
Studieopbouw Ocean Technology
Ocean Technology is een praktische studie. Iedere week ben je minimaal 4 á 5 uren bezig met het uitvoeren van metingen. Dit zet je in je ‘takenboek’ om zo je ontwikkeling als hydrograaf bij te houden. Belangrijke onderdelen van de studie zijn de projecten waarin je hydrografische vakkennis opdoet. Teamwork is hierbij cruciaal, want ook later tijdens je werk moet je veel samenwerken.

Vakken
In het eerste jaar krijg je het volledige overzicht van het hydrografische werkproces. Je krijgt onder meer les in hydrografische vaardigheden, geodesie en computervaardigheden. Je leert hoe je tekeningen leest en hoe je ze zelf maakt, hoe je dieptemetingen op zee voorbereidt en je krijgt de basis van het navigeren onder de knie. Ook word je getraind in sociale en communicatieve vaardigheden. Een aantal vakken die je krijgt:
- Mathematics
- Physics
- Tides, waves and currents
- Hydrography
- Geodesy
- Operational skills
- Manoeuvring Basics
- Data acquisition and processing
- Electrical systems
Ook leer je over navigatie en hoe je een dieptemeting op zee voorbereidt.
Projecten
Je doet in jaar 1 ook veel praktijkprojecten.
- Je bezoekt een aantal surveyschepen in de Nederlandse havens. Hierdoor krijg je een goed beeld van hoe ze er uit zien, met welke apparatuur hydrografen werken en wat de sfeer aan boord is. Tijdens de excursie kun je al je vragen stellen aan de bemanning. Het bezoek leg je vast in een fotoreportage.
- Je voert metingen uit in de zee rondom Terschelling.
- Je maakt een topografische kaart van West-Terschelling met GPS.
- Je maakt een GIS kaart van een survey.
- Je voert een waterpassing uit van het MIWB naar de haven van Terschelling.
- Het inmeten van de toren van het MIWB met landmeetkundige apparatuur.
Vakken
In het tweede jaar, na je propedeuse, verbreed en verdiep je je kennis. Je krijgt vakken zoals plaatsbepalingstechnieken, onderwater-akoestiek maar ook het maken van een meetinstrument of een geodetische rekenmachine.
Je verdiept je ook verder in wiskunde, natuurkunde en milieuwetenschap. Je leert hoe je een vaartocht plant en houdt je bezig met veiligheidsmaatregelen. Je krijgt vakken zoals:
- Statistics
- Geodesy
- Legal aspects
- Environmental science
- Plan a voyage
- Underwater acoustics
Projecten en praktijk
Multibeam echoloding
Je leert dit jaar metingen verrichten met behulp van multibeam echoloding: je meet via meerdere punten de waterbodem met een dieptemeter.
Aan boord van een meetvaartuig van de Koninklijke Marine of Rijkswaterstaat
Je gaat een week aan boord van een hydrografisch opnemingsvaartuig: het echte werk om hydrografische kaarten te maken op de Noordzee!
Hydrografisch congres
Je bezoekt een internationaal hydrografisch congres. Dit congres is ergens in West-Europa. Je doet verslag van de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied.
Vaardigheidstrainingen
- Hydrographic Skills
- ICT: Python en databases
- Safety
- Maritieme Communicatie
- Hydrografische software (Qinsy)
Vakken
Je doet kennis op over ocean mapping en digital image mapping. Ook verdiep je je verder in hydrografisch datamanagement en oefen je met de multibeam simulator. Je krijgt vakken als:
- Data processing
- Geavanceerde plaatsbepalingstechnieken
- Geofysica, geologie en geotechniek
- Multibeam simulator
- Hydrographic data management
Projecten
Waddenzee in kaart
In het derde jaar breng je een stuk van de Waddenzee in kaart en de scheepswrakken die er liggen. Je gebruikt daarvoor het opleidingsschip en meetapparatuur van het bedrijfsleven. Het plannen, voorbereiden, gegevens verzamelen en verwerken en het schrijven van je surveyrapport (verslag) doe je helemaal zelf en neemt meerdere maanden in beslag.
Stage
In het derde jaar van je opleiding loop je 100 dagen stage bij bedrijven als Deep, Boskalis, Van Oord, Fugro, Allseas of Rijkswaterstaat. Hiermee doe je veel praktijkervaring op. Veel projecten van deze bedrijven vinden plaats in het buitenland. Studenten van Ocean Technology zijn tijdens hun stage en daarna overal ter wereld te vinden. Maar natuurlijk kun je ook gewoon in Nederland stage lopen en werken.
Zomerkamp
Aan het einde van het derde jaar ga je op zomerkamp. Dit wordt door een aantal bedrijven georganiseerd. Zij laten je kennismaken met de nieuwste technieken die zij in de praktijk gebruiken!
In het vierde jaar kies je de beroepssector waarin je wilt gaan afstuderen. Je volgt colleges en werkt samen met medestudenten aan projecten.
Minors
Je volgt een minor van het MIWB, NHL Stenden of een andere hogeschool. Vakken van een MIWB-minor zijn bijvoorbeeld:
- Survey management
- Survey for dredging and offshore
- Dredge operations
- Port development project
- Offshore operations
- Subsea operations
- Dynamic positioning
Minoropdracht
In het vierde jaar volg je een minor. Je kunt kiezen voor een minor van het MIWB, maar ook van andere studies van NHL Stenden of zelfs van andere hogescholen.
Als je kiest voor een minor van het MIWB, kun je bijvoorbeeld meewerken aan het ‘North Sea Wrecks project’. Dit is een internationaal onderzoeksproject naar wrakken op de Noordzee. Het MIWB doet hier samen met instituten uit andere Europese landen aan mee. We kijken naar de gevaren van de wrakken en specifiek de gevaren van de munitie die nog aan boord kan liggen.
Afstudeeronderzoek
Je doet 100 dagen praktijkonderzoek bij een bedrijf van jouw keuze. Samen met het stagebedrijf stel je een onderzoeksopdracht op en werk je die uit. Je maakt een onderzoeksverslag dat bijdraagt aan de hydrografische kennis en houdt hiervan een presentatie.
Onderwijscatalogus
Design Based Education
De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.
Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.
Internationale mogelijkheden
Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.
X-Honours
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Vakkennis opdoen
Ocean Technology is een praktische studie die veel discipline vraagt. Een belangrijk onderdeel van de studie zijn de projecten waarin je hydrografische vakkennis opdoet. Teamwork is daarbij cruciaal, want ook later tijdens je loopbaan als hydrograaf werk je regelmatig samen.
Excursie surveyschepen
Hydrografisch hoofdproces
Aan boord van een meetvaartuig van de Koninklijke Marine of Rijkswaterstaat
Kaarten maken
Waddenzee in kaart
Getijvoorspelling maken
Multibeam echoloding
Tenderspel
Maritiem Instituut Willem Barentsz
Deze opleiding is onderdeel van Maritiem Instituut Willem Barentsz.
