Praktische zaken Maritiem Officier

Bekijk hieronder welke eisen er komen kijken voor de toelating tot deze opleiding.

Afbeelding
sfeerfoto stuur terschelling

Toelatingseisen 

Voor de opleiding Maritiem Officier heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

Medische keuring

Om toegelaten te worden tot de opleiding Maritiem Officier moet je van tevoren een medische keuring ondergaan. Dit is een verplichte keuring om aan te tonen dat je geschikt bent voor de uitoefening van het zeevarende beroep. Je ogen en oren moeten bijvoorbeeld in orde zijn, anders krijg je geen vaarbevoegdheid én mag je je stages niet doen. De medische keuring kun je laten doen bij een gecertificeerde keuringsarts. Kijk voor adressen van keuringsartsen in Nederland hier. Je kunt ons een kopie van je ‘geneeskundige verklaring zeevaart’ toesturen.

Kosten

Als student betaal je elk jaar collegegeld. Hoeveel collegegeld hangt af van een aantal factoren zoals je nationaliteit en je al behaalde diploma’s in het hoger onderwijs. In de meeste gevallen ligt het collegegeld rond de € 2.000,- per jaar. 

In sommige gevallen betaal je het instellingscollegegeld. Dit hangt af van een aantal factoren, zoals je nationaliteit en je al behaalde diploma’s in het hoger onderwijs. Lees hier meer over het instellingscollegeld en de hoogte daarvan. 

Als student betaal je elk jaar collegegeld. Hoeveel collegegeld hangt af van een aantal factoren zoals je nationaliteit en je al behaalde diploma’s in het hoger onderwijs. In de meeste gevallen ligt het collegegeld rond de € 2.000,- per jaar. Meer info over het collegegeld vind je hier.

Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor boeken, readers en excursies. Voor de opleiding Maritiem Officier zijn er aanvullende kosten voor laptop, safety trainingen en uniform. Je uniform wordt op maat gemaakt en bestaat uit een pak, overhemden, schoenen, stropdas, winterjack, sokken, werklaarzen, overal en pet. Het uniform kost ongeveer € 1.000,-.

In sommige gevallen betaal je het instellingscollegegeld. Dit hangt af van een aantal factoren, zoals je nationaliteit en je al behaalde diploma’s in het hoger onderwijs. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld.

Studiefonds

Als enige zeevaartschool kent het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) een eigen studiefonds. De doelstelling van dit fonds is het financieel aantrekkelijk te maken om op Terschelling te gaan studeren. Het fonds maakt het mogelijk om een deel van de kosten van het studeren (de maaltijden in het restaurant, boeken en ander studiemateriaal en de verplichte veiligheidstrainingen) gelijkmatig te verdelen over de vier studiejaren. Neem voor meer informatie contact op via miwb@nhlstenden.com.

Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2.143,-
Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1.084,-
Uniform €1000