
Zijn water, schepen en varen jouw passie? Heb jij geen 9 tot 5-mentaliteit, maar wel een groot verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen? Wil je graag veel van de wereld zien en later een avontuurlijke en afwisselende (internationale) baan? Dan is de opleiding Maritiem Officier echt iets voor jou!
Als Maritiem Officier (Marof) is het straks jouw verantwoordelijkheid dat je schip met zijn lading en bemanning veilig en snel op de plaats van bestemming komt. Dit kan een cruiseschip zijn, maar bijvoorbeeld ook een container- of offshore schip. Tijdens je studie leer je de maritieme vaardigheden die je daarvoor nodig hebt. Hoe zet je bijvoorbeeld een koers uit? En hoe repareer je de motoren? Op moderne schepen regelt de Marof alles. Vanaf de brug beheers je de machinekamer, je bepaalt de koers en houdt contact met de wal en andere schepen. Super afwisselend!
De opleiding Maritiem Officier valt onder het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB), onderdeel van NHL Stenden Hogeschool. Het instituut heeft twee locaties; Terschelling en Leeuwarden. Als je de studie Maritiem Officier volgt, woon en studeer je op Terschelling. Het MIWB bestaat al meer dan 140 jaar en is één van de beste maritieme instituten in Nederland. Het heeft een uniek simulatorcentrum, eigen opleidingsschepen, goede practicumlokalen en werkplaatsen, een restaurant en een wooncampus vlakbij school. De campus en het schoolgebouw zijn in 2018-2019 volledig gerenoveerd, dus alles is gloednieuw! Wil je meer weten over het MIWB? Kijk dan hier!
Na je studie kun je als wachtstuurman of scheepswerktuigkundige gaan werken op de grote vaart, containerschepen, zeesleepvaart, tankvaart en cruiseschepen. Maar je kunt ook terecht bij het loodswezen, de kustwacht, de offshore of de natte waterbouw, bijvoorbeeld als technisch inspecteur. Met je diploma op zak heb je prima carrièremogelijkheden én krijg je goed betaald.
Voor de opleiding Maritiem Officier heb je één van de volgende diploma’s nodig:
Om toegelaten te worden tot de opleiding Maritiem Officier moet je van tevoren een medische keuring ondergaan. Dit is een verplichte keuring om aan te tonen dat je geschikt bent voor de uitoefening van het zeevarende beroep. Je ogen en oren moeten bijvoorbeeld in orde zijn, anders krijg je geen vaarbevoegdheid én mag je je stages niet doen. De medische keuring kun je laten doen bij een gecertificeerde keuringsarts. Kijk voor adressen van keuringsartsen in Nederland hier. Je kunt ons een kopie van je ‘geneeskundige verklaring zeevaart’ toesturen.
Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.
Wil jij wat meer te weten komen over deze opleiding en hoe het is om de studeren aan NHL Stenden Hogeschool. Lees de ervaringen van onze studenten om een goed beeld te krijgen van de opleiding.
“Tijdens de les kijk je uit op het water”
In zowel het derde als vierde jaar van je opleiding vaar je zo’n 150 tot 180 dagen: vijf maanden op een zeeschip! Tijdens je stage draai je volledig mee op de brug, aan dek en in de machinekamer. Je bent betrokken bij navigatie, voortstuwing, ladingbehandeling en het onderhoud van het schip. Naast de praktische werkzaamheden werk je ook aan je stageopdracht. Je kunt stagelopen op een passagiersschip of een koopvaardijschip, maar bijvoorbeeld ook op een sleepboot, een cruiseschip of een offshoreschip. Je solliciteert zelf bij bedrijven voor een stageplek, maar het MIWB kan daarbij ondersteunen. We hebben namelijk goede contacten met het bedrijfsleven. Ieder jaar organiseren we een ‘bedrijvendag’ op school waar veel stagebedrijven aanwezig zijn. Hier kun je alvast informeren naar de mogelijkheden en kijken welke bedrijven je aanspreken.
Veel stages vinden plaats in het buitenland. Je krijgt de kans om landen en steden te zien waar anderen alleen van kunnen dromen. Hong Kong, New York, San Francisco, Singapore, Sydney, Mexico en Dubai: een stage in het buitenland is een ervaring om nooit te vergeten! Je kunt er ook voor kiezen om een minor in het buitenland te volgen.
Tijdens je studie leer je een hoeveelheid aan maritieme vaardigheden, zoals: hoe zet je een koers uit? Of hoe voer je reparaties aan de motoren uit? Vanaf de brug beheers je de machinekamer, je zet de koers uit en houdt contact met de wal en andere schepen. Na je stage in het derde jaar kies je voor één afstudeerrichting: wachtstuurman (Nautical Officer) of scheepswerktuigkundige (Engineer Officer).
Een stuurman zorgt voor de navigatie, de communicatie en de belading van het schip. Hij zorgt ervoor dat het schip veilig op de plaats van bestemming komt.
Een scheepswerktuigkundige is de technisch officier aan boord van schepen en is verantwoordelijk voor (een deel van) de machinekamer, controle, onderhoud en reparatie van motoren. Kortom: voor de elektrische en technische installaties aan boord van een schip.
Je krijgt in het eerste jaar vakken als:
In het eerste jaar krijg je verschillende praktijklessen, zoals:
Met een opleidingsschip maak je tochten op de Waddenzee. Zo leer je de theorie over navigatie en voortstuwing in de praktijk toepassen!
Je krijgt vakken als:
Veiligheid is belangrijk aan boord, dus besteden we daar ruimschoots aandacht aan tijdens de opleiding. Je leert dit jaar tijdens Basic Training hoe je een brand blust, hoe je het schip veilig kunt verlaten in geval van nood en hoe je kunt overleven in een reddingsvlot. Ook volg je een Medical First Aid training.
Je haalt je MARCOM-B certificaat, zodat je maritieme radiozendapparatuur kunt bedienen. Contact met de wal via de satelliet is belangrijk voor zakelijke en privé-communicatie, maar ook voor de veiligheid van het schip en opvarenden.
Je oefent in het hypermoderne simulatorcentrum. Deze oefeningen zijn zo waarheidsgetrouw, dat je je op een echt schip waant. Als je deze training goed hebt afgerond, krijg je vaartijdverkorting voor je stage op zee.
In jaar drie, na je eerste stage, ga je je afstudeerrichting kiezen. De opleiding Maritiem Officier heeft twee afstudeerrichtingen: nautisch en technisch. Kies je voor de richting nautisch, dan krijg je een vaarbevoegdheid als wachtstuurman (Nautical Officer). Met de afstudeerrichting technisch kun je als scheepswerktuigkundige (Engineer Officer) aan de slag.
Dit jaar ga je 150 tot 180 dagen varen. Afhankelijk van jouw interesses kun je bijvoorbeeld stagelopen op een koopvaardijschip, op een grote sleephopperzuiger, een cruiseschip of een offshore schip. Je stage is altijd internationaal. Je wordt immers opgeleid voor de zeevaart. Je solliciteert zelf voor een stageplek, maar het MIWB heeft goede contacten met het maritieme bedrijfsleven. Als je hulp nodig hebt om een geschikte stage te vinden, ondersteunen wij je. Jaarlijks organiseert het MIWB een bedrijvendag, waarbij bijna alle mogelijke stagebedrijven zichzelf promoten voor jouw stageperiode.
Afhankelijk van je gekozen afstudeerrichting krijg je vakken als:
Nautisch
Technisch
Je volgt de volgende trainingen:
Je volgt een minor van het MIWB, NHL Stenden of een andere hogeschool in binnen- of buitenland. MIWB minors zijn bijvoorbeeld:
Ook in het vierde jaar oefen je weer in het simulatorcentrum en doe je een eindtoets op de fullmission shipsimulator.
Tijdens je afstudeerstage werk je aan een afstudeeropdracht. Het onderwerp bepaal je in overleg met je afstudeerbegeleider en de rederij waar je stageloopt. Dit kan in het verlengde liggen van de door jou gekozen minor of wellicht in opdracht van de rederij.
Tijdens de opleiding Maritiem Officier staat de praktijk centraal. Daarom doe je verschillende trainingen en praktijkprojecten en werk je in een modern simulatorcentrum.
Voordat je op stage gaat krijg je een verplichte training over veiligheid aan boord van een schip, waardoor je je bewust bent van het belang van veiligheid.
Je haalt je MARCOM-B certificaat. Communicatie met de wal via de satelliet is niet alleen belangrijk voor communicatie voor het bedrijf en privé, maar ook voor de veiligheid van het schip en opvarenden.
Naast de Basic Training krijgt je een Medical First Aid training en de brandpreventietraining Advanced Fire Fighting.
Het simulatorcentrum van het MIWB heeft de meest moderne simulatoren waarmee een volledig schip nagebootst kan worden. Alle zeevaartscholen in Nederland maken er gebruik van.
Brugsimulatoren
Op een brugsimulator leer je echt varen. Je hoort het geluid van machines en je kijkt uit op een levensechte haven ergens op de wereld. Het is jouw taak om het schip veilig de haven binnen te loodsen. Je oefent dit met medestudenten. Iedereen heeft een aparte taak. Goede communicatie en samenwerking is hierin heel belangrijk. Ondertussen kan de docent het je knap lastig maken. Bijvoorbeeld omdat hij de mistknop omdraait waardoor je niks meer ziet. Of er verschijnt opeens een onbekend object aan de horizon… Een betere voorbereiding op de praktijk kun je niet krijgen! 
Machinekamersimulator en ladingbehandeling
Op de machinekamersimulator leer je hoe je de machines moet controleren en onderhouden, zoals de motoren van een schip. Het is belangrijk om het schip zo kostenefficiënt mogelijk te laten varen. Bij ladingbehandeling leer je bijvoorbeeld hoe je olie moet laden zonder dat het schip breekt en hoe je kunt voorkomen dat er aan boord van een tanker explosies plaatsvinden. Het milieu speelt hierbij een belangrijke rol.
Onze alumnus Sanne Zwaan onderzocht tijdens zijn stage bij het bedrijf eConowind de werking van een apparaat dat schepen brandstof laat besparen. Hij leverde hiermee een bijdrage aan innovatie en duurzaamheid in de praktijk. Inmiddels is Sanne afgestudeerd en werkt hij bij eConowind.
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
In de Keuzegids Hbo 2018 krijgt deze opleiding een oordeel van ++ of +++ in de tabel "ranglijst". Dit geldt bij een totaalscore vanaf 76 punten. Daarmee behoort de opleiding tot de beste van Nederland.
De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.
Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.