Master Leraar Duits

M Leraar Duits, Master, deeltijd

Ben je tweedegraads docent Duits en wil je doorgroeien naar een eerstegraads bevoegdheid? Wil jij leren hoe je jouw enthousiasme over de Duitse taal zo effectief mogelijk kunt overbrengen op je leerlingen? Dan is de masteropleiding Leraar Duits van NHL Stenden jouw studie!

 • Deze master scoort hoog op de Nationale Studentenenquête
 • Leer hoe je lessen ontwerpt
 • Je werkt in kleine groepen

Wat staat je te wachten?

De Master Leraar Duits is een flexibele deeltijdopleiding en dat betekent dat je het programma kunt afstemmen op jouw persoonlijke situatie. Je bouwt verder op wat je al weet en kunt: zo ga je de diepte in met onderwerpen als literatuur, grammatica en (cultuur)geschiedenis en ontwikkel je jouw onderzoekend vermogen. Daarnaast leer je hoe je de lesstof het beste samenstelt voor je leerlingen. De theorie hierover kun je direct toepassen in de praktijk. Zo ben jij straks een expert in jouw schoolvak!

Studiekenmerken

Diploma

 • Master of Education

Start studie

 • Februari
 • September
 • November

Locatie

 • Groningen

Taal

 • Nederlands

Studieduur

Flexibel

Studie dagen

De lesdag is woensdag. De lessen zijn van 13.45 tot 20.30 uur.

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Jouw loopbaan

Met deze eerstegraads lerarenopleiding verbeter je jouw carrièremogelijkheden. Na afronding van de master ben je bevoegd om in de bovenbouw van havo en vwo en het voortgezet volwassenenonderwijs les te geven. Ook ben je volledig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen het vak en de vakdidactiek en kun je hier zelf een bijdrage aan leveren.

m_dt_leraar_duits_sfeer

Toelatingseisen

Om aan de master Leraar Duits te kunnen beginnen heb je een diploma nodig van de bacheloropleiding Leraar Duits. Heb je een universitaire bachelor of master en meerdere jaren werkervaring in het onderwijs? Dan kun je deze opleiding mogelijk ook volgen. Informeer hiernaar bij de contactpersoon van de opleiding.

Leren op de werkplek

Leren op een werkplek is een essentieel onderdeel van de master Leraar Duits. Werk je al als docent in de bovenbouw havo/vwo of vavo? Dan kan jouw dagelijkse praktijk als uitgangspunt fungeren voor de verschillende onderdelen van de opleiding. Ben je tweedegraadsdocent en werk je in de onderbouw, dan is het bijna altijd mogelijk om op je eigen school opdrachten en onderzoek uit te voeren in de bovenbouw havo/vwo.

Werk je niet in het onderwijs? Zoek dan op korte termijn een baan als leraar, zodat je tijdens de opleiding de opdrachten in de beroepspraktijk kunt uitvoeren.

Tijdens het eerste studiejaar is het niet verplicht om in het eerstegraadsgebied te werken. Er wordt wel verwacht dat je tijdens de gehele studie minimaal 60 klokuren lesgeeft in het eerstegraadsgebied

Studieopbouw

Het onderwijsprogramma bestaat uit 6 modules van elk 15 EC’s ( studiepunten) die vaak onderverdeeld zijn in kleinere eenheden. Vier van deze modules zijn gericht op de vakinhoudelijke en vakdidactische bekwaamheid. Denk hierbij aan thema’s als taalkunde, literatuur, Landeskunde en vakdidactiek. Verder houd je je in 1 module bezig met professionalisering en is 1 module gericht op het ontwikkelen van onderzoekend vermogen als leraar.

Vakinhoudelijke modules

Tijdens het vakdeel van deze masteropleiding worden de volgende modules behandeld:

 • Sprachgeschichte
 • Moderne Linguistik
 • Epik
 • Lyrik
 • Drama
 • Film
 • Morderne landeskunde
 • Historische Landeskunde 
 • Lehr-/Lernforschung 

Verder is er aandacht voor het vergroten van de taalvaardigheid Duits. Je legt een C2-examen Duits af bij het Goethe-Instituut. In het eerste studiejaar wordt er een zelfstudiemodule Grammatik und Orthographie aangeboden met daarbij een aantal ondersteunende colleges. Je gaat ook naar het Begegnungsseminar in Oldenburg.

Bij Duits is de vakdidactiek in alle modules geïntegreerd. Er wordt dus zowel aandacht besteed aan de inhoud van het vakdomein als aan 1 van de vaardigheden schrijven, lezen, spreken of luisteren. Je werkt zo aan je eigen taalverwerving, maar je leert de gebruikte methodiek ook in je lessen toepassen.

Tijdens deze module werk je in een breder perspectief aan je ontwikkeling als docent. Je volgt het vak ‘Pedagogiek in de bovenbouw’ en maakt verder een keuze uit vakken als ‘Toetsen en beoordelen’, ‘Vakverdieping’, ‘Differentiëren en online arrangeren’.

Je voert een didactisch ontwerponderzoek uit. Dit onderzoek is geen doel op zich, maar een middel om je beroepstaken op masterniveau uit te kunnen voeren. Je doet bruikbare kennis op die jouw eigen professionele handelen en dat van je collega’s kan beïnvloeden.

Werk en studie combineren

Bij de deeltijdmaster Leraar Duits zorg je voor een optimale balans tussen studie, werk en privé. Werk aan praktijkgerichte opdrachten en leer van docenten, coaches, experts uit het werkveld en studiegenoten. De opgedane kennis en vaardigheden pas je direct toe in de praktijk. Dat is pas winst!

Blended learning

Bij flexibel onderwijs kun je op verschillende manieren leren:

 • Werkplekleren: Je werkt zo veel mogelijk op je eigen werkplek aan studieopdrachten en brengt nieuwe kennis direct in de praktijk.
 • Face to face: Je volgt lessen en trainingen. Ook werk je samen met je medestudenten aan praktijkgerichte opdrachten.
 • Online learning: In een digitale leeromgeving kun je lessen voorbereiden, onderwijs volgen en met andere studenten samenwerken aan opdrachten. Via een dashboard kun je je studie plannen en je vorderingen volgen.

Deze combinatie van leermethodes noemen we blended learning. Zo haal je het beste uit drie werelden.

Specialisaties

Onderwijsconcept

Met een flexibele deeltijdopleiding geef je zelf richting aan jouw studie: jij staat aan het roer! Dit betekent dat je zelf de koers, de snelheid, de tijdsduur en je eindbestemming bepaalt.

Zo ziet flexibel onderwijs eruit

 • Bepaal samen met je studiecoach jouw leerroute.
 • Volg de opleiding in je eigen tempo.
 • Studeer op verschillende manieren: face to face, via online learning én op je eigen werkplek.
 • Per module van 15 EC’s (studiepunten) krijg je een certificaat. Heb je alle certificaten? Dan behaal jij je master degree!

Vrijheid in deeltijd

Het onderwijsprogramma is opgebouwd uit 6 modules. Elke module omvat 15 EC’s (studiepunten) en kan onderverdeeld zijn in kleinere eenheden. In totaal moet je 90 EC’s halen voor een diploma. Je kunt zelf voor een deel de volgorde van de modules bepalen en in meerdere modules tegelijk werken. We stellen vast wat jij al kunt en weet. Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Zo richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.

Studiecoach

Bij het flexibele deeltijdonderwijs van NHL Stenden krijg je goede begeleiding. Tijdens de hele studie word je begeleid door een coach. Samen stellen jullie een leerplan op.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Master Leraar Duits het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.