
Heb jij iets met water en de maritieme wereld? Vind je het leuk om berekeningen te maken en deze uitkomsten toe te passen? Voel je niets voor een kantoorbaan, maar wil je later juist een afwisselende (internationale) baan waarbij je regelmatig buiten bent en op verschillende plekken werkt? Dan is Ocean Technology (hydrografie) jouw opleiding!
Topopleiding volgens Keuzegids Hbo 2021, 2018 en 2016.
Havens aanleggen, vaargeulen baggeren, windmolens of olieplatformen bouwen op zee, of kabels aanleggen op de zeebodem. Deze projecten kunnen niet van start gaan zonder van tevoren onderzoek te doen naar de zeebodem. Deze moet natuurlijk wel geschikt zijn om iets op te bouwen. Het onderzoek naar die bodem wordt verricht door hydrografen. Zij voeren bijvoorbeeld dieptemetingen op zee uit en brengen de structuur van de zeebodem en de beweging van het water in kaart. Als hydrograaf krijg je uiteenlopende opdrachten. Je bereidt projecten voor, installeert de apparatuur aan boord van het meetvaartuig, voert metingen uit en je analyseert en verwerkt de gegevens tot kaarten en rapportages. Je werk is van groot belang voor baggeraars, overheden en offshorebedrijven, omdat dit bepaalt of zij hun werk uit kunnen voeren. Daarnaast draagt de hydrograaf ook steeds vaker bij aan een duurzame en veilige wereld door de installatie van windmolens of het opsporen van plastics en explosieven.
De opleiding Ocean Technology valt onder het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB), onderdeel van NHL Stenden Hogeschool. Het instituut heeft twee locaties; Terschelling en Leeuwarden. Als je de studie Ocean Technology volgt, woon en studeer je op Terschelling. Het MIWB bestaat al meer dan 140 jaar en is één van de beste maritieme instituten in Nederland. Het heeft een uniek simulatorcentrum, eigen opleidingsschepen, goede practicumlokalen en werkplaatsen, een restaurant en een wooncampus vlakbij de school. De campus en het schoolgebouw zijn in 2018-2019 volledig gerenoveerd, dus alles is gloednieuw! Wil je meer weten over het MIWB? Kijk dan hier.
Je wordt opgeleid tot hydrograaf (hydrographic surveyor). Als hydrograaf krijg je uiteenlopende opdrachten. Je bereidt projecten voor, installeert en test de apparatuur aan boord van een meetvaartuig, je voert meetwerkzaamheden uit en verwerkt deze gegevens tot kaarten en rapportages. Een hydrograaf begint met het maken van een dieptekaart. Aan de hand daarvan wordt gekeken of er gebaggerd moet worden of juist zand opgespoten. Tussentijds moeten er regelmatig nieuwe metingen worden uitgevoerd om te kijken of het werk volgens plan verloopt.
Een paar opdrachten waarin hydrografen een belangrijke rol spelen:
Eenmaal afgestudeerd kun je bij vele bedrijven en instellingen terecht zoals:
Er zijn veel te weinig hydrografen die afstuderen op hbo-niveau (Cat A). Na je afstuderen kun je daarom snel aan het werk: hydrografen zijn namelijk schaars én gewild! Als hydrograaf kun je wereldwijd terecht met je Cat A aantekening én krijg je goed betaald.
Voor de opleiding Ocean Technology heb je één van de volgende diploma’s nodig:
Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.
“Ocean Technology is gelukkig geen studie waarbij je alleen in de schoolbanken zit”
Ben jij nog niet uitgestudeerd en wil je je verder verdiepen in het vakgebied? Kies dan voor een masteropleiding. Je kunt bijvoorbeeld Geomatics studeren in Delft, Hydrography in Engeland, Duitsland of Canada of Oceanografie of GIMA/Geo-informatie in Utrecht.
In het derde en vierde jaar van je opleiding loop je 100 dagen stage. Je kiest zelf bij welk bedrijf je dat doet. Tijdens je studie maak je kennis met de verschillende beroepssectoren, zodat je kunt ontdekken waar jouw interesse ligt. Ga je praktijkervaring opdoen bij Boskalis, Deep, Allseas, Fugro, Van Oord of bij Rijkswaterstaat?
Veel stages zijn in het buitenland: een mooie kans om bijvoorbeeld een tijdje in Hong Kong, San Francisco, Singapore of Oman te wonen! Maar je kunt natuurlijk ook gewoon in Nederland stage lopen.
Ocean Technology is een praktische studie die veel discipline vraagt. Een belangrijk onderdeel van de studie zijn de projecten waarin je hydrografische vakkennis opdoet. Teamwork is daarbij cruciaal, want ook later tijdens je loopbaan als hydrograaf werk je regelmatig samen.
In het eerste jaar krijg je onder meer les in hydrografische vaardigheden, geodesie en computervaardigheden. Je leert hoe je tekeningen leest en hoe je ze zelf maakt, hoe je dieptemetingen op zee voorbereidt en je krijgt de basis van het navigeren onder de knie. Ook word je getraind in sociale en communicatieve vaardigheden. Een aantal vakken die je krijgt:
Ook leer je over navigatie en hoe je een dieptemeting op zee voorbereidt.
Je doet in jaar 1 ook veel praktijkprojecten.
Je verdiept je verder in hydrografie, maar ook in wiskunde, natuurkunde en milieuwetenschap. Je leert hoe je een vaartocht plant en houdt je bezig met veiligheidsmaatregelen. Je krijgt vakken zoals:
In het tweede jaar, na je propedeuse, verbreed en verdiep je je kennis. Je krijgt vakken zoals plaatsbepalingstechnieken, onderwater-akoestiek maar ook het maken van een meetinstrument of een geodetische rekenmachine.
Je leert dit jaar metingen verrichten met behulp van multibeam echoloding: je meet via meerdere punten de waterbodem met een dieptemeter.
Je gaat een week aan boord van een hydrografisch opnemingsvaartuig: het echte werk om hydrografische kaarten te maken op de Noordzee!
Je bezoekt een hydrografisch congres. Dit congres is vaak in Engeland. Je doet verslag van de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied.
Je doet kennis op over ocean mapping en digital image mapping. Ook verdiep je je verder in hydrografisch datamanagement en oefen je met de multibeam simulator. Je krijgt vakken als:
In het derde jaar breng je een stuk van de Waddenzee in kaart en de scheepswrakken die er liggen. Je gebruikt daarvoor het opleidingsschip en meetapparatuur van het bedrijfsleven. Het plannen, voorbereiden, gegevens verzamelen en verwerken en het schrijven van je surveyrapport (verslag) doe je helemaal zelf en neemt meerdere maanden in beslag.
Je loopt 100 dagen stage. Verder ga je dit jaar aan de slag met een opdracht: je brengt een gedeelte van de Waddenzee in kaart met behulp van moderne meetinstrumenten.
Aan het einde van het derde jaar ga je op zomerkamp. Dit wordt door een aantal bedrijven georganiseerd. Zij laten je kennismaken met de nieuwste technieken die zij in de praktijk gebruiken!
In het vierde jaar kies je de beroepssector waarin je wilt gaan afstuderen. Je volgt colleges en werkt samen met medestudenten aan projecten.
Je volgt een minor van het MIWB, NHL Stenden of een andere hogeschool. Vakken van een MIWB-minor zijn bijvoorbeeld:
Volg je een MIWB minor, dan doe je samen met andere studenten een onderzoeksproject op het gebied van hydrografie, offshore of waterbouw. Een aantal studenten neemt deel aan het internationale onderzoeksproject ‘North Sea Wrecks’ met als doelstelling een veilige Noordzee te maken en te behouden. Daarnaast zijn er ook andere opdrachten vanuit de praktijk beschikbaar voor onderzoek, bijvoorbeeld voor de gemeente Terschelling of een leverancier van apparatuur.
Je kiest een bedrijf waar je wilt stagelopen en formuleert samen met je stagebegeleider en stagebedrijf een onderzoeksopdracht. Je maakt hiervan een onderzoeksverslag dat bijdraagt aan de hydrografische kennis en houdt een professionele presentatie.
Ocean Technology is een praktische studie die veel discipline vraagt. Een belangrijk onderdeel van de studie zijn de projecten waarin je hydrografische vakkennis opdoet. Teamwork is daarbij cruciaal, want ook later tijdens je loopbaan als hydrograaf werk je regelmatig samen.
In het eerste jaar bezoek je een surveyschip in de Nederlandse havens. Hierdoor krijg je een goed beeld van hoe ze eruit zien, met welke apparatuur hydrografen werken en wat de sfeer aan boord is. Tijdens de excursie kun je al je vragen stellen aan de bemanning. Het bezoek leg je vast in een fotoreportage.
Het hydrografisch hoofdproces gaat over het binnenhalen van een contract tot het afronden van de rapportage.
Je verricht metingen en maakt een dieptekaart van de baai van Terschelling. Ook maak je een topografische kaart van West-Terschelling, met name de kustlijn waarbij je rekening houdt met de invloed van het getij.
Met een zelf opgestelde getijmeter maak je een getijvoorspelling. Natuurlijk kijk je of je voorspelling klopt met de werkelijkheid.
Je leert op een bepaalde manier metingen te verrichten. Een echolood is een dieptemeter. Een multibeam meet via meerdere punten de waterbodem.
Je speelt de rol van opdrachtgever en bedenkt een reëel project. Collega-studenten, de surveybedrijven, voorzien het project van een technisch haalbaar uitvoeringsplan en geven een offerte af. De financiële aanbiedingen komen bij jouw groepje binnen. Als opdrachtgever evalueer jij de offertes en wijs je het winnende surveybedrijf aan.
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.
Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.