Studieopbouw Associate degree Sociaal Werk
De studie bestaat uit acht verschillende modulen. In 6 modulen werk je aan vraagstukken vanuit jouw eigen praktijksituatie die bijdragen aan het bevorderen van het welzijn van mensen. In 2 modulen werk je vooral aan jezelf en wie je bent als professional Sociaal Werk.

Het eerste jaar is een basisjaar met brede, algemene thema’s die voor elke sociaal werker van belang zijn. Elk thema duurt 10 weken, waarbij je een mix van theorie en praktijkopdrachten krijgt. Thema’s die in het eerste jaar aan de orde komen zijn:
Module Ik als Professional 1
In het eerste jaar ontdek je hoe belangrijk jouw rol is in het hulpverleningsproces. Je ontwikkelt je tot een reflectieve professional die bewust is van eigen kwaliteiten en handelen. Je onderzoekt wie je bent als professional en wat jou gevormd heeft.
Module Mentaal Welbevinden
In deze module leer je hoe je cliënten ondersteunt bij vragen over kwaliteit van leven, zingeving en mentaal welbevinden. De nadruk ligt op het versterken van hun eigen regie.
Module Multidisciplinair Samenwerken
In deze module leer je hoe je verbindt en samenwerkt met collega’s, andere disciplines, organisaties, vrijwilligers en mantelzorgers (multidisciplinair samenwerken). Vanuit het perspectief van de cliënt draag je bij aan een gezamenlijke aanpak. Reflectie op je eigen manier van samenwerken is hierbij belangrijk.
Module Sociaal Maatschappelijke Participatie
Blijven participeren in de samenleving is belangrijk. In deze module richt je jou op het versterken van participatie. Je helpt cliënten actief te blijven in hun community en betrokken te blijven bij de samenleving.
Aan het einde van het eerste jaar maak je een keuze voor een afstudeerrichting, waarin jij je wilt specialiseren als Sociaal Werker
In het tweede jaar kies je voor een afstudeerrichting.
Forensische Hulpverlening: maak een verschil in de levens van kwetsbare cliënten!
Steeds vaker krijgen daders met psychische problemen, verslaving of een verstandelijke beperking forensische zorg opgelegd. Deze vorm van geestelijke gezondheidszorg is verbonden aan het strafrecht en combineert zorg, behandeling en beveiliging.
In deze richting leer je risicovol gedrag herkennen en begeleiden, met oog voor diversiteit, zoals trauma, gender of culturele achtergrond. Je stelt doelen om herhaling van strafbaar gedrag te voorkomen en adviseert organisaties over effectieve begeleiding. Je volgt de modulen Risicovol Gedrag en Responsief Begeleiden.
Buurtontwikkeling & Netwerken: Jouw kans om gemeenschappen te versterken!
Samenlevingsopbouw staat volop in de belangstelling. Er is grote behoefte aan mensen die vanuit buurten en gemeenschappen werken, zoals opbouwwerkers of woonconsulenten.
In deze richting leer je hoe je bewoners en organisaties verbindt. Je bouwt netwerken, versterkt sociale structuren en werkt samen aan oplossingen vanuit het perspectief van de bewoners. Je herkent kansen en risico’s en stimuleert de ontwikkeling van de buurt. Je volgt de modulen Buurtontwikkeling en Netwerken.
Gezondheid & Gedrag: jouw sleutel tot een gezondere toekomst!
Leefstijl, gezondheid en gezond gedrag zijn belangrijke onderwerpen in onze samenleving.
In deze richting staat de cliënt centraal. Je leert begrijpen wat mensen willen en nodig hebben, en onderzoekt hoe je met goede service en hulp passende zorg biedt. Je richt je op het voorkomen van gezondheidsproblemen. Daarbij spelen moderne hulpmiddelen en technologie een belangrijke rol. Je leert hoe je gezond gedrag kunt stimuleren en hoe technologie daarbij kan helpen. Je volgt de modulen Service en Gezondheid Bevorderen.
In de praktijkcontext van jouw afstudeerrichting volg je daarnaast nog twee modulen:
Module Analyse & Ontwerp
Als sociaal werker en professional op Ad-niveau wordt van je verwacht dat je goed kunt meedenken over oplossingen. In deze module leer je hoe je een praktijkprobleem onderzoekt, verschillende oplossingen bedenkt en test in de praktijk. Op basis van jouw ervaringen maak je een voorstel om het probleem aan te pakken.
Module Ik als Professional 2
In het sociaal domein ben jij de belangrijkste schakel tussen de cliënt en je collega’s. Het is belangrijk dat je goed kunt reflecteren op je eigen manier van werken. In deze module onderzoek je wie je bent als professional, welke rol je hebt binnen je organisatie, welk beleid daarbij hoort en hoe jouw eigen visie daarop aansluit.
Werk en studie combineren
Bij de duale variant combineer je werken en leren op een slimme manier. Je gaat aan de slag met vraagstukken uit je eigen praktijk- en werkomgeving. Zo draag je bij aan het welzijn van mensen in de praktijk. Voor deze variant heb je een arbeidscontract nodig én een goedgekeurde werkplek.
Studiecoach
Bij duaal onderwijs van NHL Stenden krijg je goede studiebegeleiding. Tijdens de hele studie word je begeleid door een studiecoach waarmee je ook samen jouw studievoortgang bespreekt. Iedere module start met een intake om te bepalen wat jij aan het eind laat zien en welke leeractiviteiten je doet op school, thuis of op de werkplek.
Het onderwijsconcept van de opleiding Social Work (Ad) duaal
Design Based Education is het unieke onderwijsconcept van NHL Stenden. Zo ga je aan de slag met real-life vraagstukken, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Zowel binnen als buiten de hogeschool werk je samen met de medestudenten, docenten en onderzoekers. Je leert door te doen en te reflecteren.
Lees meer over ons onderwijssysteem
Internationale mogelijkheden
Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.
X-Honours
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Werkplek
Voor de duale variant heb je een arbeidsovereenkomst van minimaal 16 uur per week nodig. Jij, je werkgever en de school tekenen een overeenkomst. Ook vul je een werkplekscan in. Daarmee toon je aan dat je werkplek geschikt is om de opleiding goed te kunnen volgen en afronden.
Onderwijscatalogus
Is dit de opleiding die je zoekt?
Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!