Afbeelding
Header minormarkt
Afbeelding
Header minormarkt
Minor

Jeugd Social Work

Start in
februari & september
Ec
30 ECTS
Locatie
Leeuwarden

Ben je Social Work student en heb je gekozen of ga je kiezen voor profiel WenS of profiel Zorg, maar wil je óók graag de optie openlaten om na je studie in de jeugdzorg te gaan werken?

Of volg je een aan Social Work verwante studie (bijvoorbeeld Verpleegkunde, OLB, Vaktherapie) en wil je je bekwamen in het werken met gezinnen met complexe opvoed- en opgroeiproblemen? 

Dan is de minor Jeugd SOW een interessante optie. 

Je volgt dan de minor Jeugd SOW samen met Social Work studenten die kiezen voor de profielmodule Jeugd. De profielmodule Jeugd is gericht op meervoudige en complexe problemen in gezinnen en zorgen omtrent veilig opgroeien van kinderen. Het volgen van deze minor kan je kans op het vinden van een baan in het brede domein van Onderwijs, Jeugdwelzijn en Jeugdzorg wellicht vergroten.
Vind je als Social Work student na je afstuderen een baan (of heb je zicht op een baan) waarvoor een SKJ (Stichting Kwaliteitskader Jeugd)-geregistreerd professional wordt gevraagd, dan heb je met deze minor al een mooie hoeveelheid kennis en vaardigheden in je rugzak die hierop aansluiten. Met hulp van je (aanstaande) werkgever, middels een verklaring praktijkprogramma registratie Jeugd en Gezinsprofessionals, is een SKJ-registratie dan binnen overzienbare tijd haalbaar.

Overigens kan het SKJ de regels hieromtrent in de komende jaren nog wijzigen; zie voor de laatste stand van zaken www.skj.nl

Volg je een ándere opleiding dan Social Work, dan biedt deze minor je gelegenheid je kennis en vaardigheden op het vlak van werken met jeugdigen en gezinnen te verbreden of te verdiepen.

Let op: deze minor is vooral bedoeld voor studenten Social Work met het uitstroomprofiel Wens of Zorg. Volg je een andere opleiding, dan willen we graag dat je eerst contact opneemt met de coördinator van deze minor, om over en weer te verkennen of de minor goed aansluit bij je studie en bij je wensen.

Afbeelding
studenten-lezen-informatie.jpg

Live Teams-meetings

Heb je interesse om deze minor te gaan volgen, maar heb je nog vragen? Stel ze dan tijdens de Online Minorenmarkt in de Live Teams-meetings!

Inhoud van de minor

Je bent op meerdere vlakken actief. Je bouwt, in samenspel met een kleine groep medestudenten aan een eigen, professioneel portfolio. Dit doe je door het volgen van trainingen, e-learning-cursussen, schrijfopdrachten en het ontwerpen en uitvoeren van een workshop.

Daarnaast ben je gedurende de gehele periode actief als lid van een jeugdteam. Je werkt samen aan een complexe jeugdzorgzaak. Door de complexiteit word je uitgedaagd om met een veelheid aan zaken rekening te houden en de keuzes die je daarin maakt goed te verantwoorden vanuit wettelijke kaders, richtlijnen en achterliggende theorie. Je zet daarbij alles op alles om goed samen te werken met het betrokken gezin, zonder de veiligheid van de betrokken kinderen uit het oog te verliezen.  

Opzet van de minor

Het werken met een casus is een rode draad in deze minor. Naast coaching door een docent wordt het jeugdteam gecoacht door een professional van de jeugdbescherming (een gezinsvoogd).

Verder zijn er gastlessen, workshops, meerdere trainingen (vlaggensysteem, gespreksvoering (met een trainingsacteur), RAAK-training (meldcode huiselijk geweld) en werk je zelfstandig (o.a. door middel van diverse e-learnings) aan het verzamelen van bewijsstukken voor je portfolio.

Studiekenmerken

Start in
februari & september
Locatie
Leeuwarden
Taal
Nederlands
EC's
30 ECTS
Type minor
Voor specifieke hbo-opleiding(en)
Sustainable Development Goals

Deze minor draagt bij aan...

Vragen?

Heb je vragen over deze minor? Stel ze via het online formulier.

Stel je vraag