Ocean Technology
Maritiem Instituut Willem Barentsz

Jouw toekomst na afronding van Ocean Technology

Je wordt opgeleid tot hydrograaf (hydrographic surveyor). Als hydrograaf krijg je uiteenlopende opdrachten. Je bereidt projecten voor, installeert en test de apparatuur aan boord van een meetvaartuig, je voert meetwerkzaamheden uit en verwerkt deze gegevens tot kaarten en rapportages. Een hydrograaf begint met het maken van een dieptekaart. Aan de hand daarvan wordt gekeken of er gebaggerd moet worden of juist zand opgespoten. Tussentijds moeten er regelmatig nieuwe metingen worden uitgevoerd om te kijken of het werk volgens plan verloopt.

Afbeelding
sfeerfoto stuur terschelling

Dit kun je worden

  • Hydrograaf (hydrographic surveyor)
  • Geoinformatie specialist of adviseur
  • Technicus of progammeur hydrografische meetsystemen

CAT A Certificering

Als je je diploma gehaald hebt, ontvang je ook een internationaal erkende aantekening waarin staat dat je een hydrografie opleiding op het hoogste internationale niveau (IHO Cat A) hebt gevolgd. Deze aantekening is in veel landen een voorwaarde om je functie als hydrograaf uit te oefenen. Ocean Technology is de enige opleiding in Nederland die op het hoogste internationale hydrografische niveau (Cat A) is gecertificeerd.

Waar kun je gaan werken?

Eenmaal afgestudeerd kun je bij vele bedrijven en instellingen terecht zoals:

  • Waterbouwbedrijven die vaarwegen uitdiepen, landaanwinningen maken of windmolens plaatsen.
  • Offshorebedrijven die olie en gas opsporen zoals van Oord en Boskalis, of die offshore installaties maken of pijpleidingen en kabels installeren zoals Allseas en Heerema.
  • Surveybedrijven zoals Deep en Fugro.
  • Overheidsinstellingen zoals Rijkswaterstaat en de Dienst der Hydrografie van de Marine die verantwoordelijk zijn voor de zeekaarten en het beheer van de Nederlandse wateren.
  • Waterschappen, verantwoordelijk voor de binnenwateren en waterkeringen.

Hoeveel kans heb je op een baan?

Er zijn veel te weinig hydrografen die afstuderen op hbo-niveau (Cat A). Na je afstuderen kun je daarom snel aan het werk: hydrografen zijn namelijk schaars én gewild! Als hydrograaf kun je wereldwijd terecht met je Cat A aantekening én krijg je goed betaald.

Aansluitende masteropleiding

Ben je nog niet uitgestudeerd en wil je je verder verdiepen in het vakgebied? Kies dan voor een masteropleiding. Bij ons kun je de masteropleiding Maritime Innovations volgen. Hier leer je alles over het bedenken en uitvoeren van maritieme innovaties. Ook kun je bijvoorbeeld Geomatics studeren in Delft, Hydrography in Engeland, Duitsland of Canada of Oceanografie of GIMA/Geo-informatie in Utrecht.

Afbeelding
Studiekeuze123

Studie in cijfers

Ontdek en vergelijk de opleiding Ocean Technology op studiekeuze123.nl en kies je opleiding!

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!