Maritiem Officier
Maritiem Instituut Willem Barentsz

Praktische zaken Maritiem Officier

Bekijk hieronder welke eisen er komen kijken voor de toelating tot de hbo Maritiem Officier.

Afbeelding
sfeerfoto stuur terschelling

Toelatingseisen 

Om toegelaten te worden tot de opleiding Bachelor Maritiem Officier heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

Medische keuring

Om toegelaten te worden tot de opleiding Maritiem Officier moet je van tevoren een medische keuring ondergaan. Dit is een verplichte keuring om aan te tonen dat je geschikt bent voor de uitoefening van het zeevarende beroep. Je ogen en oren moeten bijvoorbeeld in orde zijn, anders krijg je geen vaarbevoegdheid én mag je je stages niet doen. De medische keuring kun je laten doen bij een gecertificeerde keuringsarts. Kijk voor adressen van keuringsartsen in Nederland hier. Je kunt ons een kopie van je ‘geneeskundige verklaring zeevaart’ toesturen.

Inschrijven en praktische zaken

Met een inschrijving zet je de eerste stap richting jouw studie bij Maritiem Instituut Willem Barentsz van NHL Stenden Hogeschool. Heb jij jouw studie gevonden? Regel dan direct je inschrijving via Studielink. We vertellen je graag meer over de stappen die je hiervoor moet nemen en informeren je over een aantal praktische zaken.

Meer informatie

Kosten

Als student betaal je elk jaar collegegeld. Hoeveel collegegeld je betaalt hangt af van een aantal factoren, zoals je nationaliteit en je al behaalde diploma’s in het hoger onderwijs. Lees hier meer over de collegegelden en de hoogte daarvan.  

Als student betaal je elk jaar collegegeld. Hoeveel collegegeld hangt af van een aantal factoren zoals je nationaliteit en je al behaalde diploma’s in het hoger onderwijs. In de meeste gevallen ligt het collegegeld rond de € 2.000,- per jaar. Meer info over het collegegeld vind je hier.

Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor boeken, readers en excursies. Voor de opleiding Maritiem Officier zijn er aanvullende kosten voor laptop, safety trainingen en uniform. Je uniform wordt op maat gemaakt en bestaat uit een pak, overhemden, schoenen, stropdas, winterjack, sokken, werklaarzen, overal en pet. Het uniform kost ongeveer € 1.000,-.

In sommige gevallen betaal je het instellingscollegegeld. Dit hangt af van een aantal factoren, zoals je nationaliteit en je al behaalde diploma’s in het hoger onderwijs. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld.

Studiefonds

Als enige zeevaartschool kent het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) een eigen studiefonds. De doelstelling van dit fonds is het financieel aantrekkelijk te maken om op Terschelling te gaan studeren. Het fonds maakt het mogelijk om een deel van de kosten van het studeren (de maaltijden in het restaurant, boeken en ander studiemateriaal en de verplichte veiligheidstrainingen) gelijkmatig te verdelen over de vier studiejaren. Neem voor meer informatie contact op via miwb@nhlstenden.com.

Wettelijk collegegeld 2023/2024 € 2.314
Instellingscollegegeld 2023/2024 € 8.895
Wettelijk collegegeld 2024/2025 € 2.530
Instellingscollegegeld 2024/2025 € 9.730
Uniform €1000

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!