing van de Scriptieprijs 2019-2020 van het NIN (Nederlands Instituut voor Navigatie).

Sietse Logemann

'Fatigue by Shift Lag; How light becomes a resource in the fight against fatigue'

In zijn afstudeerscriptie, waarmee alumnus Sietse Logeman cum laude is afgestudeerd, geeft hij aanbevelingen om fatigue terug te dringen.

Jan-Douwe-de-Jong-wint-LC-Award

Alumnus wint LC Award met scriptie over veiligere communicatie tijdens hijsoperaties

Alumnus Jan Douwe de Jong bedacht voor zijn afstudeerscriptie een manier om beter en veiliger met elkaar te communiceren op grote vrachtschepen. Zijn conclusie is dat visuele communicatie een zeer waardevolle aanvulling is op de communicatie per portofoon, waarbij men niet tegelijk kan praten en luisteren. De visuele communicatie zorgt voor een mindere belasting van de verbale radiocommunicatie en heeft een positieve invloed op het aantal communicatiefouten. Op die manier draagt het bij aan veiligere hijsoperaties. Met zijn scriptie won Jan Douwe een LC Award, een jaarlijks verkiezing van de Leeuwarder Courant voor de beste scripties vanuit scholen in Friesland.

Het onderwijsconcept van de opleiding Maritime Innovations

Design Based Education is het unieke onderwijsconcept van NHL Stenden. Zo ga je aan de slag met real-life vraagstukken, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Zowel binnen als buiten de hogeschool werk je samen met de medestudenten, docenten en onderzoekers. Je leert door te doen en te reflecteren.

Lees meer over ons onderwijssysteem

Internationale mogelijkheden

Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.

Meer over onze internationale mogelijkheden

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Onderwijscatalogus

De onderwijscatalogus bevat gedetailleerde informatie over de inhoud van deze opleiding. Zo kun je opleidingen vergelijken en weet je welke onderdelen aan bod komen.

Maritiem Instituut Willem Barentsz

Deze opleiding is onderdeel van Maritiem Instituut Willem Barentsz.

Afbeelding
Logo MIWB

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!